Normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit, aprobate de Guvern marţi
O hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, act normativ care cuprinde o serie de clarificări privind reglementările referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit, a fost aprobată marţi de Guvern.
Ministerul Finanţelor a informat că pentru o mai bună înţelegere a modalităţii de calcul a profitului reinvestit pentru firmele care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare şi plată a impozitului pe profit.
Primul exemplu evidenţiază faptul că suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcţiune a echipamentului. Având în vedere că pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplică începând cu 1 iulie, exemplul de calcul se raportează la profitul contabil brut aferent perioadei rămase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014. Astfel, un investitor care pune în funcţiune un echipament în trimestrul IV 2014 poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III şi IV 2014.
Al doilea exemplu vizează contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, punând în evidenţă faptul că aceştia totalizează valoarea investiţiilor puse în funcţiune pe perioada întregului an fiscal. Profitul asupra căruia se aplică scutirea este cel realizat pe întregul an fiscal.
Al treilea exemplu vizează realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai mulţi ani consecutivi şi pune în evidenţă faptul că valoarea totală a investiţiei se ia în calcul la data punerii în funcţiune. Aceasta se raportează la profitul realizat în trimestrul-anul punerii în funcţiune.
Normele cuprind, de asemenea, precizări şi pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]