Nouă MATERIE în școlile din România: Când se va putea învăța despre „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”
Nouă MATERIE în școlile din România: Când se va putea învăța despre „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”
A fost promulgată legea care prevede introducerea disciplinei “Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.
Disciplina va fi introdusă ca opțional, la decizia şcolii, în curriculumul pentru clasa a XII-a/ a XIII-a din învăţământul liceal. Ministerul Educației trebuie să emită ordinul de ministru care prevede materia, programa școlară și metodologia, până la începutul anului şcolar 2023 – 2024, potrivit legii promulgate.
Potrivit legii privind introducerea disciplinei „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea “are ca obiect de reglementare introducerea în curriculumul la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, disciplină de importanță națională pentru sistemul de învățământ românesc.”
Actul normativ prevede că programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina “Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” se elaborează de către Ministerul Educaţiei, în urma consultărilor cu reprezentanţi ai organizaţiilor de revoluţionari, precum Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989, sau alte organizaţii timişorene ale revoluţionarilor din decembrie 1989, cu reprezentanţi ai Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sau ai altor instituţii asociative reprezentative pentru revoluţionarii din decembrie 1989, şi se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei.
Cadrele didactice care predau disciplina “Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate.
Potrivit legii, până la începutul anului şcolar 2023 – 2024, Ministerul Educaţiei va emite ordinul de ministru cuprinzând decizia de introducere a disciplinei, dar şi cu privire la programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina “Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, aferente curriculumului la decizia şcolii, ce va fi adoptată şi publicată de Ministerul Educaţiei.
Inițiativa legislativă pentru introducerea disciplinei “Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, a fost înregistrată la Parlament în urmă cu un an, pe 23 decembrie 2021, de deputatul Marilen Pirtea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în România până în 4 august 2025: Caniculă, urmată de ploi și vijelii. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA în România până în 4 august 2025: Caniculă, urmată de ploi și vijelii. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni ANM a emis vineri, 4 iulie 2025, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 7 iulie – 4 august 2025. Potrivit specialiștior, la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură […]
Dragoș Damian, Terapia Cluj: Miniștrii din cabinetul Bolojan au uitat să vă destăinuie planul ultrasecret pentru salvarea României
Dragoș Damian, Terapia Cluj: Miniștrii din cabinetul Bolojan au uitat să vă destăinuie planul ultrasecret pentru salvarea României „Joi, 3 iulie, în conferința de presă, Barna Tanczos, Alexandru Nazare, Daniel David, Petre Manole și Alexandru Rogobete (n.a. miniștri în cabinetul Bolojan), probabil din cauza oboselii și presiunii acumulate de munca din ultimele zile, au uitat […]
Guvernul a adoptat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare: Proiectul, transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Executivului
Guvernul a adoptat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare: Proiectul, transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Executivului Guvernul a adoptat, vineri, 4 iulie 2025, proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care cuprinde măsuri pentru creşterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) şi 35 miliarde lei în […]