Noile tarife pentru numerele de înmatriculare 2025: Cât vor plăti șoferii români pentru plăcuțele auto și cât costă numărul auto preferențial
Noile tarife pentru numerele de înmatriculare 2025: Cât vor plăti șoferii români pentru plăcuțele auto și cât costă numărul auto preferențial
Începând de miercuri, 7 aprilie 2025, tarifele pentru plăcile cu numere de înmatriculare și serviciile asociate au fost majorate, conform unui ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) publicat în martie. Ordinul MAI nr. 55/2025 stabilește noile prețuri pentru producerea și valorificarea plăcilor de înmatriculare.
Având în vedere Ordinul M.A.I nr. 55 din 21 martie 2025 pentru aprobarea tarifelor de producere şi valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare pentru vehicule rutiere şi a tarifelor serviciilor prestate, începând cu data de 07.04.2025, se modifică tarifele pentru confecționarea și valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare permanente, de probă, temporare, provizorii și ale vehiculelor diplomaților și persoanelor asimilate.
Vă informăm că, începând cu data de 07.04.2025, tarifele pentru confecționarea și valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare permanente, de probă, temporare, provizorii și ale vehiculelor diplomaților și persoanelor asimilate sunt următoarele:
• plăcuțe Tip A (1x112x520) mm – 26 lei bucata;
• plăcuțe Tip B (1x200x340) mm – 27 lei bucata;
• plăcuțe Tip C (1x130x240) mm – 22 lei bucata.
De asemenea, tot începând cu data de 07.04.2025, tariful pentru păstrarea combinației cu numărul preferențial este de 60 lei/operațiune, iar tariful pentru atribuirea combinației cu numărul preferențial este de 45 lei/operațiune.
Modificări la serviciile asociate
Pe lângă majorarea prețurilor plăcuțelor, s-au modificat și tarifele pentru alte servicii:
-Păstrarea combinației unui număr existent: 60 lei;
-Rezervarea unei combinații de număr: 125 lei;
-Atribuirea unei combinații preferențiale: 45 lei.
Înainte, păstrarea combinației numărului costa 30 lei.
Ordinul specifică că sumele obținute din producerea și vânzarea plăcilor, precum și din serviciile prestate, vor fi considerate venituri proprii ale Direcției generale permise de conducere și înmatriculări (DGPCI).
Odată cu intrarea în vigoare a noului ordin, se abrogă Ordinul nr. 202/2007, care stabilea vechile tarife. Aceste modificări reflectă o ajustare a tarifelor la condițiile economice actuale.
Numerele de înmatriculare interzise în România
Atunci când vine vorba de alegerea unui număr de înmatriculare, nu toate combinațiile de litere și cifre sunt permise. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) impune restricții clare asupra numerelor care pot fi atribuite autovehiculelor, având în vedere diverse criterii de siguranță, etică și conformitate instituțională.
Restricții privind combinațiile de litere și cifre
În primul rând, sunt excluse combinațiile care pot avea conotații indecente, ofensatoare sau vulgare. Astfel, nu pot fi folosite serii care includ termeni jignitori sau expresii care ar putea fi interpretate în mod negativ de către public.
Exemple de astfel de combinații interzise sunt: „BOU”, „JEG”, „JAF” și „GAY”. De asemenea, nu sunt permise combinațiile de litere care pot fi asociate cu instituții și autorități publice.
Acestea includ, dar nu se limitează la:
„POL” – asociat Poliției Române;
„SNT” – potențial legat de structuri naționale de transport;
„DEP” – similar denumirii unor instituții publice;
„SRI” – referitor la Serviciul Român de Informații;
„GUV” – identificat cu Guvernul României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025: Care sunt elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei Mulți dintre cei care urmează să iasă la pensie își pun întrebări legate de cuantumul pensiei pe care o vor încasa. Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei. Citește și: Pe ce dată […]
Premierul interimar va fi anunțat marți, 6 mai 2025: Președintele a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu
Premierul interimar va fi anunțat marți, 6 mai 2025: Președintele a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu Preşedintele interimar Ilie Bolojan a luat act, în seara zilei de luni, 5 mai 2025 de demisia premierului Marcel Ciolacu. Citește și: ULTIMA ORĂ: PSD a decis ieșirea de la guvernare. Social-democrații nu vor susține niciun candidat […]
Cum va fi VREMEA în România până în 18 mai 2025. PROGNOZA METEO anunţă o schimbare radicală, cu ploi, vijelii și grindină
Cum va fi VREMEA în România până în 18 mai 2025. PROGNOZA METEO anunţă o schimbare radicală, cu ploi, vijelii și grindină Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni, 5 mai 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, pentru intervalul 5 – 18 mai. Specialiştii ANM anunţă o schimbare radicală a vremii, cu ploi, vijelii […]