O zi liberă în plus pentru bugetari, un minus la PIB de peste 100 milioane de euro
Premierul Victor Ponta a dat liber joi şi vineri celor 1,2 milioane de bugetari, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”. Nu este prima dată când guvernul este generos cu bugetarii şi acordă angajaţilor zile libere pentru a prelungi weekend-ul. Această generozitate a guvernului, o zi liberă în plus pentru aduce un minus la PIB de peste 100 milioane euro, conform zf.ro.
Tot anul acesta, zilele de 2 şi 3 mai au fost declarate libere pentru bugetari, după ce ziua de 1 mai (liberă, din punct de vedere legal, pentru toţi angajaţii) era într-o zi de miercuri.
Un episod similar a fost înregistrat şi la finele anului trecut, când guvernul a oferit liber bugetarilor şi în zilele de 24 şi 31 decembrie.
O companie din România cheltuie, în medie, câte 25 – 27 de euro pe zi pentru fiecare angajat, potrivit unui calcul al ZF pe baza indicatorilor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, statul cheltuieşte pentru o zi în care angajaţii primesc salarii deşi nu muncesc mai bine de 30 de milioane de euro.
Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, spune că pierderile sunt mult mai mari dacă se ia în considerare valoarea PIB-ului nerealizat, calculat în funcţie de valoarea PIB-ului anual raportat la numărul total de zile lucrătoare din economie. Astfel, acordarea unei zile libere din totalul zilelor lucrătoare înseamnă un PIB nerealizat de 530 de milioane de euro. Raportat la numărul de bugetari, care reprezintă un sfert din numărul angajaţilor din economie, PIB-ul nerealizat într-o zi liberă „cadou“ de la guvern este, în linii mari, de 130 de milioane de euro.
„Este clar că este o risipă, nu există niciun fel de justificare economică pentru o astfel de decizie. Într-o ţară săracă, cu o putere de cumpărare mică, cu un venit disponibil al familiei mult mai mic decât în alte state, nu există niciun fel de justificare economică, nu se face niciun studiu de impact pentru a lua o decizie raţională din punct de vedere economic pentru acest lucru. O ţară care se zbate în recesiune nu îşi permite un astfel de lux“, a mai spus Doru Lionăchescu.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii