Nu-i vinovat Mircea Hava
Prietenul meu, prof. I.B., autor de culegeri de matematică şi fizică, trăitor cu frumoasa-i soţie la Deva, a venit la deschiderea Zilelor Oraşului, au gustat din una, alta, au poposit pe la „antichităţi”, momente sportive, scenice, după care mi-au trântit-o în nas:
– Cum e posibil ca pe intrarea principală, pe poarta principală a Cetăţii, Poarta nr. 1, să nu fie arborat niciun steag, un tricolor măcar, un steag al cetăţii? Este impardonabil. Ce face primarul? Este o insultă!
– Nu cred, îi spun, că primarul Mircea Hava e vinovat. Este un sector la primărie care se ocupă cu steagurile, însemnele, cu pavoazarea. Ai dreptate: un tricolor măcar, să nu mai vorbim de-o oală mare de flori plantate, aşezată de-o parte şi de alta a intrării ar fi dat un aer mult mai sărbătoresc, întinerind clipa.
– Să trecem peste asta, zice. Cum îţi explici că astă toamnă târziu, apoi la 1 Decembrie, cei aproape 15 saci mari cât nişte lepedeie stau încărcaţi şi acum de mizerie, degradată de adunături, neridicate, prin care primăvara a înălţat şiragul de buruieni, uite-le în stânga, în dreapta. Cum să nu ridici aşa ceva un an de zile, chiar din ochii trecătorilor, cine să mai înţeleagă aceste gesturi total „necomestibile” cum zici tu! Nu primarul să vină să le ridice, dar să le vadă, să dea dispoziţie, este altceva. Îmi pare rău de Alba Iulia, să deschizi „Zilele oraşului” cu asemenea vreascuri strânse de-un an în baloturi şi neridicate, amiroase a putrefacţie morală.
– Eşti prea aspru, dar îţi dau dreptate. Trebuie mai multă atenţie acordată spaţiului, mediului înconjurător. Neglijenţa celor ce-au cosit, celor ce-au adunat buruienile etc., se răzbună. Asta trebuie să-l nemulţumească pe primar, care, de altfel, e un om harnic, se zbate, a pornit bătălia pentru Cetate să le fie pe plac şi austriecilor: elementul tradiţional fiind încă palid reliefat. Ţie ţi se par aleile betonate, nişte piste, de aeroport. Nu am nimic împotrivă. Îţi umblă imaginaţia, sunt de acord că noutăţile trebuie să inunde ochiul, să te bucuri de găselniţe arhitectonice în peisaj, de la mini-acumulări de ape în care să se scalde exotice păsări până la aranjamente sportive, terenuri anume protejate. Dar să ne bucurăm! Să ne întoarcem la steaguri, la sacii cu descompuse vreascuri, năpădite de putrefacţii şi buruieni!
– Am vrut să stau câteva zile, amice, mă întorc la Deva! Salutare!
– Drum bun!
Clipă consemnată de
Ion AIUDEANU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Actualitateacum 4 zile
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?