Rămâi conectat

Actualitate

NUNTA lui George Simion: Derogarea BOR pentru nunta liderului AUR de la Măciuca

Ziarul Unirea

Publicat

în

NUNTA lui George Simion: Derogarea BOR pentru nunta liderului AUR de la Măciuca

Nunta liderului AUR va avea loc sâmbătă, 27 august, într-o capelă (paraclis) special amenajată în incinta resortului de lux din Oveselu – Măciuca, unde va avea loc petrecerea, în pofida orânduielilor obișnuite ale BOR, care acum i-a dat derogare lui George Simion în acest sens.

În 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) interzicea oficierea căsătoriilor în afara lăcașurilor de cult. S-a luat decizia ca slujba pentru Taina Botezului şi Taina Cununiei să aibă loc doar în bisericile parohiale, și nu în aer liber sau în alte locuri neconvenţionale, pe considerentul că se transforma în spectacol și pierdea din solemnitate.

De atunci, însă, s-au produs nenumărate excepții, precum cea de la finele acestei săptămâni, din Oveselu – Măciuca, județul Vâlcea, când George Simion, liderul AUR, se va însura cu Ilinca Munteanu. La fel ca în alte cazuri, și de această dată s-a obținut derogare de la BOR.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Va avea loc într-un paraclis special amenajat, la locație”

Preotul Bogdan Vieru, secretarul eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a menționat pentru „Adevărul”: „Țin să fac câteva precizări cu privire la săvârșirea tainei cununiei domnului George Simion. Domnia sa a făcut o solicitare care a fost aprobată în cadrul ședinței permanente a Consiliului Eparhial, din 8 august. Drept urmare, aceasta va avea loc într-un paraclis special amenajat la locație”.

Este vorba despre o capelă de lemn construită în incinta resortului de lux care-i va găzdui pe miri și pe apropiații acestora. Complexul de patru stele este dotat cu piscină interioară și exterioară, cu dușuri emoționale, saună umedă și uscată și nenumărate alte facilități care vor fi puse exclusiv la dispoziția acestora.

Motivele derogării BOR

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului a menționat și care au fost criteriile ce au stat la baza derogării de la orânduielile BOR: „S-a ținut cont de anumite considerente. În primul rând, Parohia Măciuca are în componență două biserici. Una dintre ele, parohială, cu hramul Sfântul Ioan, care e monument istoric, se află într-un amplu proces de restaurare și reabilitare. Are crăpături și fisuri foarte mari. Iar curtea este foarte mică și plină de morminte. Iar cea de-a doua biserică a parohiei deservește drept capelă”, a precizat preotul Bogdan Vieru.

Acesta a menționat și că în luarea acestei decizii s-a ținut cont și de contextul pandemic: „La acest eveniment s-a anunțat un număr foarte mare de participanți (aproximativ 10.000 – n.red.). În contextul răspândirii noii tulpini de SARS – CoV2, specialiștii recomandă evitarea aglomerărilor în perioada aceasta. De aceea, s-a aprobat solicitarea domnului Simion de a se săvârși taina Sfintei Cununii la acest paraclis. Într-un spațiu mic, acest lucru nu ar fi fost posibil”, a mai menționat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În urmă cu patru ani, au existat discuții similare la nunta fiului lui Liviu Dragnea, de la „Palatul Snagov”. Reprezentanții BOR au menționat atunci că paraclisul în care s-a oficiat cununia se află în administrarea Patriarhiei Române, fiind sfințit încă din anul 2015 și că slujba a avut loc într-un spațiu liturgic canonic, nu într-unul inadecvat din punct de vedere religios.

„Nu se pune problema că nu ar avea unde să se cunune religios”

Primarul din Măciuca – Vâlcea, Mugurel Mărcoianu, a declarat pentru „Adevărul” că nu cunoaște dacă bisericuța / capela aparține complexului ori a fost adusă special pentru acest eveniment, amintind că s-a discutat la un moment dat despre aducerea unei biserici din Franța, dintr-o localitate înfrățită cu Măciuca, în cadrul complexului, dar că nu are alte informații despre finalitatea acestor discuții. Șeful administrației publice locale a mai precizat și că slujba ar fi putut să se oficieze într-una din bisericile localității.

„Din câte cunosc, Biserica Ortodoxă Română nu mai oficiază nunți de câțiva ani în alte locuri decât în bisericile sale și nu mai acceptă lăcașurile de cult temporare. S-a pus aceeași problemă și cu biserica de gheață de la Bâlea Lac (dar și în cazul cununiilor la malul mării – n.red.). Noi avem biserici-monument istoric foarte frumoase în localitate, nu se pune problema că nu ar avea unde să se cunune religios”, a menționat primarul Mugurel Mărcoianu.

Slujba oficiată de arhiepiscopii Varsanufie și Teodosie

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului susține încă că restricția impusă de Sfântul Sinod face referire doar la mănăstiri și catedrale arhiepiscopale.

Decizia referitoare la interzicerea definitivă a oficierii Sfintei Taine a Cununiei a fost întărită însă de BOR în urmă cu mai bine de patru ani, pe considerentul că viața monahală se dezice de cele lumești și prin urmare un preot de mănăstire care nu a avut modelul vieții de familie în doi nu poate realiza cununii.

Slujba religioasă la „nunta anului” de la Măciuca – Vâlcea va fi oficiată de Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de ceață în Alba, până la ora 9:00: Vizibilitate sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a publicat o avertizare meteo de tip COD GALBEN de ceață în județul Alba, valabil în data de 5 octombrie 2022, până la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Pianu, Șpring, Sântimbru, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Rădești, Cut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România, șanse să adere în sfârșit la spațiul Schengen: Parlamentul European dezbate miercuri aderarea țării noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

România are în sfârșit toate șansele să adere la spațiul Schengen, după 11 ani de așteptare. Europarlamentarii români cer la unison Consiliului Uniunii, indiferent de familia politică din care fac parte, să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria și Croația.

Suntem destul de aproape de acest moment al intrării în Schengen, având în vedere că în ultimele luni s-au întețit mesajele politice în legătură cu un sprijin pentru intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru principalul Telejurnal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totul a început la jumătatea anului cu declarația vicepremierului și ministrului de Interne ceh, care a anunțat că repune pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne problema Schengen.

Ulterior, președintele Emmanuel Macron, care fusese rezervat până în acel moment, a declarat la baza Mihail Kogălniceanu că este alături de România în intenția sa de a adera la spațiul Schengen, pentru ca, ulterior – o declarație foarte importantă – cancelarul Olaf Scholz să anunțe sprijinul pentru România.

Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.

Contextul este absolut favorabil în ceea ce privește o aderare a României la spațiul Schengen, posibil de anul viitor, a precizat, de la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu.

Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Este doar o propunere în acest moment, însă pentru ca să devină realitate, are loc și această dezbatere.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.

Sursa: stiritvr.ro

Sursa foto: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, administrată în România: Ce spune Ministerul Sănătății

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, administrată în România: Ce spune Ministerul Sănătății

În cursul zilei de luni, 3 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, la contactul unui pacient diagnosticat cu acest virus, scrie agerpres.ro

Potrivit MS, în ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuţei.

„INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală”, afirmă MS.

Elit - Gustul Desăvârșit

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 40 de persoane.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurat în format hibrid, a adoptat, joi, hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin.

Şedinţa CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătăţii şi în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuţei ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, precizează Guvernul, conform AGERPRES


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea