Noi modificări privind rovinietele: Șoferii vor putea fi anunțați prin e-mail expirarea acesteia
Noi modificări privind rovinietele: Șoferii vor putea fi anunțați prin e-mail expirarea acesteia
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a adus o nouă modificare în ceea ce privește rovinietele.
Mai precis, Ordinul MTI 365/2022 care deja a fost publicat în Monitorul Oficial, și care intră în vigoare pe 27 aprilie, prevede ca cei care au cumpărat roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunțați, prin e-mail expirarea acesteia. Rovinieta este practic taxa de drum pe care orice șofer care circulă pe drumurile publice ale României trebuie să o plătească.
Noua reglementarea spune că notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Măsurile cuprinse în ordinul apărut recent se vor aplica din 27 aprilie.
Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se va trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, vor fi furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.
Pentru a se alinia la noile reguli, distribuitorii autorizați vor avea la dispoziție cel mult șase luni de la aplicarea acestora.
„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, se spune în ordinul MTI.
Ordonanța care reglementează rovinietele prevede că toți șoferii care circulă pe drumurile publice din afara orașelor trabuie să aibă o rovinietă valabilă, altfel vor fi pasibili de amenzi, deci rovinieta este „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România”.
Rovinietele pot avea valabilitatea de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașini de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.
Șoferii care nu au roviniete valabile sunt pasibili de amenzi cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor, speranța a milioane de pensionari, se lasă așteptată
PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor, speranța a milioane de pensionari, se lasă așteptată Ministrul Muncii, Florin Manole, încearcă să tempereze așteptările milioanelor de pensionari, care sperau la o nouă creștere a pensiei. Acesta susține că așa-numita „mică recalculare” a pensiilor se confruntă întârzieri notabile, iar procesul este unul lent, din cauze tenhnice. Florin […]
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară de procurorii Parchetului General, rămâne sub control judiciar. Decizia luată marți, 15 iulie 2025, de Tribunalul București, este definitivă. „În temeiul art. 425/1 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. […]
Guvernul Bolojan pregătit să revizuiască regimul financiar a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase
Guvernul Bolojan pregătit să revizuiască regimul financiar a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase O posibilă măsură fiscală ar putea avea impact direct asupra Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase. Autoritățile guvernamentale se gândesc la o eventuală taxare suplimentară a veniturilor preoților, precum și la revizuirea regimului financiar al unităților de […]