Rămâi conectat

Actualitate

NUNTA lui George Simion: Derogarea BOR pentru nunta liderului AUR de la Măciuca

Ziarul Unirea

Publicat

în

NUNTA lui George Simion: Derogarea BOR pentru nunta liderului AUR de la Măciuca

Nunta liderului AUR va avea loc sâmbătă, 27 august, într-o capelă (paraclis) special amenajată în incinta resortului de lux din Oveselu – Măciuca, unde va avea loc petrecerea, în pofida orânduielilor obișnuite ale BOR, care acum i-a dat derogare lui George Simion în acest sens.

În 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) interzicea oficierea căsătoriilor în afara lăcașurilor de cult. S-a luat decizia ca slujba pentru Taina Botezului şi Taina Cununiei să aibă loc doar în bisericile parohiale, și nu în aer liber sau în alte locuri neconvenţionale, pe considerentul că se transforma în spectacol și pierdea din solemnitate.

De atunci, însă, s-au produs nenumărate excepții, precum cea de la finele acestei săptămâni, din Oveselu – Măciuca, județul Vâlcea, când George Simion, liderul AUR, se va însura cu Ilinca Munteanu. La fel ca în alte cazuri, și de această dată s-a obținut derogare de la BOR.

„Va avea loc într-un paraclis special amenajat, la locație”

Preotul Bogdan Vieru, secretarul eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a menționat pentru „Adevărul”: „Țin să fac câteva precizări cu privire la săvârșirea tainei cununiei domnului George Simion. Domnia sa a făcut o solicitare care a fost aprobată în cadrul ședinței permanente a Consiliului Eparhial, din 8 august. Drept urmare, aceasta va avea loc într-un paraclis special amenajat la locație”.

Este vorba despre o capelă de lemn construită în incinta resortului de lux care-i va găzdui pe miri și pe apropiații acestora. Complexul de patru stele este dotat cu piscină interioară și exterioară, cu dușuri emoționale, saună umedă și uscată și nenumărate alte facilități care vor fi puse exclusiv la dispoziția acestora.

Motivele derogării BOR

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului a menționat și care au fost criteriile ce au stat la baza derogării de la orânduielile BOR: „S-a ținut cont de anumite considerente. În primul rând, Parohia Măciuca are în componență două biserici. Una dintre ele, parohială, cu hramul Sfântul Ioan, care e monument istoric, se află într-un amplu proces de restaurare și reabilitare. Are crăpături și fisuri foarte mari. Iar curtea este foarte mică și plină de morminte. Iar cea de-a doua biserică a parohiei deservește drept capelă”, a precizat preotul Bogdan Vieru.

Acesta a menționat și că în luarea acestei decizii s-a ținut cont și de contextul pandemic: „La acest eveniment s-a anunțat un număr foarte mare de participanți (aproximativ 10.000 – n.red.). În contextul răspândirii noii tulpini de SARS – CoV2, specialiștii recomandă evitarea aglomerărilor în perioada aceasta. De aceea, s-a aprobat solicitarea domnului Simion de a se săvârși taina Sfintei Cununii la acest paraclis. Într-un spațiu mic, acest lucru nu ar fi fost posibil”, a mai menționat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În urmă cu patru ani, au existat discuții similare la nunta fiului lui Liviu Dragnea, de la „Palatul Snagov”. Reprezentanții BOR au menționat atunci că paraclisul în care s-a oficiat cununia se află în administrarea Patriarhiei Române, fiind sfințit încă din anul 2015 și că slujba a avut loc într-un spațiu liturgic canonic, nu într-unul inadecvat din punct de vedere religios.

„Nu se pune problema că nu ar avea unde să se cunune religios”

Primarul din Măciuca – Vâlcea, Mugurel Mărcoianu, a declarat pentru „Adevărul” că nu cunoaște dacă bisericuța / capela aparține complexului ori a fost adusă special pentru acest eveniment, amintind că s-a discutat la un moment dat despre aducerea unei biserici din Franța, dintr-o localitate înfrățită cu Măciuca, în cadrul complexului, dar că nu are alte informații despre finalitatea acestor discuții. Șeful administrației publice locale a mai precizat și că slujba ar fi putut să se oficieze într-una din bisericile localității.

„Din câte cunosc, Biserica Ortodoxă Română nu mai oficiază nunți de câțiva ani în alte locuri decât în bisericile sale și nu mai acceptă lăcașurile de cult temporare. S-a pus aceeași problemă și cu biserica de gheață de la Bâlea Lac (dar și în cazul cununiilor la malul mării – n.red.). Noi avem biserici-monument istoric foarte frumoase în localitate, nu se pune problema că nu ar avea unde să se cunune religios”, a menționat primarul Mugurel Mărcoianu.

Slujba oficiată de arhiepiscopii Varsanufie și Teodosie

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului susține încă că restricția impusă de Sfântul Sinod face referire doar la mănăstiri și catedrale arhiepiscopale.

Decizia referitoare la interzicerea definitivă a oficierii Sfintei Taine a Cununiei a fost întărită însă de BOR în urmă cu mai bine de patru ani, pe considerentul că viața monahală se dezice de cele lumești și prin urmare un preot de mănăstire care nu a avut modelul vieții de familie în doi nu poate realiza cununii.

Slujba religioasă la „nunta anului” de la Măciuca – Vâlcea va fi oficiată de Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea