// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

O elevă a Colegiului ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică

Luana Andrada Bel, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a fost medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, ce s-a desfășurat la Gura Humorului.

Ediția a XVI-a a etapei naționale a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică (ONAA) s-a desfășurat, în perioada 2-5 februarie 2018, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, reunind 137 de finaliști din 29 de județe.

Specificul competiției constă în faptul că vizează două categorii de concurenți: juniori (clasele VI-VIII) și seniori (clasele IX-XII). La prima categorie au participat 47 de elevi, iar la a doua – 90 de elevi. Au fost acordate premiile I, II și III, respectiv 21 de mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale (8 pentru juniori și 13 mențiuni pentru seniori).

De asemenea, Societatea Română de Fizică (SRF) a acordat 76 de medalii de aur, argint și bronz, dar și mențiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA).

Structura concursului presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observațională și o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori și 10 juniori) din care vor fi selectați reprezentanții României la concursurile internaționale de profil. Selecția loturilor are loc în perioada 5-10 februarie 2018.

Astronomia este o disciplină complexă reprezentând îmbinarea dintre fizică și matematică, fapt ce impune cunoașterea unor noțiuni de matematică (trigonometrie sferică) și fizică (teoria relativității) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să dețină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor și a lunetelor pentru a observa corpurile cerești.

Etapa națională a ONAA 2018 a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava cu sprijinul Ministerului Educației Naționale (MEN), al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și al Societății Științifice Cygnus din Suceava.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Răspunsuri la O elevă a Colegiului ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, medaliată cu argint la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică

  1. Nae de la parnaie 07.02.2018 la 21:18

    Felicitari elevei. Nu pot sa nu remarc insa ca, atunci cand blajeanul Vilmos Ioo a luat in 2 ani consecutivi argint, respectiv aur olimpic la faza internationala, ati tacut ca porcu’n cucu.ruz.

  2. CIUFU 08.02.2018 la 15:31

    EI SI TU NU ERA DE LA JUDET.