O comună din Alba a atras milioane de lei pentru dezvoltare: Principalele proiecte care vor fi implementate
Comuna Gârbova trece printr-o perioadă de înflorire din punct de vedere al infrastructurii, la această dată fiind în diferite stadii de execuție numeroase proiecte de investiții bugetate cu suma totală de 39.236.177,24 de lei, adică aproape 8 milioane de euro, din surse de finanțare europene, naționale și locale.
Primarul Ioan Muntean a spus că două treimi din fonduri sunt alocate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, fiind finanțate de la bugetul de stat două proiecte. În primul rând, este vorba despre proiectul „Modernizare şl extindere sisteme de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră în comuna Gârbova”, pentru care s-au alocat 22.014.541,20 de lei din valoarea totală de 23.018.597,75 de lei.
Proiectul presupune rețele în satul Cărpiniș și pe câteva străzi din Gârbova, precum și realizarea unei noi stații de epurare a apelor uzate, cea existentă fiind veche de 15 ani. Pentru acest obiectiv, s-a semnat contractul de finanțare, proiectul fiind în etapa de organizare a licitației pentru atribuirea contractului de achiziţie publică. Al doilea proiect aprobat prin PNI „Anghel Saligny” se intitulează „Reabilitare drum comunal DC 50 Gârbova-Cărpiniş, pentru care s-au alocat 4.150.000 de lei din cei 10.308.308,81 de lei solicitați. Urmează ca în aceste zile să fie lansată procedura de achiziție electronică, proiectul prevăzând lucrări de asfaltare și reparații, amenajarea de șanțuri și rigole, montarea de parapeți și semne de circulație, într-un interval de 3 luni.
Amenajarea unui teren de sport la Gârbova, la mâna CNI
Alte două investiții de infrastructură se vor derula prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii Bucureşti (CNI). Este vorba despre „Reabilitare, extindere şi modernizare Şcoala Gimnazială Gârbova”, în valoare totală de 6.762.878,29 de lei. Proiectul se află în faza de licitație pentru atribuirea contractului de achiziție publică, banii fiind deja alocați.
În schimb, obiectivul de investiții „Amenajare teren de sport în localitatea Gârbova”, în valoare totală de 1.430.508,28 de lei, se află momentan doar pe lista de sinteză, administrația locală așteptând un răspuns favorabil privind finanțarea acestuia. Prin Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti (AFM), Primăria Gârbova a implementat deja proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat cu telegestiune stradal în comuna Gârbova, în valoare totală de 436.071,10 lei, prin care au fost montate corpuri de iluminat cu becuri LED. Un alt proiect de investiții este „Reabilitare termică Grădiniţa cu Program Normal localitatea Gârbova”, pentru care urmează să fie emis ordinul de începere a lucrărilor, valoarea proiectului însumând 1.364.131,99 de lei.
Primarul Ioan Muntean vrea să dea tonul achiziționării de mașini electrice în comună, administrația locală urmând ca în viitorul apropiat să schimbe vechea Dacie cu un autoturism electric, prin proiectul „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Gârbova”, în valoare de 11.483,50 de lei, fiind prevăzută și montarea a 3 stații de încărcare.
Comuna Gârbova are aprobată și amenajarea unei piste de biciclete în lungime de 1,6 km, investiție finanțată cu 325.000 de lei prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă. Pentru obiectivul finanțat cu fonduri europene a fost finalizată proiectarea și urmează organizarea licitației. Tot prin PNRR se va realiza proiectul „Înfiinţare sistem supraveghere video stradal şi wi-fi în spaţiile publice din comuna Gârbova”, investiție de 965.224,80 de lei, documentația fiind în faza elaborării studiului de fezabilitate. Prin acest proiect care vizează creșterea siguranței cetățenilor, numărul celor 8 camere de supraveghere video achiziționate din fonduri proprii va fi suplimentat cu alte 48 de camere video.
Investiții importante pentru comunitate, realizate din banii gârbovenilor
Din bugetul local, constituit din taxele și impozitele colectate de la gârboveni, administrația publică derulează mai multe proiecte. Până la jumătatea lunii viitoare sau cel târziu la sfârșitul lui august vor trebui finalizate lucrările de modernizare a sistemului de scurgere a apelor pluviale de pe str. Mihai Eminescu, tronson în lungime de 800 de metri până la DJ 106F, proiect în valoare totală de 965.224,80 de lei. Concomitent, se derulează proiectul „Reabilitarea şi modernizarea tramei stradale din comuna Gârbova”, în valoare de 811.113,28 de lei, fără TVA (965.224,80 lei, cu TVA).
Tot din fonduri proprii, Primăria Gârbova mai are în vedere modernizarea centrului comunei într-un stil rustic, săptămâna viitoare urmând să fie stabilită împreună cu proiectantul varianta agreată dintre cele 2 – 3 soluții propuse.
În schimb, parcurile din centrul comunei vor fi modernizate printr-un proiect derulat prin Grupul de Acțiune Locală „Țara Secașelor”. Contractul de finanțare a fost deja semnat, după faza de proiectare urmând să fie organizată licitația, astfel ca în 2 – 3 luni execuția acestora să poată fi finalizată, a mai spus primarul din Gârbova, Ioan Muntean.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]