Rămâi conectat

Politică Administrație

Normele privind gestionarea câinilor fara stăpan de către autoritațile publice și adopția acestora

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Situația câinilor fără stăpân este în sfârșit reglementată și în România după ce la sfarsitul anului 2013 au intrat în vigoare. normele metodologice ale legii care dă posibilitatea autoritaților publice locale de a opta pentru eutanasierea maidanezilor, dacă nu sunt adoptați în termen de 14 de zile lucrătoare.

Potrivit avocat.net, “documentul reglementează o serie de aspecte concrete referitoare la gestionarea cainilor fara stapan de catre autoritatile publice, precum stabilirea conditiilor de infiintare si functionare a serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor comunitari sau a conditiilor de revendicare si adopție a câinilor fără stăpan.

Astfel, sunt reglementate o serie de aspecte concrete referitoare la gestionarea cainilor fara stapan de catre autoritatile publice, dintre care:

-Sunt stabilite conditiile de infiintare si functionare a serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan;

-Se interzice cazarea cainilor in adaposturi publice care nu respecta conditiile minime de functionare;

-Operatorii serviciilor specializate sunt obligati sa asigure personalul pentru deservirea permanenta a adaposturilor publice;

-Operatorii serviciilor specializate au obligatia de a promova adoptia si revendicarea cainilor fara stapan;

-Sunt reglementate conditiile de revendicare si adoptie a cainilor fara stapan, participarea organizatiilor de protectie a animalelor la activitatile serviciilor specializate, sterilizarea si vaccinarea cainilor, eutanasierea si neutralizarea cadavrelor.

Documentul stabileste ca serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, precum si operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan sunt obligate sa captureze acesti caini in urmatoarea ordine:

a) cainii agresivi si foarte agresivi care circula liber, fara insotitor, in preajma scolilor,
gradinitelor, locurilor de joaca pentru copii, parcurilor, pietelor publice;
b) catelele cu pui aflate in preajma scolilor, gradinitelor, parcurilor, pietelor publice;
c) cainii de talie mare si medie care circula liber, fara insotitor, in preajma scolilor, gradinitelor si locurilor de joaca pentru copii;
d) catelele gestante;
e) cainii care circula liber, fara insotitor, in haite in toate locurile publice;
f) cainii care circula liber, fara insotitor, in zonele periferice ale localitatilor;
g) puii de caine cu varsta de pana la sapte luni care circula liber, fara insotitor, in zona scolilor, gradinitelor, parcurilor, pietelor, strazilor intens circulate.

Cainii sterilizati, ocrotiti si asumati de catre comunitatile de locatari, care nu circula liber in spatiile publice, nu vor fi capturati de serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, respectiv de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. 

Serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan au obligatia de a promova adoptia si revendicarea acestora si de a informa constant populatia cu privire la programul de functionare a adaposturilor publice pentru cainii fara stapan.

Mai exact, in vederea informarii cetatenilor, serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan desfasoara urmatoarele activitati:

-amenajarea de panouri speciale de afisaj stradale, la sediile lor, la intrarea in adaposturile publice pentru cainii fara stapan si in spatiile pentru primirea vizitatorilor din incinta adaposturilor publice respective; panourile de afisaj trebuie actualizate de cate ori este necesar si trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

1. data si locul capturarii fiecarui lot de caini, precum si numarul custilor in care cainii respectivi sunt cazati;
2. adresa sediului serviciului specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan, adresa adaposturilor publice, adresele de e-mail precum si numarele de telefon;
3. programul de vizitare a adaposturilor publice si programul de revendicare a cainilor fara stapan

-crearea de website-uri deschise, ce pot fi accesate de oricine; website-urile trebuie sa fie actualizate ori de cate ori este necesar;

-organizarea periodica de targuri de adoptie a cainilor fara stapan

Adopția câinilor

Cainii fara stapan pot fi revendicati pe toata perioada de stationare in adaposturile publice.

In perioada primelor sapte zile lucratoare de stationare a cainelui fara stapan in adapostul public, proprietarul care revendica are prioritate in fata persoanei care intentioneaza sa adopte acelasi caine, in cazul in care cererea de revendicare si cea de adoptie sunt introduse in aceeasi zi.

Dupa expirarea primelor sapte zile lucratoare de stationare a cainelui in adapost, in cazul in care cainele nerevendicat a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul sa recupereze cainele de la adoptator daca dovedeste ca a fost in imposibilitate de a introduce cererea de revendicare in primele 7 zile lucratoare.

Adoptia cainilor se va face gratuit, pe baza declaratiei – angajament. Cererile de adoptie se pot introduce imediat ce cainele a fost cazat in adapostul public, iar preluarea cainelui de catre adoptator se poate face incepand cu a 8-a zi lucratoare din momentul cazarii cainelui in adapost, daca acesta nu a fost revendicat.

Conform OUG nr. 155/2001, cei care vor adopta caini din adaposturi trebuie sa respecte cumulativ urmatoarele conditii:

-prezentarea de catre adoptator a dovezii spatiului din care sa rezulte conditiile corespunzatoare de crestere si adapostire a cainilor;

-prezentarea de catre adoptator a dovezii resurselor materiale pentru cresterea si intretinerea cainilor;

-prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor, in cazul adoptarii a mai mult de 2 caini;

-inregistrarea, imediat dupa adoptie, a cainilor in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.

Eutanasierea cainilor fara stapan 

Dupa ce trece perioada de 14 zile lucratoare, cainii nerevendicati sau neadoptati vor putea fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie.

De asemenea, pot fi eutanasiati si cainii diagnosticati cu boli incurabile in urma examenului medical efectuat. „In cazul in care animalul diagnosticat cu o boala incurabila este identificat, acesta poate fi eutanasiat numai cu permisiunea proprietarului”, se arata in documentul citat.

Atentie! Este interzisa eutanasierea cainilor fara stapan care nu sufera de boli incurabile sau care nu sunt grav raniti, inainte de expirarea termenului de 14 zile lucratoare de la cazarea cainelui in adapost.

Decizia de eutanasiere a cainilor care nu au fost revendicati, adoptati direct adoptati la distanta sau mentinuti in adaposturi, dupa expirarea termenului de 14 zile lucratoare de la cazarea acestora, va fi emisa prin completarea de catre imputernicitul primarului a unui formular special. Imputernicitul primarului nu poate emite decizii de eutanasiere decat pentru cainii fara stapan din adaposturile publice administrate de serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, respectiv de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

Eutanasierea cainilor este efectuata numai de catre medicii veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii, si numai in sali de chirurgie, cu respectarea prevederilor legale.”

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea