O elevă a Colegiului ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică
Luana Andrada Bel, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a fost medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, ce s-a desfășurat la Gura Humorului.
Ediția a XVI-a a etapei naționale a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică (ONAA) s-a desfășurat, în perioada 2-5 februarie 2018, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, reunind 137 de finaliști din 29 de județe.
Specificul competiției constă în faptul că vizează două categorii de concurenți: juniori (clasele VI-VIII) și seniori (clasele IX-XII). La prima categorie au participat 47 de elevi, iar la a doua – 90 de elevi. Au fost acordate premiile I, II și III, respectiv 21 de mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale (8 pentru juniori și 13 mențiuni pentru seniori).
De asemenea, Societatea Română de Fizică (SRF) a acordat 76 de medalii de aur, argint și bronz, dar și mențiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA).
Structura concursului presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observațională și o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori și 10 juniori) din care vor fi selectați reprezentanții României la concursurile internaționale de profil. Selecția loturilor are loc în perioada 5-10 februarie 2018.
Astronomia este o disciplină complexă reprezentând îmbinarea dintre fizică și matematică, fapt ce impune cunoașterea unor noțiuni de matematică (trigonometrie sferică) și fizică (teoria relativității) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să dețină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor și a lunetelor pentru a observa corpurile cerești.
Etapa națională a ONAA 2018 a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava cu sprijinul Ministerului Educației Naționale (MEN), al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și al Societății Științifice Cygnus din Suceava.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii