Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

O elevă a Colegiului ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luana Andrada Bel, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a fost medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, ce s-a desfășurat la Gura Humorului.

Ediția a XVI-a a etapei naționale a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică (ONAA) s-a desfășurat, în perioada 2-5 februarie 2018, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, reunind 137 de finaliști din 29 de județe.

Specificul competiției constă în faptul că vizează două categorii de concurenți: juniori (clasele VI-VIII) și seniori (clasele IX-XII). La prima categorie au participat 47 de elevi, iar la a doua – 90 de elevi. Au fost acordate premiile I, II și III, respectiv 21 de mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale (8 pentru juniori și 13 mențiuni pentru seniori).

De asemenea, Societatea Română de Fizică (SRF) a acordat 76 de medalii de aur, argint și bronz, dar și mențiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA).

Structura concursului presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observațională și o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori și 10 juniori) din care vor fi selectați reprezentanții României la concursurile internaționale de profil. Selecția loturilor are loc în perioada 5-10 februarie 2018.

Astronomia este o disciplină complexă reprezentând îmbinarea dintre fizică și matematică, fapt ce impune cunoașterea unor noțiuni de matematică (trigonometrie sferică) și fizică (teoria relativității) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să dețină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor și a lunetelor pentru a observa corpurile cerești.

Etapa națională a ONAA 2018 a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava cu sprijinul Ministerului Educației Naționale (MEN), al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și al Societății Științifice Cygnus din Suceava.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri

Mădălina Opriș

Publicat

în

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea