Rămâi conectat

Ştirea zilei

Noutăți pensii: Recalcularea și majorarea pensiilor. Localitățile din Alba unde oamenii se pot pensiona mai devreme din cauza poluării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noutăți pensii: Recalcularea și majorarea pensiilor. Localitățile din Alba unde oamenii se pot pensiona mai devreme din cauza poluării

Casa Judeţeană de Pensii vine cu serie de precizări privind localităţile unde oamenii se pot pensiona mai devreme din cauza poluării.

Citește și: Pensii 2023: Cu cât cresc pensiile românilor după noua formulă: Majorări și de 30%

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă în mai multe zone din Alba beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Ca urmare a actualizării listei localităţilor care fac obiectul prevederilor art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010, aşa cum a fost modificat prin Legea 252/2023, în vedrea aplicării corecte, Casa Naţională de Pensii a solicitat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sprijinul în vederea identificării localităţilor situate pe o rază de 8 kilometri în jurul celor nou introduse.

În Alba se află pe lista în care sunt enumerate zonele afectate de poluare remanentă: Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocna Mureş, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna.

Citește și: Noua lege a pensiilor 2024: Unele pensii se vor majora cu 30%. Cum se calculează punctajul

“Lista cu unităţile administrativ-teritoriale şi localităţile cuprinse în zona de 8 km în jurul UAT-urilor Aiud, Avram Iancu, Arieşeni, Abrud, Bistra, Bucium, Baia de Arieş, Cugir, Câmpeni, Ciuruleasa, Cetatea de Baltă, Fărău, Gârda de Sus, Hopârta, Întregalde, Lupşa, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureşului, Mirăslău, Mogoş, Noşlac, Ocna Mureş, Ocoliş, Ponor, Poşaga, Poiana Vadului, Roşia Montană, Râmeţ, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Şugag, Şibot, Unirea, Vadu Moţilor, Vidra, Zlatna a fost pusă la dispoziţie prin Casa Naţională de Pensii Publice de către ANCPI şi comunicată UAT- urilor. Pe măsură ce aceste liste vor fi actualizate, vom veni cu noi informaţii”, a transmis conducerea Casei Judeţene de Pensii Alba.

Instituţia a precizat că dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluare remanentă, se va face prin adeverinţă-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5 din HG 257/2011.

Cererea pentru obţinerea adeverinţei se depune la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în funcţie de domiciliul actual al solicitantului. Aceasta va cuprinde obligatoriu informaţii referitoare la data şi locul naşterii, prenumele părinţilor, CNP-ul, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum şi motivul solicitării.

Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor are obligaţia să elibereze adeverinţa în termen de 20 de zile de la data înregistrării cererii.

Citește și: Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai pentru pensie

După primirea adeverinţei, dacă sunt respectate prevederile art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010, se va pregăti dosarul pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale (cerere pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe care se va face menţiunea: “conform art. 65 alin. 5 din Lg. 263/2010”, cerere stagiu de cotizare, carnet de muncă în copie şi original, copie de buletin, copie certificat naştere, copie certificat de căsătorie, adeverinţe eliberate de angajator sau deţinători de arhive în original şi adeverinţa primită de la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor).

Dosarul se poate depune la sediul CJP cu respectarea programului de lucru cu publicul sau se poate transmite prin poştă, cu confirmare de primire.

“Cine nu poate beneficia de recalculare conform art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare?

1. Pentru a beneficia de prevederile art.65 alin. 5 din Legea 263/2010 este necesară realizarea stagiului complet de cotizare prevăzut în anexa 5.

2. Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţială stabilită conform art.65 alin. 1 din Legea 263/2010 nu pot beneficia de recalculare conform art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 în vederea anulării diminuării.

3. Conform art. 53 alin. 3 din HG 257/2011, diminuarea stabilită în cazul pensiei anticipate parţiale se menţine până la data îndeplinirii condiţiilor privind vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, potrivit prevederilor legale.

4. Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţială stabilită conform art.65 alin. 1 din Legea 263/2010 nu pot beneficia de trecere la limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010, întrucât excede prevederilor legale”, a precizat CJP Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Povestea unor supraviețuitori sași din Cugir și Sebeș, deportați în lagărele din Rusia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Povestea unor supraviețuitori sași din Cugir și Sebeș, deportați în lagărele din Rusia Aproximativ 50.000 de saşi şi şvabi din Transilvania şi Banat au fost deportaţi în Rusia după al Doilea Război Mondial. Aproape 10.000 dintre aceştia au murit în lagărele ruseşti. În satele şi oraşele din Transilvania mai există încă supravieţuitori ai deportărilor, care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea