O comună din Alba va avea un pod nou! Consilierii județeni vor vota aprobarea documentaţiei tehnico-economice
O comună din Alba va avea un pod nou! Consilierii județeni vor vota aprobarea documentaţiei tehnico-economice
Consilierii județeni din Alba vor vota, în cadrul ședinței ordinare din data de 19 octombrie 2023, aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul „Construire pod pe drumul județean DJ107, km 4+585, localitatea Teleac”.
Podul peste Râul Mureș situat pe drumul județean DJ 107, care leagă Alba Iulia (DN 1) de limita Județul Mureș, este inclus în Inventarul bunurilor care fac parte din domeniul public al Județului Alba, conform H.G. nr. 974/2002 – anexa nr. 1, la poziția cu numărul 45. Acest pod traversează Râul Mureș în comuna Ciugud, la kilometrul 4+585.
Podul are o lungime totală de 179,40 metri și este compus din 7 deschideri cu următoarele dimensiuni: 20,50 metri + 2 x 25,85 metri + 3 x 26,00 metri + 20,50 metri. Este așezat în aliniament și traversează Râul Mureș sub un unghi de aproximativ 90 de grade.
Construit în anul 1968, podul prezintă o structură de rezistență formată din două grinzi continue cu console pe deschiderea centrală. Aceste console susțin o structură rezemată simplă. Grinzile sunt conectate printr-o placă și antretoaze din beton armat.
Infrastructura podului este compusă din 6 pile și două culee. Culeele sunt realizate din beton monolit cu cuzineți, ziduri de gardă și ziduri întoarse din beton armat. Fundațiile culeelor sunt directe și încastrate în stratul de marnă. Pilele și culeele sunt placate cu tencuială într-un aspect asemănător pietrei.
Elevațiile pilelor și culeelor prezintă următoarele defecte și degradări:
– Afuierea pilelor cu aproximativ 3 metri.
– Defecte de suprafață, inclusiv culoare neuniformă, pete negre, impurități, pete de rugină, imperfecțiuni geometrice și aspect macroporos.
– Fisuri din contracție, care sunt neorientate, scurte și superficiale.
– Infiltrații și eflorescențe.
Albia râului este îndiguită pe ambele maluri, iar în aval de pod, malul stâng este protejat cu anrocamente și ziduri din piatră brută. Aici, se constată prezența vegetației pe maluri și în albie.
Podul are rampe cu o lățime a părții carosabile de aproximativ 8,20 metri, iar calea pe rampe este realizată din îmbrăcăminte asfaltică. Aceste rampe prezintă următoarele defecte:
– Fisuri și denivelări pe suprafața asfaltică.
– Alunecări laterale și dificultate în accesul la trotuarul podului.
– Lipsa scărilor de acces și a caziurilor pe rampe.
– Prezența unei conducte de apă cu un diametru de aproximativ 25 de centimetri suspendată de pod.
Calea pe pod are o lățime de 7,00 metri și include două trotuare pietonale, fiecare cu o lățime de 1,20 metri. Aici se observă următoarele defecte:
– Calea pe pod și pe trotuare este realizată din îmbrăcăminte asfaltică care prezintă denivelări, gropi și fisuri.
– Parapetul direcțional metalic are o geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical și orizontal și un sistem de protecție degradat.
– Parapetul pietonal prezintă o geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical și orizontal, un sistem de protecție degradat și panouri deteriorate.
– Pe pod nu sunt prevăzute dispozitive pentru acoperirea rosturilor de dilatație, iar rosturile sunt blocate la nivelul căii și al suprastructurii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mărturii despre impactul devastator al consumului de droguri: Studenții UAB Alba Iulia, dialog autentic cu trei persoane private de libertate
Mărturii despre impactul devastator al consumului de droguri: Studenții UAB Alba Iulia, dialog autentic cu trei persoane private de libertate Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit joi, 21 noiembrie 2024, un eveniment deosebit, dedicat prevenirii consumului de droguri, în cadrul proiectului „Viitorul tău, Alegerea ta! Împreună pentru Prevenirea și Combaterea Consumului de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan