O fi de bine? O fi de rău?
Astăzi începe campania electorală oficială, ceea ce înseamnă că forţele beligerante vor intra de fapt în legalitate, întrucât, de patru ani încoace ele s-au comportat ca şi cum aceasta n-ar fi încetat nicio clipă după intrarea la guvernare a PDL, partid care a avut drept principal obiectiv realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, în 2009. Punct ochit, punct lovit, chiar dacă „Mihaela, dragostea mea”, soţul ei şi alegătorii care au urmărit sondajele de la închiderea urnelor au crezut, preţ de o noapte, că fotoliul de la Cotroceni avea să fie ocupat de Mircea Geoană. Când aceştia, asemenea celorlalţi compatrioţi se obişnuiseră cu gândul că, până la alegerile din 2012 cel puţin, „la butoane” se va afla puterea portocalie prin Traian Băsescu şi pseudonimele sale Emil Boc and Mihai Răzvan Ungureanu, s-au pomenit cu un guvern USL condus de Victor Ponta spre orizonturi pe care unii le văd luminoase iar alţii le percep şi le prezintă ca pe o iminentă apocalipsă. Să sperăm că adevărul se află pe undeva pe la mijloc.
În orice caz, una dintre chei e la FMI, care a transmis miercuri, 9 mai, o mulţime de semnale prin intermediul lui Jeffrey Franks, (încă) şeful misiunii sale în România. Când acesta, fix acum un an, s-a adresat pentru prima oară românilor pe limba lor, m-am întrebat ce l-o fi determinat să ne înveţe graiul. Auzindu-l miercuri vorbind chiar mai aspru şi mai răspicat decât MRU la megalansarea din Capitală a candidaţilor PDL, mi-am dat seama că, pe lângă dorinţa de a preda la o universitate din România, Franks mai nutreşte şi ambiţia de a nu fi răstălmăcit de traducătorii aflaţi în solda celor care, într-un moment sau altul, sunt la guvernare. Astfel, prezentând contextul în care va evolua economia românească, în perioada următoare, Franks a pus capăt speculaţiilor pe această temă. Pe scurt, Guvernul are spaţiu fiscal, dar numai pentru reîntregirea salariilor şi pensiilor, nu şi pentru reducerea TVA la produsele de panificaţie, promisă de Victor Ponta.
Frank a apreciat că anul acesta nu se poate face o majorare de salarii mai mare de 8%, în condiţiile în care Cabinetul Ponta a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute din pensii. În schimb, ministrul de Finanţe Florin Georgescu a declarat miercuri seara, la Antena 3, că a doua majorare salarială se va face în luna decembrie a acestui an, cu 7,5%. „În ordonanţa de urgenţă, vom spune că salariile se reîntregesc cu 16%, cu 8% din iunie şi cu 7,5% din decembrie, asta este cifra corectă. FMI-ul vorbea din punct de vedere fiscal, în sensul că salariile vor fi încasate în luna următoare, în iulie şi ianuarie”, a spus ministrul, vorbind, probabil, din punct de vedere electoral. Mă tot întreb de ce Mihai Gâdea l-a invitat şi intervievat pe ministrul de Finanţe exact în timpul finalei Europa League de la Bucureşti, când până şi eu, ca neiniţiată, am resimţit drept dramatică alegerea între „Sinteza zilei”, făcută din raţiuni strict profesionale, şi regalul sportiv de pe „Naţional Arena”. Oare conducerea Antenei 3 dorea ca Florin Georgescu să fie văzut şi auzit sau dimpotrivă?!
Revenind la Jeffrey Franks, acesta a mai afirmat că nu încurajează cote diferenţiate de TVA, în timp ce calendarul privatizărilor „a derapat”, din cauza deficienţelor în pregătirea unor licitaţii. El a taxat din nou ineficienţa, contractele proaste şi chiar corupţia din managementul companiilor de stat, criticând lipsa de progrese în introducerea managementului privat. „Noul Guvern va trebui să se concentreze pe listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă”, a spus Franks, lăsând să se înţeleagă faptul că FMI va juca pe mai departe un rol important în stabilirea strategiilor economice ale cabinetului de la Bucureşti, chiar dacă acesta şi-a schimbat liderul şi componenţa. O fi de bine, o fi de rău?
Maria Lucia MUNTEANU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]