Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate
Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate
Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări.
Noua lege este finalizată și negociată acum cu specialiștii Comisiei Europene.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim ca și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, spune Simona Bucura-Oprescu, potrivit observatornews.ro.
Lefurile vor crește în domeniile bugetare care duc lipsă de personal tocmai din cauza veniturilor mici
Astfel, în noua lege, IT-știi vor avea o grilă de salarizare separată. Programatorii de la stat ar putea câștiga la fel de mult ca cei de la privat, adică ar putea primi salarii mai mult decât duble.
Majorări sunt promise și pentru cercetători și cadrele didactice.
„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, explică ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Categoriile de bugetari care vor avea salarii mai mari
În sănătate, cele mai mari creșteri salariale ar putea fi la asistenții medicali, personalul auxiliar și TESSA, potrivit surselor observatornews.ro. Gărzile medicilor vor fi mai bine plătite, iar performanța ar putea fi stabilită în funcție de numărul de servicii medicale oferite, potrivit stiripesurse.ro.
Modificări vor fi și pentru lefurile din administrația publică locală.
„Pentru admimistraţia publică locală cea mai importantă modificare e cea cu privire la modul în care se stabilesc salariile. În acest moment reglementarea dădea posibilitatea, pe principiul autonomiei publice locale, consiliilor locale sau judeţene să-şi stabilească salariile până la nivelul vicepreşedintelui vicepriamarului. De data aceasta vom avea grilă şi cu administraţia locală”, potrivit ministrului Muncii.
Legea salarizării are un impact bugetar estimat mai mare decât legea pensiilor, adică de peste 10 miliarde de lei, potrivit surselor citate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Potrivit acestora, ne așteaptă precipitații în exces la finalul lunii noiembrie și temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată