Rămâi conectat

Curier Județean

Noutăţi importante în derularea Programului Operaţional Regional: Solicitaţi banii şi în 15 zile lucrătoare vor fi în cont

Alexandra Mates

Publicat

în

POR01Acesta a fost mesajul transmis de către domnul Cătălin Surdeanu, director AMPOR, în cadrul întâlnirii cu beneficiarii de fonduri nerambursabile REGIO ce a avut la loc la Alba Iulia. Seminariile din 15 şi 16 iulie a.c. au fost organizate de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru pentru transmiterea unor aspecte de ultimă oră ce au apărut în legislaţia privind derularea achiziţiilor, emise cu scopul de a accelera implementarea proiectelor şi absorbţia fondurilor. Mult mai multă rigurozitate în justificarea actelor adiţionale de prelungire a proiectelor, precum şi deblocarea plăţilor de pre-finanţare pentru beneficiarii din mediul privat au fost alte aspecte prezentate în cadrul celor două întâlniri.

Cele două seminarii au fost derulate în prezenţa domnului Cătălin Surdeanu, director Autoritate de Management a Programului Operaţional Regional MDRAP, doamna Luminiţa Zezeanu, director Direcţia Autorizare Programe în cadrul aceluiaşi minister, precum şi doamna Maria Ivan director al Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru.

Peste 70 de beneficiari de proiecte finanţate din fondurile Programului Operaţional Regional, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din cele şase judeţe ale Regiunii Centru, reprezentanţi ai mediului privat, dar şi reprezentanţi ai Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru au participat la cele două întâlniri de lucru. Pentru a susţine beneficiarii publici şi privaţi pentru a degreva presiunea de pe bugetele lor, a fost adus la cunoştinţa celor prezenţi că se pot face cereri de plată ce vor fi decontate în maxim 15 zile lucrătoare, conform O.G. 27/2013.

Mult mai multă rigurozitate în justificarea prelungirii perioadei de derulare a proiectelor şi aprobarea lor doar dacă sunt întemeiate, a fost un alt aspect subliniat de reprezentanţii ministerului. Aceste reguli se impun deoarece proiectele care nu se vor finaliza până la sfârşitul lunii iulie 2015, vor continua implementarea cu plata activităţilor doar din bugetul propriu al beneficiarilor, iar, în cazul în care aceştia nu mai pot plăti, vor fi obligaţi să returneze toată suma primită prin proiecte.

„După cum a spus domnul Surdeanu, pentru finalul acestui an a fost stabilită ca ţintă de absorbţie la nivel de ţară, un procent de 49% din bugetul programului. Deşi la nivelul Regiunii Centru gradul de absorbţie este destul de apropiat de ţinta propusă, respectiv de aproape 43%, la nivel de ţară este undeva la 37%. Atingerea targetul-ui este destul de dificilă deoarece destule proiecte mai au probleme la documentaţiile tehnice, în derularea procedurilor de achiziţii sau au probleme cu lichidităţile. Însă, după cum s-a subliniat în cadrul acestor întâlniri, reprezentanţii ministerului şi noi suntem aici pentru a discuta ce probleme concrete sunt la beneficiari şi ce soluţii putem identifica împreună pentru a fluidiza şi a debloca sistemul. În perioada următoare vom depune un efort şi mai accentuat în a sprijini beneficiarii să întocmească documentele de plată, pentru a ne respecta indicatorii propuşi,” a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

În cadrul acestor sesiuni de lucru s-au prezentat şi discutat modificările legislative privind organizarea procedurilor de achiziţie publică din OUG nr. 34/2006, aduse prin Legea 193/2013 şi a instrucţiunilor emise de ANRMAP. De asemenea, au fost discutate prevederile Ordinului 1050/2012 ce vizează achiziţiile derulate de către beneficiarii din mediul privat, dar şi OUG 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale, prin introducerea mecanismului decontării cererilor de plată. A mai fost subliniată importanţa respectării măsurilor de identitate vizuală destinate informării cetăţenilor, necesare pentru identificarea surselor de finanţare din care s-a realizat achiziţia de echipamente, lucrările de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere sau a clădirilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mai multe localități din județul Alba vor avea apă potabilă cu „porția”. Zonele afectate

Bera Larisa

Publicat

în

Mai multe localități din județul Alba vor avea apă potabilă cu „porția”. Zonele afectate Luni, 1 iulie 2024, SC APA CTTA SA Alba a anunțat programul de raționalizare al apei potabile, din cauza caniculei și implicit al consumului mare de apă. Zonele afectate sunt Unirea, Noșlac, Câlnic, Gârbova, Cricău, Tibru și Craiva. Citește și:  SC […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea