Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Noile contracte de credit care elimină teoria impreviziunii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obligația de negociere în vederea adaptării contractului este alcătuită din două obligații distincte: obligația de a intra în negocieri, care este de rezultat, și obligația de negociere efectivă, care face parte din categoria obligațiilor de mijloace. În lipsa ajungerii la un acord privind reașezarea unor termeni ai contractului, oricare dintre părti poate sesiza instanța.

Obligația de negociere trebuie executată cu bună-credință, așa cum se impune prin dispozițiile art. 1170 din Noul Cod civil, în care se arată că părțile trebuie să acționeze cu bună-credință atât la negocierea și încheierea contractului, cât și pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligație.

Din formularea art. 1271 alin. (3) lit. d), s-ar putea deduce că debitorul are sarcina de a negocia adaptarea rezonabilă a contractului. Opinăm în sensul că aceste dispoziții crează obligații în sarcina ambelor părți contractante, deoarece sunt incidente în cauză și dispozițiile art. 1183 din Noul Cod civil, conform cărora părțile trebuie să acționeze cu bună-credință pe durata negocierilor, care trebuie realizate în scopul încheierii contractului, iar inițierea, continuarea sau ruperea negocierilor contrar principiului menționat atrăgând răspunderea civilă.

Obligația creditorului de a participa la negocierea adaptării contractului la noile împrejurări decurge din îndatorirea legală de minimizare a prejudiciului care i-ar putea fi cauzat prin neexecutarea contractului, chiar dacă suntem în analiza ipotezei posibilității extreme de executare din partea debitorului. Creditorul are obligația de a adopta toate măsurile rezonabile pentru reducerea prejudiciilor cauzate prin neexecutare, sub sancțiunea diminuării despăgubirilor la care ar putea fi obligat debitorul. În acest sens, art. 1534 din Noul Cod civil prevede că dacă, prin acțiunea sau omisiunea sa culpabilă, creditorul a contribuit la producerea prejudiciului, despăgubirile datorate de debitor se vor diminua în mod corespunzător. Această dispoziție se aplică și atunci când prejudiciul este cauzat în parte de un eveniment al cărui risc a fost asumat de creditor. Debitorul nu datorează despăgubiri pentru prejudiciile pe care creditorul le-ar fi putut evita cu o minimă diligență.

Această regulă a minimalizării prejudiciului se regăsește în mod expres și în cuprinsul Convenției de la Viena privind vânzarea internațională de mărfuri. Art. 77 prevede că partea care invocă contravenția la contract trebuie să ia măsurile rezonabile, ținând seama de împrejurări, pentru a limita pierderea, inclusiv câștigul nerealizat, rezultat al contravenției.

Daca ea neglijează să o facă, partea în culpă poate cere o reducere a daunelor-interese egală cu mărimea pierderii care ar fi trebuit evitată. De asemenea, este prevăzută obligația creditorului de atenuare a prejudiciului pe cale să îl suporte, cunoscut în doctrină sub denumirea de „principiul proporționalității”, considerându-se că el este o consecință firească a solidarismului contractual. Ea are ca finalitate asigurarea respectării justei măsuri, ceea ce impune creditorului să iși adapteze comportamentul contractual la neexecutarea debitorului.

av. COLTUC Marius


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie Ministerul muncii va elabora un proiect prin care românii cu venituri și cu pensie mică să primească un ajutor pentru plata facturilor la energie. Plafonarea prețului la energie urmează să fie ridicat la 1 iulie. Ministrul Burduja a anunțat că […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2026 și în următorii ani – calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026  se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea