Noul Cod rutier: Noi reguli, din 14 februarie, pentru șoferii care transporta copii mai mici de trei ani
Executivul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Din 14 februarie 2015, Codul rutier se schimbă, atunci vor intra în vigoare noi reglementări referitoare la transportul copiilor în maşină. Câteva modificări ale Codului au intrat deja în vigoare în septembrie 2014, când s-a impus obligativitatea purtării centurii de siguranţă de către minori şi interzicerea transportării copiilor mai mici de trei ani în vehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
Noile norme, care vor intra în vigoare în 14 februarie 2015, se referă la transportarea copiilor cu vârsta de până în trei ani şi sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015.
Mai exact, copiii care au o înălţime de până în 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă (centuri) pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru copiii care au o înălţime mai mare de 135 cm, dar pentru aceştia există şi varianta purtării centurii de siguranţă, în condiţiile de mai jos:
„Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, conform HG nr. 11/2015. Trebuie menţionat că unele maşini sunt dotate cu banchete care încorporează scaune înălţătoare pentru copii, acestea putând fi folosite pentru copiii mai înalţi de 135 cm.
Potrivit noilor norme, dispozitivele de fixare în scaune trebuie să fie obligatoriu omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Totodată, acestea pot fi instalate pe locurile din spate sau pe locul din faţă al pasagerului. În cazul locului din faţă, instalarea este permisă doar dacă instrucţiunile dispozitivului permit acest lucru şi doar dacă airbagul este dezactivat ori dacă nu există airbag pentru acest loc.
În cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau al taxiurilor, aceste norme nu se aplică, însă este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană, în afară de şofer.
Totodată, copilul poate fi transportat fără dispozitiv de siguranţă şi fără centură de siguranţă dacă este scutit de medic. În această situaţie, copiii trebuie transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă au mai puţin de trei ani, trebuie să fie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer. În acelaşi timp, şoferul trebuie să aibă la îndemână scutirea medicală pe care este menţionată afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă, precum şi durata de valabilitate a scutirii.
În situaţia în care vehiculul nu este dotat cu sisteme de siguranţă, copiii de până în trei ani trebuie să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă şi trebuie să fie supravegheaţi de altă persoană în afară de şofer.
Nerespectarea acestor reguli va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare şi 2-3 puncte-amendă, adică 195 sau 292,5 lei.
Sursa Avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun