Rămâi conectat

Actualitate

Noi restricții pentru medicii din sistemul privat: Guvernul a schimbat regimul fiscal peste noapte. Categoriile cele mai afectate

Bera Larisa

Publicat

în

URS Construct

Noi restricții pentru medicii din sistemul privat: Guvernul a schimbat regimul fiscal peste noapte. Categoriile cele mai afectate

Guvernul a adoptat pe 31 ianuarie 2025 o ordonanță de urgență prin care a impus noi restricții fiscale medicilor din sistemul privat. Medicii care prestează servicii în mai multe locuri sunt obligați să activeze ca persoană fizică independentă (PFI).

Modificarea îi obligă pe aceștia să activeze ca persoană fizică independentă (PFI) pentru a putea presta servicii în mai multe locuri, renunțând astfel la forma juridică a SRL-ului, utilizată până acum. Această schimbare atrage taxe mai mari, ceea ce, spun medicii, va duce inevitabil la creșterea prețurilor pentru pacienți, scrie stirileprotv.ro.

Citește și: „Ordonanţa trenuleț” 2025 afectează sistemul medical și sănătatea oamenilor. Medic: Pacienţii ajung la spital în stadii avansate ale bolii, uneori, în situaţii incurabile

Măsura a trecut inițial neobservată, însă medicii trag acum un semnal de alarmă cu privire la impactul asupra costurilor serviciilor medicale.

Bezna minții. Politica opresivă nu cunoaște limite. Nici nu știam că există PFI până astăzi. În țara asta, dacă vrei să muncești, ești agresat, supra-impozitat, reglementat, controlat și tratat ca un sclav pe tarlaua birocraților-dumnezei până îți iei câmpii. Pun pariu că cineva încasează spor la salariu pentru că vine cu noi idei de exploatare a iobagilor„, a scris profesorul Bogdan Glăvan, pe pagina de Facebook.

Ce presupune această măsură

Un medic a explicat ce înseamnă această schimbare: “Eu îmi făceam un SRL și colaboram ca medic cu trei-patru clinici. Și le tăiam factură pe SRL-ul meu, în funcție de cât am prestat, și eram plătit de aceste trei-patru clinici.

Acum, lucrurile stau în felul următor: mi-am făcut SRL și pot încasa pe SRL bani direct de la pacient. Deci, dacă îmi fac clinică — cum am, de exemplu, clinica mea din Vărăști — acolo pot să încasez de la pacienți sau de la Casa de Asigurări.

Dar, dacă vreau să mai fac o colaborare cu o altă clinică din București, unde să fac consultații cu plată, trebuie să îmi fac și PFI pentru ceea ce primesc de acolo. Pentru că, dacă facturez pe SRL, atunci devine ilegal. Însă, pe PFI sunt taxe mai mari, pe SRL taxe mai mici”, a spus medicul Răzvan Vintilescu.

Medicul Răzvan Vintilescu avertizează că această măsură afectează toți medicii care lucrează în rețele private deoarece nu vor mai putea colabora decât sub forma PFI, care nu permite deducerea anumitor cheltuieli, cum ar fi cele pentru transport sau echipamente.

Această modificare legislativă este considerată de specialiști o piedică pentru medicii din sistemul privat, iar efectele sale vor fi resimțite în scumpirea serviciilor medicale.

“Absolut, dar absolut toți medicii care lucrează în rețelele private — MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador, numește-i pe toți — lucrează pe SRL-uri. Potrivit acestei ordonanțe, ei nu vor mai putea să lucreze în acele spitale decât ca PFI-uri. Atât. PFI-ul este un fel de PFA. Pe PFI nu îți mai poți deduce cheltuieli cu benzina, cu mașina, cu mai știu eu ce.

Automat, medicii vor vrea să își recupereze banii. Normal! Pentru că se dau la stat, ceea ce înseamnă că iarăși vor crește prețurile în privat la sănătate”, a mai explicat Vintilescu.

Medicul spune că cele mai afectate categorii de medici vor fi ginecologii, chirurgii, dermatologii, cardiologii, psihiatrii și stomatologii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noutăți program Fidelis 2025: Dobânzi de până la 7,95%, impozit zero și mai multe bănci partenere

Bera Larisa

Publicat

în

Noutăți program Fidelis 2025: Dobânzi de până la 7,95%, impozit zero și mai multe bănci partenere Programul Fidelis reîncepe din 7 februarie 2025 cu dobânzi mari, impozit zero și mai multe bănci partenere. De pe 7 până pe 14 februarie, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea