Noua lege a asociațiilor: Lucruri pe care trebuie să le știe cei care locuiesc la bloc
Începând de vineri, cei care locuiesc la bloc beneficiază de vineri de un cadru legal mai clar în baza căruia să își cunoască drepturile și obligațiile. Cel puțin în anumite privințe. Pe de altă parte, noua lege a asociațiilor de proprietari transformă regimul juridic al spațiilor comune în ceva și mai complex.
Totuși, atingerea acestor scopuri a determinat o serie de modificări ale cadrului juridic care guvernează asociațiile de proprietari. Sunt clarificate multe aspecte și, în același timp, este prevăzută o serie nouă de obligații.
1. Dacă ai chiriași, trebuie să anunți asociația de proprietari despre acest lucru, în cel mult zece zile de ocuparea apartamentului de către chiriași. Până acum, deși se practica anunțarea noilor chiriași, era discutabil dacă acest lucru era obligatoriu sau nu. De acum, există o prevedere expresă.
2. Dacă faci modificări în apartament, pentru care e necesară o autorizație de construire, trebuie să informezi asociația. Totuși, informarea nu înseamnă ca ai nevoie și de acordul acesteia. De asemenea, prevederile nu aduc, neapărat, ceva nou, ci doar detaliază anumite aspecte.
3. Vânzarea apartamentelor unde există datorii se poate face doar dacă sunt plătite la zi utilitățile publice și cotele de contribuție la cheltuielile asociației. Totuși, noul cumpărător poate accepta preluarea tuturor datoriilor, dacă nu sunt plătite la zi, caz în care vânzarea este autentificată la notar.
4. În scopul recuperării datoriilor proprietarilor față de asociația de proprietari, aceasta beneficiază de o ipotecă legală asupra apartamentului datornicilor. Mai mult, asociația de proprietari are și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile din apartamentele celor care au datorii față de asociație.
5. Cei care locuiesc la parter și nu folosesc liftul pot fi exceptați de la plata cheltuielilor pentru consumul de energie electrică a liftului. În orice caz, exceptarea poate fi dispusă doar în urma unei hotărâri a adunării generale.
6. Toți banii asociației de proprietari trebuie să treacă prin contul acesteia. Astfel, adminstratorul poate, de exemplu, să plătească furnizorii de servicii doar din contul curent al asociației.
7. Cei care depășesc termenul de 30 de zile pentru plata întreținerii pot avea de plătit penalități de până la 0,2% pe zi de întârziere. Totuși, totalul penalităților nu poate depăși suma care le-a generat.
8. De asemenea, au apărut și alte modificări în privința unor drepturi și obligații. De exemplu, proprietarii trebuie să anunțe (și) Fiscul despre orice modificare a suprafeței construite sau utile. De asemenea, este obligatorie constituirea asociației de proprietari când există cel puțin trei apartamente diferite și există spații comune.
9. Proprietarii pot risca amenzi de până la 10.000 de lei pentru anumite fapte. De exemplu, este cazul dacă sunt puse în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor sau dacă proprietarul nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Temperatura ideală în casă pe timp de iarnă pentru a reduce costurile la încălzire Iarna se apropie cu pași repezi și tot mai multe persoane își fac griji pentru prețul facturii la energie electrică sau gaze. Găsirea unei temperaturi confortabile și economice în locuință poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire. Citește și: Facturi la […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată