Noul Cod Rutier creează dispute între politicieni. Înăsprirea legislaţiei prin ordonanţă de urgenţă sau prin lege?
Noul Cod rutier se va promova prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului a declarat marţi, Ministrul de Interne, Radu Stroe, la finalul unei şedinţe a liderilor PNL. El a menţionat că până miercuri se vor mai opera modificări la proiectul de act normativ. Potrivit lui Stroe, s-a optat, ca decizie politică, promovarea actului normativ prin ordonanţă de urgenţă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a declarat marţi că grupul PSD susţine adoptarea modificării Codului Rutier prin proiect de lege şi înăsprirea legislaţiei până la confiscarea maşinii sau a retragerii permisului în zonele cu accidente grave.
Radu Stroe a menţionat că până miercuri se vor mai opera modificări la proiectul de act normativ. Potrivit lui Stroe, s-a optat, ca decizie politică, promovarea actului normativ prin ordonanţă de urgenţă.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că dacă ministrul de Interne Radu Stroe va avea până miercuri „o formă agreată” a Codului rutier, atunci acesta va fi adoptat în şedinţa de Guvern, arătând că liberalul are mai multe întâlniri cu grupurile parlamentare pe această temă.
Noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere, a anunţat ministrul de Interne, Radu Stroe.
„Grupul din care fac eu parte a avut discuţii aprinse pe această temă, foarte mulţi dintre colegii mei sunt susţinătorii ideii ca proiectul de lege să fie dezbătut în Parlament şi el să fie unul, aşa cum doreşte şi Guvernul, care, în anumite zone, să fie înăsprit chiar cu confiscarea autoturismelor, cu retragerea permisului astfel încât să avem cât mai puţine accidente mortale sau cu vătămare corporală”, a precizat Valeriu Zgonea.
El a spus că, la întâlnirea cu ministrul Radu Stroe, grupul PSD a pledat pentru un proiect de lege şi a atras atenţia că este susţinătorul „unor măsuri sancţionatorii în zonele care generează un dezechilibru în respectarea de către cetăţeni a legislaţiei rutiere, dar trebuie să fie luate în considerare şi veniturile pe care le au românii”.
Zgonea a adăugat că şi el, personal, este pentru dezbatere în Parlament, la care trebuie să vină cei care susţin actuala legislaţie rutieră, cei care susţin înăsprirea legislaţiei, asociaţiile victimelor, poliţişti.
„Ceea ce este important pentru noi este să nu mai avem vitezomani, să nu mai avem oameni care încalcă legea şi au impresia că sunt imuni, indiferent că sunt politicieni, oameni de afaceri şi simpli teribilişti. Sunt state europene şi de peste ocean în care se confiscă şi maşina. (…) Sunt adeptul unor înăspriri în zonele care generează frecvent accidente grave în România care pun în pericol securitatea cetăţenilor români”, a adăugat Zgonea.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că dacă ministrul de Interne Radu Stroe va avea până miercuri „o formă agreată” a Codului rutier, atunci acesta va fi adoptat în şedinţa de Guvern, arătând că liberalul are mai multe întâlniri cu grupurile parlamentare pe această temă.
Sursa: Realitatea
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan