Rămâi conectat

Actualitate

O zi liberă în plus pentru bugetari, un minus la PIB de peste 100 milioane de euro

Dragoş Suciu

Publicat

în

Premierul Victor Ponta a dat liber joi şi vineri celor 1,2 milioane de bugetari, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”. Nu este prima dată când guvernul este generos cu bugetarii şi acordă angajaţilor zile libere pentru a prelungi weekend-ul. Această generozitate a guvernului, o zi liberă în plus pentru aduce un minus la PIB de peste 100 milioane euro, conform zf.ro.

Tot anul acesta, zilele de 2 şi 3 mai au fost declarate libere pentru bugetari, după ce ziua de 1 mai (liberă, din punct de vedere le­gal, pentru toţi an­gajaţii) era într-o zi de mier­­curi.

Un episod similar a fost înregistrat şi la fi­nele anului trecut, când gu­vernul a ofe­rit liber bugetarilor şi în zilele de 24 şi 31 decembrie.

O companie din România cheltuie, în medie, câte 25 – 27 de euro pe zi pentru fie­care angajat, potrivit unui calcul al ZF pe baza indicatorilor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, statul cheltuieşte pentru o zi în care angajaţii primesc salarii deşi nu muncesc mai bine de 30 de milioane de euro.

Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, spune că pier­de­rile sunt mult mai mari dacă se ia în consi­derare valoarea PIB-ului nerealizat, calculat în funcţie de valoarea PIB-ului anual raportat la numărul total de zile lucrătoare din economie. Astfel, acordarea unei zile libere din totalul zilelor lucrătoare înseamnă un PIB nerealizat de 530 de milioane de euro. Rapor­tat la numărul de bugetari, care reprezintă un sfert din numărul angajaţilor din economie, PIB-ul nerealizat într-o zi liberă „cadou“ de la guvern este, în linii mari, de 130 de milioa­ne de euro.

„Este clar că este o risipă, nu există niciun fel de justificare eco­nomică pentru o astfel de decizie. Într-o ţară săracă, cu o putere de cum­părare mică, cu un venit disponibil al fa­miliei mult mai mic decât în alte state, nu există niciun fel de jus­tifi­care economică, nu se face niciun studiu de impact pentru a lua o decizie raţională din punct de vedere economic pentru acest lucru. O ţară care se zbate în recesiune nu îşi per­mite un astfel de lux“, a mai spus Doru Lionăchescu.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Curiozități despre Crăciun: Crăciunul nu a fost întotdeauna pe 25 decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curiozități despre Crăciun: Crăciunul nu a fost întotdeauna pe 25 decembrie Cine nu iubește Crăciunul? Este acea perioadă magică din an în care orașul capătă un aer de sărbătoare, vremea se răcește și începe să ningă afară, mesele sunt mai bogate, casa e mai gălăgioasă și activitățile sunt din ce în ce mai plăcute: de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea