Rămâi conectat

Economie

Noi reglementări pentru fermierii români: APIA impune condiții pentru subvențiile pe pășune

Bera Larisa

Publicat

în

URS Construct

Noi reglementări pentru fermierii români: APIA impune condiții pentru subvențiile pe pășune

Proprietarii de terenuri agricole din România se confruntă cu noi reglementări stricte în ceea ce privește subvențiile pe pășune acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Recent, autoritățile au anunțat introducerea unei condiții noi care va afecta fermierii ce beneficiază de aceste subvenții.

Citește și: Decizie pentru proprietarii de terenuri din România: APIA anunță excluderea unor suprafețe de la plata subvenției

Conform noilor reguli, proprietarii de terenuri agricole nu vor mai putea încasa subvenția pe pășune decât dacă îndeplinesc anumite criterii suplimentare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, începând cu anul de cerere 2024, pe lângă „standardul GAEC 3 – interdicția de a incendia miriștile”, va fi implementat și „standardul GAEC 10 – interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente”. Aceste măsuri fac parte din normele de condiţionalitate ce trebuie respectate de fermieri pentru a accesa plăți directe și diverse măsuri de dezvoltare rurală.

Astfel, fermierii care primesc sprijin financiar prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 sunt obligați să respecte aceste norme de condiționalitate pe întreaga lor exploatație agricolă, pe tot parcursul anului de cerere.

„Prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente”, au informat reprezentanții APIA.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat că, începând cu anul de cerere 2024, pe lângă „standardul GAEC 3 – interdicția de a incendia miriștile” se pune în aplicare și „standardul GAEC 10 – interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente”, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri pentru accesarea intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

Astfel că, fermierii care primesc sprijin financiar prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.

Prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente”, au informat reprezentanții APIA.

Standardul GAEC 10 este aplicabil pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național
„Standardul GAEC 3 – interdicția de a incendia miriștile” este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole. El trebuie respectat de către fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Ei nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor.

„Standardul GAEC 10 – interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente” se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național. Vegetația pajiștilor permanente include:

– Vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe;
– Miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului;
– Vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente.

Obiectivul principal al GAEC 3 și GAEC 10 este menținerea nivelului de materie organică din sol.

Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat protocolul de colaborare nr. P272/11.04.2023 //3179/20.04.2023 //92433/20.04.2023, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția arderii vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000, cu completările și modificările ulterioare, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.

În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute.

Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10. Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului”, au informat reprezentanții APIA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă PNRR: PROIECT DIGITALIZARE S.C. NIVASIG OFFICE S.R.L.

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROIECT DIGITALIZARE NIVASIG OFFICE SRL Numele Beneficiarului : NIVASIG OFFICE SRL NIVASIG OFFICE SRL , cod de identificare fiscala 33900408, inregistrata la Registrul Comertului nr. J02/1274/2014, cu sediul in Municipiul Arad, Strada Abrud, Nr. 102, Bloc 131, Ap. 12, Județ Arad, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 795, intitulat “Proiect Digitalizare NIVASIG […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea