Nou VAL de scumpiri în 2023: În ce sectoare vor exploda prețurile, începând cu anul viitor
Nou VAL de scumpiri în 2023: În ce sectoare vor exploda prețurile, începând cu anul viitor
Managerii chestionați de Institutul Național de Statistică prognozează pentru următoarele trei luni creșterea accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul, precum și scăderea activității economice în construcții.
Managerii mai prognozează o relativă stabilitate a activității și a numărului de salariați în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii, scrie Mediafax. În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +36 %).
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).
Conform estimărilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE
Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană se confruntă cu reguli stricte. Vor avea de respectat o lege nouă de la 1 ianuarie 2025. Iată ce va fi interzis în România și în UE. […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate20 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii