Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Noua lege a apiculturii contestată de crescătorii de albine. Aceștia îi cer președintelui să nu o promulge

Bogdan Presecan

Publicat

în

Legea apiculturii a fost adoptată de Camera Deputaţilor fără a se ține cont de observațiile Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din România, prin care erau semnate mai multe deficiențe cu impact negativ asupra acestui domeniu de activitate.

Mai mulți apicultori din țară nemulţumiți de forma în care, pe 10 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea apiculturii. Aceștia i-au trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îi solicită să nu promulge legea, ci să o trimită înapoi la Parlament, pentru reexaminare.

În Legea Apiculturii votată de deputaţi se prevede că doar apicultorii care vor prezenta un carnet de stupină avizat de asociaţia din care trebuie să facă parte vor putea să îşi desfăşoare activitatea legal. Or, Constituţia prevede că „cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere”.

„În acest context, o persoană fizică sau juridică care practică sau va dori să practice activitatea de apicultură va avea obligaţia, împotriva voinţei sale şi a dreptului la libera asociere garantat de Constituţia României, să se asocieze!”, susţin apicultorii.

Prin scrisoarea trimisă Parlamentului, ACA le atrage atenția deputaților că “pentru toate problemele si consecintele care se vor ivi din activitatea de stuparit pastoral (nerespectarea de distante, supraglomerari, procese penale), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale şi Parlamentul Romaniei vor trebui sa-si asume  responsabilitatea.”

Legea face şi precizări referitoare la organizaţiile şi asociaţiile acreditate de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) pentru înfiinţarea şi menţinerea evidenţelor genealogice, respectiv registre genealogice.

Autorităţile administraţiei publice locale, precum şi administratorii terenurilor agricole şi silvice, vor trebui să asigure apicultorilor vetre de stupină temporare sau permanente pe baza cererii pe care apicultorii le depun la consiliile locale. Până la data de 1 martie a fiecărui an, consiliile locale şi administratorii terenurilor agricole sau silvice au obligaţia să inventarieze suprafeţele de teren care se acordă apicultorilor pentru amplasarea stupinelor, cât şi baza meliferă existentă pe teritoriul acestora. Până pe 15 martie în fiecare an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va solicita suprafeţele de teren inventariate în vederea informării crescătorilor de albine care doresc să se deplaseze în pastoral.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea