Rămâi conectat

Politică Administrație

Noua stema oficială a județului Alba, adoptată cu scandal în consiliul județean. Vezi dacă pe tine te reprezintă!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Povestea modificării stemei oficiale a județului Alba pare să se fi încheiat definitiv, după ce Consiliul Județean a adoptat săptămâna trecută actul administrativ privind însuşirea proiectului final de revizuire a Stemei Judeţului Alba şi abrogarea hotărârii din aprilie, prin care a fost adoptată o altă variantă.

Vă reamintim faptul că PSD Alba a contestat în instanță  Hotărârârea Consiliului Județean Alba din luna aprilie 2013, prin care a fost adoptată penultima variantă a stemei judeţului Alba, invocându-se încălcarea normelor legale, lipsa reprezentării în stemă a anumitor zone din județ şi lipsa unei consultări reale a locuitorilor judeţului Alba cu privire la aceste modificări. Acțiunea a fost însă respinsă în ianuarie 2014, de către judecătorii de contencios administrativ ai Tribunalului Alba. PSD a făcut recurs la decizia Tribunalului.

La momentul supunerii la vot în plenul consiliului județean au existat numeroase discuții. Consilierul județean PSD, Dorin Gheorghe Sandea, a solicitat colegilor săi, să amâne votul privind revizuirea stemei, până ce va exista o decizie definitivă a instanței, privind contestația depusă la Tribunalul Alba. Social-democratul a explicat că nici această nouă formă a stemei nu respectă solicitările lor, referindu-se aici, în special, la sigiliul lui Avram Iancu.

“Am apreciat inițiativa dumneavostră adresată consilierilor județeni ai PSD, pe proiectul stemei. Noi ne-am menținut punctul de vedere, de aceea am și contiunuat acțiunea în Justiție. Am înaintat un recurs cu trei probleme importante: eliminarea cel puțin a  unei culori din drapelul României , modificări de fond cu care nu suntem de acord și lipsa transparenței privind consultarea populației în legătură cu modificarea stemei județului – o o simplificare extremă a ceea ce prevede legea.

Solicităm amânarea deciziei adoptării acestui proiect, să vedem ce decide instanța, sau votăm împotriva proiectului.

La actuale formă a stemei, nu mai apare textul care însoțea sigiliul lui Avram Iancu, iar brăduțul nu mai este nici el ceea ce a fost, fiind stilizat și denaturat”, a spus Dorin Sandea.

În replică, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, a declarat că au fost parcurse și respectate toate procedurile legale privind revizuirea stemei și i-a acuzat pe consilierii PSD de un joc politic murdar, cerându-le consilierilor să voteze fără amânare acest proiect de hotărâre.

„Au fost parcurse toate etapele legale în adoptarea acestei steme. Au fost respectate întocmai toate procedurile în acest sens.

Asistăm la un joc politic murdar al colegilor din Stânga socialistă care se luptă pentru sigiliul lui Avram Iancu. Nu a fost nimeni împotriva acestui lucru. Solicit adoptarea proiectului privind noua stemă, fătă amânare, a afirmat Florin Roman.

Legat de acțiunea inițiată de consilierii PSD Alba la tribunalul Alba, prin care s-a atacat în contencios administrativ proiectul de hotărâre privind prima revizuire a stemei, Mariana Hurubean, secretarul general al Consiliului Județean Alba, a explicat că procesul a rămas fără obiect, pentru că atacă un act administrativ abrogat, act care nu mai este în vigoare.

În final noua formă a stemei județului Alba a fost adoptată. Trei dintre consilierii PSD au votat împotrivă (Dorin Sandea, Marcela Dărămuș și Nicolae Pușcă) iar doi s-au abținut (Virgil Narița și Ioan Florea), restul pronunțându-se “pentru”.

Expunerea de motive – proiect de hotărâre:

Stema actuală a judeţului conţine înscrisuri care nu sunt conforme cu Metodologia pentru elaborarea şi avizarea stemelor de localităţi şi judeţe elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Consiliul Judeţean Alba, prin Hotărârea nr. 73 din 25.04.2013 şi-a însuşit un proiect de revizuire a Stemei Judeţului Alba – în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 25 din 16 ianuarie 2003 privind stabilirea Metodologiei de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Ulterior acestei hotărâri Societatea Cultural Patriotică „Avram lancu”, Filiala Alba a propus reprezentarea pe stemă şi a Sigiliului lui Avram lancu. Date fiind cele prezentate anterior, în lunile octombrie – noiembrie 2013 a fost supusă consultării locuitorilor judeţului Alba, o nouă variantă pentru stema judeţului Alba care include solicitarea Societăţii Cultural Patriotice „Avram lancu”, Filiala Alba având elemente heraldice ce simbolizează evenimente ce au marcat perioade fundamentale ale istoriei naţionale şi locale, realizată în conformitate cu Metodologia pentru elaborarea şi avizarea stemelor de localităţi şi judeţe elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

În data de 07.02.2014 a avut loc dezbaterea publică referitoare la proiectul de stemă la care au fost invitaţi cei care au făcut observaţii în perioada de consultare publică.

Propunerea de modificare a stemei acceptată în urma consultării populaţiei şi dezbaterii publice are următoarea configuraţie:

Stema revizuită a judeţului Alba are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale Ia 2/5 din înălţime faţă de partea de sus, câmpul de jos este despicat în două câmpuri pe verticală.

– în primul câmp de sus pe fond de aur, se află o coroană de oţel;

– în primul câmp din partea de jos pe fond albastru se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru;

– în al doilea câmp din partea de jos pe fond roşu se află un brad verde pe un oval auriu

Semnificaţia elementelor heraldice:

Coroana semnifică în primul rând, încoronarea la data de 15 octombri 1922 a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, în Catedrala încoronării din Alba lulia, construită pentru acest eveniment. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român.

Coroana de otel, făurită la dorinţa Regelui Caro! I, din oţelul unui tun capturat de ostaşii români la Plevna, reprezintă simbolul cuceririi independenţei de stat a României, premisă determinantă a Marii Uniri. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul „încoronării”, la Alba lulia a lui Mihai Viteazul, domn al celor trei ţări româneşti, unite sub sceptrul său, în mai 1600. Extrapolând putem afirma că acest simbol, coroana, aminteşte şi faptul că la Alba lulia, capitala Principatului Autonom al Transilvaniei (1541 – 1699) erau „încoronaţi” principii ardeleni.

Legionarul roman, care apare şi pe vechea stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apuium, oraş în care Legiunea a Xlll-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi de celelalte oraşe romane de pe teritoriul actual al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române.

Bradul verde pe un oval auriu reprezintă Sigiliul lui Avram lancu, simbol al revoluţiei române de la 1848 – 1849 din Transilvania, un însemn al autorităţii prefectului general al oştirii române: Avram lancu. Este o mărturie a organizării militare şi administrative a Ardealului. Prin cele 15 legiuni, cea mai mare fiind Auraria Gemina, cu sediul la Cîmpeni, Avram lancu a realizat prima încercare revoluţionară de organizare

administrativă a Transilvaniei. Bradul este la rândul său un simbol al munţilor, veşnic verde, drept, înfruntând furtunile, nedezlipit de munte, precum moţii şi strămoşii lor dacii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea