Rămâi conectat

Actualitate

Noua Casă 2021: Înscrierile în program au început. A fost lansat ghidul oficial pentru cei ce vor să ia locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Noua Casă 2021: Înscrierile în program au început. A fost lansat ghidul oficial pentru cei ce vor să ia locuință

Programul Prima Casă a trecut prin o serie de modificări în anul 2020, astfel, nici nu se mai vorbește de Prima Casă, ci de Noua Casă, în urma modificărilor de substanță programului, de către Guvern. În cursul zilelor trecute au fost stabilite mai multe detalii, printre care și bugetul, iar cei interesați se pot deja înscrie în programul Noua Casă.

Citește și: Programul NOUA CASĂ 2021: Beneficiarii vor trebui să asigure locuințele pe toată perioada în care beneficiază de finanțare

„Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar, prin Ordinul nr. 441/2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției”, apare, mai exact, în comunicatul FNGCIMM. Concret, băncile pot primi de vinerea trecută dosarele celor ce vor să-și cumpere locuințe prin noul program. Totodată, FNGCIMM a pus la dispoziție recent și un ghid pentru accesarea programului, ce poate fi consultat aici.

Iată principalele informații despre Noua Casă:

1. Noua Casă vine cu plafoane majorate ale finanțărilor ce pot fi accesate de românii care vor să-și cumpere o locuință. Programul Noua Casă a fost introdus în august 2020 și a dus la majorarea plafoanelor finanțărilor ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50m2) și care doresc să achiziționeze una. Actualele limite le permit celor eligibili să primească credite de până la 119.000 euro pentru locuințele noi și consolidate. De asemenea, pot fi accesați până la 66.500 euro, pentru alte tipuri de locuințe.

Notă: Modificările se aplică de la începutul lui august 2020, însă e de menționat că, anterior, în aprilie 2020, avusese loc o altă schimbare, prin înlocuirea programului Prima Casă cu schema O familie, o casă. Așadar, tehnic, Noua Casă a înlocuit O familie, o casă, acesta din urmă neaplicându-se, de fapt, deloc. Dar acest lucru contează mai puțin.

Citește și: Programul Noua Casă 2021: Când va începe și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a cumpăra o locuință

2. În august 2020, au fost oficializate și normele de implementare ale programului Noua Casă. Normele de implementare au transpus, practic, noile condiții ale programului, cum era cazul cu majorarea pragului de finanțare. La acel moment, însă, schimbările nu erau suficiente, pentru ca programul să se implementeze. Trebuiau să apară și niște adaptări în sistemul bancar – care au apărut ulterior.

3. Bugetul pentru 2021 și obligația de a asigura locuința pe toată durata finanțării. În martie 2021 s-a stabilit, prin HG 342/2021, că cei ce-și cumpără locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțarea garantată. Anterior, regulile programului obligau beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțarea garantată de stat, dar nu stabileau și o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Același document a stabilit și că plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este, în acest an, de 1,5 miliarde de lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea