O lecţie de generozitate: Doi soţi din Alba Iulia şi-au pus la bătaie casa, banii şi sufletul, pentru a-i ajuta pe copiii cu autism
O lecţie de generozitate: Doi soţi din Alba Iulia şi-au pus la bătaie casa, banii şi sufletul, pentru a-i ajuta pe copiii cu autism
*”Ne confruntăm cu nepăsarea autorităților și prejudecățile oamenilor”
Doi soți din Alba Iulia, Maria și Nicolae Bolea, oferă o lecție de generozitate și omenie cum rar se poate întâlni în ziua de azi. După ce au devenit în 2006 părinți pentru doi copii cu nevoi speciale luați în plasament, cei doi albaiulieni au simțit nevoia să ofere și celorlalți din experiența lor de viață. Soții Maria și Nicolae Bolea au înființat în urmă cu câțiva ani Asociația ”Proiectul viziunea nevăzătorilor” Alba Iulia, în ideea de a ajuta copiii nevăzători, aflați în aceeași situație cu a fiicei lor adoptive Cristina, nevăzătoare și totodată diagnosticată cu autism atipic.
Casa și-au transformat-o în centru de zi, grădina într-un ”parc special pentru copii speciali”, subsolul în cameră senzorială iar garajul în studio muzical. ”Acum denumirea asociației nu mai acoperă ceea ce facem noi aici, la centrul de zi. Inițial, am vrut să ajutăm și alți copii nevăzători și să-i sprijinim pe părinții lor să abordeze nevoile speciale ale unor astfel de copii, dorind cumva să împărtășim și altora din experiența noastră de viață. Am ajuns însă ca, cu timpul, să facem terapie și cu alte categorii de copii cu nevoi speciale. În momentul de față ne axăm pe copii și adolescenți diagnosticați cu autism și cu ADHD. Zilnic, le oferim șansa unei vieți normale”, a precizat Maria Bolea.
„Lupta noastră a început după ce am luat în plasament doi frați cu nevoi speciale”
Soții Bolea fac aproape totul pe cont propriu, fără prea mult sprijin din partea autorităților. Sunt ajutați în schimb de o asociație parteneră din Germania, țara în care amândoi au mers să muncească după 1989 și unde au strâns o brumă de avere pe care au investit-o până la ultimul leu pentru întrajutorarea semenilor lor. Nicolae Bolea încă merge periodic în Germania ca să muncească și să strângă bani. ”Noi am fost săraci. După 1989 am plecat în Germania la muncă și am strâns ceva bani. În 2006 ne-am întors în România și parcă faptul că îmi permiteam să-mi cumpăr una-alta nu mă mai mulțumea. Fiica noastră a decis să rămână în Germania și s-a și căsătorit acolo. Împreună cu soțul meu am decis să adoptăm doi copii de la căminul de copii, cum era atunci, simțeam nevoia să ajutăm. Ni i-au dat pe Cristina și Cristi, doi frați gemeni (foto centru). Cristina era nevăzătoare și diagnosticată cu autism atipic iar Cristi avea ADHD. De acolo a început totul”, își amintește Maria Bolea, care spune că nu regretă nimic.
Mai mult decât atât, este mulțumită că, prin multă iubire și perseverență, a reușit să-i recupereze pe cei doi copii cât de mult s-a putut, iar acum îi ajută și pe alții să pășească pe același drum. Cristina a învățat să facă masaj și cântă perfect la pian, iar Cristi este elev al Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și este foarte pasionat de canto și chitară. ”Atunci când au ajuns la noi, Cristina și Cristi nu știau să mănânce singuri, nu vorbeau, dar cu multă răbdare, dragoste și o abordare potrivită din partea noastră au ajuns unde sunt astăzi. Scopul nostru este să-i ajutăm pe copiii autiști sau cu deficit de atenție să se integreze și, pe cât posibil, să devină independenți. Din păcate autoritățile nu știu sau nu văd care sunt nevoile lor adevărate.
Degeaba legea îți impune ție, ca părinte, să-I înscrii la grădiniță și la școală dacă ei poate nici nu vorbesc”, a adăugat Maria.
„Ne confruntăm cu nepăsarea autorităților și prejudecățile oamenilor”
”M-am lovit de multe dificultăți de când am decis să iau în plasament acești copii dar cel mai tare m-au durut prejudecățile oamenilor și nepăsarea autorităților. Nu de puține ori am fost considerată nebună sau inconștientă că m-am înhămat la așa ceva. De aceea, cu timpul, am și renunțat să mai cer vreun fel de sprijin și ne descurcăm cum putem. Primim sponsorizări din Germania, dar și de la oameni cu suflet de aici din județ. Spre exemplu, ONG-ul Ping și Pong ne-a sprijinit să amenajăm o cameră senzorială, atât de necesară în terapia cu copiii autiști. Cu ajutorul altor sponsori am reușit să punem la punct un parc special. Este vorba de un spațiu în aer liber, de circa 1.200 mp, cu spaţiu verde, copaci, obiecte de joacă și animale de casă, un studio muzical – toate destinate dezvoltării abilităților motrice și senzoriale ale copiilor cu dizabilități. Mai nou, încercăm să obținem bani și din închirierea spațiilor pe care le avem pentru petreceri private pentru copii. Mergem înainte și am încredere că lucruri bune vor veni spre noi”, a spus, cu optimism, Maria Bolea. Cea mai stringentă nevoie a celor de la asociație ar fi găsirea mai multor voluntari care să-i ajute cu diverse lucruri, de la întocmirea documentației pentru obținerea unor avize, construirea unui site de prezentare și mentenanța lui, petrecerea timpului cu copiii din centru pentru socializare și până la activități de curățenie.
Centrul de zi ”Proiectul viziunea nevăzătorilor” funcționează în Alba Iulia, în zona Schit, pe strada Nicolae Grigorescu nr. 1. Dumitru, Carina, Mihai, Denisa sunt doar patru dintre cei 10 copii care frecventează zilnic, de la 8.00 la 16.00, cursurile acestui centru de zi, alți 4 copii fiind aduși pentru terapie de părinții lor după ora 16.00. La centru, în prezent lucrează 6 cadre specializate în munca cu copiii diagnosticați cu autism și ADHD.
Ce este autismul
Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului.
Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt încă necunoscute. Persoana care prezintă tulburări pervazive de dezvoltare demonstrează dificultăți în mai multe arii de dezvoltare și nu doar în anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultățile dintr-o anumită arie au efecte negative asupra dezvoltării altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici și trăsături. Autismul este prezent încă de la naștere și se păstrează pe durata întregii vieții. Poate avea două tipuri de debut: autismul poate fi observat încă din primul an de viață; sau autismul se instalează în jurul vârstei de 2-3 ani, iar copilul, care până la această vârstă a avut o evoluție normală, pierde achizițiile (cognitive, de socializare, comunicare) și încep să manifeste și comportamente repetitive și autostimulări.
Potrivit statisticilor, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu autism. Diagnosticarea timpurie și educația specială cresc cu 47% șansa lor de a duce o viață independentă, costurile pentru terapia educațională pot ajunge până la 1500 de euro pe lună și multe dintre familii nu își permit această sumă, ceea ce poate însemna condamnarea copiilor… pe viață.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan