O zi liberă în plus pentru bugetari, un minus la PIB de peste 100 milioane de euro
Premierul Victor Ponta a dat liber joi şi vineri celor 1,2 milioane de bugetari, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”. Nu este prima dată când guvernul este generos cu bugetarii şi acordă angajaţilor zile libere pentru a prelungi weekend-ul. Această generozitate a guvernului, o zi liberă în plus pentru aduce un minus la PIB de peste 100 milioane euro, conform zf.ro.
Tot anul acesta, zilele de 2 şi 3 mai au fost declarate libere pentru bugetari, după ce ziua de 1 mai (liberă, din punct de vedere legal, pentru toţi angajaţii) era într-o zi de miercuri.
Un episod similar a fost înregistrat şi la finele anului trecut, când guvernul a oferit liber bugetarilor şi în zilele de 24 şi 31 decembrie.
O companie din România cheltuie, în medie, câte 25 – 27 de euro pe zi pentru fiecare angajat, potrivit unui calcul al ZF pe baza indicatorilor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, statul cheltuieşte pentru o zi în care angajaţii primesc salarii deşi nu muncesc mai bine de 30 de milioane de euro.
Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, spune că pierderile sunt mult mai mari dacă se ia în considerare valoarea PIB-ului nerealizat, calculat în funcţie de valoarea PIB-ului anual raportat la numărul total de zile lucrătoare din economie. Astfel, acordarea unei zile libere din totalul zilelor lucrătoare înseamnă un PIB nerealizat de 530 de milioane de euro. Raportat la numărul de bugetari, care reprezintă un sfert din numărul angajaţilor din economie, PIB-ul nerealizat într-o zi liberă „cadou“ de la guvern este, în linii mari, de 130 de milioane de euro.
„Este clar că este o risipă, nu există niciun fel de justificare economică pentru o astfel de decizie. Într-o ţară săracă, cu o putere de cumpărare mică, cu un venit disponibil al familiei mult mai mic decât în alte state, nu există niciun fel de justificare economică, nu se face niciun studiu de impact pentru a lua o decizie raţională din punct de vedere economic pentru acest lucru. O ţară care se zbate în recesiune nu îşi permite un astfel de lux“, a mai spus Doru Lionăchescu.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PAȘTE 2025 | Care sunt cele mai frumoase mesaje de Paște, conform Chat GPT Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este marcată în 2025 în același timp de toți creștinii. Sărbătoarea Pascală este și un bun prilej pentru creștini de a-și trimite mesaje speciale. Am întrebat Chat GPT care sunt cele mai frumoase mesaje […]
Lumina Sfântă de PAȘTE. Ce simbolizează și cum trebuie să procedezi dacă lumânarea se stinge în drum spre casă. Sfatul preotului
Lumina Sfântă de PAȘTE. Ce simbolizează și cum trebuie să procedezi dacă lumânarea se stinge în drum spre casă. Sfatul preotului În noaptea sfântă a Învierii Domnului, credincioșii ortodocși participă cu emoție la slujba de Paște și așteaptă momentul solemn al primirii Luminii Sfinte. Aceasta este adusă din Ierusalim și simbolizează biruința vieții asupra morții, […]
Miracolul Învierii lui Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim în Sâmbăta Mare 2025
Miracolul Învierii lui Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim în Sâmbăta Mare 2025 Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, sâmbătă, 19 aprilie 2025, la ora 14.36. Patriarhul Ierusalimului a ieșit mai apoi din Sfântul Mormânt și a împărțit lumina celor adunați cu lumânări. Citește și: Cum ajunge Sfânta Lumină […]