Rămâi conectat

Cultură Educație

O nouă clasificare a ocupaţiilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În încercarea de a se alinia cerinţelor europene şi în privinţa clasificării ocupaţiilor, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de hotărâre privind aprobarea structurii Clasificării Ocupaţiilor din România – nivel grupa de bază, din care lipsesc o sumedenie de profesii extrem de cunoscute şi de practicate în România şi se introduc unele noi, precum cea de prezicătoare sau de îngrijitor de animale de companie. Potrivit Structurii Clasificării Ocupaţiilor, meseriile de jurist sau consilier juridic nu mai sunt necesare, fiind numiţi specialişti în domeniul juridic numai avocaţii şi magistraţii (judecători, procurori). Mai mult, în grupele de bază din noua clasificare ar fi trebuit introdusă şi meseria de notar. Probleme sunt şi în privinţa crainicilor la radio, televiziune şi alte mijloace de comunicare care sunt înregistraţi la capitolul 265 – “Artişti creatori şi actori”, deşi ar fi trebuit menţionaţi la cel precedent, 264 – „Autori, jurnalişti şi lingvişti”. Nici la capitolul învăţământ lucrurile nu stau mai bine, din nomenclator lipsind cu desăvârşire termenii “conferenţiar”, “lector”, “asistent universitar”, aşa cum sunt menţionaţi în clasamentul aflat în vigoare “profesori universitari, conferenţiari, lectori, asistenţi şi asimilaţi ocupanţi în învăţământul superior” (23 – “Profesori în învăţământul superior, secundar şi asimilaţi”). La categoria “Alţi specialişti în învăţământ” sunt trecuţi însă specialiştii în metodologie didactică şi instructorii formatori (pentru elevi cu nevoi speciale, de limbi străine, de muzică şi de artă), precum şi specialiştii neclasificaţi în grupele de bază anterioare”. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea