Noi modificări în Codul Rutier! Vezi ce propune MAI
Ministerul Afacerilor Interne a lansat dezbatere publică un nou proiect de modificare a Codului rutier, după cum se arată pe pagina de internet a instituţiei. Iniţiativa legislativă vine în contextul în care în Parlament există, de mai bine de un an, un proiect de lege care modifică legislaţia rutieră, dar care nu a fost încă aprobat prin vot final.
Codul rutier stabileşte, la art. 23, că dreptul de a conduce un autovehicul îl are numai persoană care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie, scrie avocatnet.ro
Mai departe, actul normativ prevede că permisul de conducere poate fi obţinut doar de persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori care dovedesc că se afla la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.
Totuşi, având în vedere că dispoziţiile la acest capitol sunt uşor neclare, Ministerul Afacerilor Interne a lansat recent, în dezbatere publică, un proiect de ordonanţă ce modifică Codul rutier, cu scopul de a reglementa şi clarifica unele aspecte privind modalitatea de stabilire a domiciliului în România. (documentul este disponibil spre consultare în fişier ataşat)
Concret, potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ îşi propune redefinirea şi detalierea criteriilor care stabilesc regimul juridic al „reşedinţei normale”, stabilind situaţiile concrete care pot prezuma existenta domiciliului/reşedinţei în România a persoanelor, în vederea solicitării obţinerii permisului de conducere.
Aşadar, au domiciliul sau reşedinţa în România doar persoanele care se afla într-una din următoarele situaţii:
– locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă din România datorită unor legături personale sau profesionale ori altor legături strânse cu adresa respectivă;
– revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, întrucât legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;
– locuiesc la o adresă din România pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni pe o durată determinată, deşi locuiesc alternativ şi în alte locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană.
Atenţie! Participarea la studii în cadrul unei universităţi sau scoli din România nu implică transferul domiciliului sau a reşedinţei în România.
Potrivit prevederilor propuse de MAI, dovada domiciului, precum şi a studiilor în România se face cu documente:
a) prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor romani, libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene sau regimul străinilor în România,
b) emise de instituţia/instituţiile de învăţământ, acreditata/acreditate în condiţiile legii, care să ateste că persoană urmează studii în România de cel puţin 6 luni;
c) alte documente justificative, după caz.
Soluţia urmează a fi aplicată doar în cazul procedurilor aferente permisului de conducere, nu şi în cazul înmatriculării autovehiculelor şi a remorcilor, după cum susţin iniţiatorii în expunerea de motive.
*Recoltarea probelor biologice se va putea face şi în ambulante
Actualmente, conform legislaţiei rutiere, în cazul furtului, pierderii sau deteriorării, permisele de conducere se eliberează fără susţinerea unui nou examen. Instituţia completează, însă, aceasta prevedere, deja existenta în Codul rutier, evidenţiind faptul că eliberarea permiselor de conducere pierdute, furate, deteriorate sau a căror valabilitate administrativă expira este condiţionată de domiciliul, reşedinţa, situaţia persoanelor aflate la studii în România.
„[…] Eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul, reşedinţa ori se afla la studii în România”, se arată în proiectul de ordonanţă.
O altă clarificare operată de MAI se referă la valabilitatea permiselor de conducere eliberate pentru unele categorii. Astfel, potrivit normelor valabile în momentul de faţă, permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1.
Documentul lansat în dezbatere publică clarifica modul în care este stabilită echivalarea între categorii. Astfel, este propusă soluţia în care se evidenţiază în mod concret echivalentă în cazul fiecărei categorii de permis de conducere, după cum urmează: „Permisele de conducere eliberate pentru categoria A sunt valabile şi pentru categoriile A1 şi A2, cele eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru categoria B1, cele eliberate pentru categoria C sunt valabile şi pentru categoria C1, iar cele eliberate pentru categoria D sunt valabile şi pentru categoria D1.”
*Iniţiativa legislativă aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte recoltarea mostrelor biologice.
Mai exact, conform reglementărilor propuse, recoltarea se va face doar în condiţiile art. 190, alin. 8 din Codul de procedura penală, care stipulează următoarele: „În cazul conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe, recoltarea de probe biologice se efectuează din dispoziţia organelor de constatare şi cu consimţământul celui supus examinării, de către un medic, asistent medical sau de o persoană cu pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp, într-o instituţie medicală, în condiţiile stabilite de legile speciale.”
În plus, este completată şi lista instituţiilor medicale unde se recoltează mostre biologice. Concret, dacă, în prezent, recoltarea se realizează doar în unităţile de asistenţă medicală autorizate sau în unităţile medicolegale, potrivit normelor propuse de MAI operaţiunea s-ar putea realiza şi ambulanţe ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă.
Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penală, în următoarele categorii de instituţii medicale:
a) unităţi de asistenţă medicală autorizate;
b) ambulante ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă;
c) unităţi medico-legale.
*Cei care au permisul anulat pentru o faptă inexistenţa în Codul penal pot obţine un nou permis
Proiectul propus de MAI reglementează, în acelaşi timp, şi situaţia în care măsura anularii permisului de conducere a fost dispusă în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală.
Concret, dacă fapta nu mai există în Codul penal (amintim că o nouă legislaţie penală a intrat în vigoare la 1 februarie, n.r.), atunci titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta de îndată la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere.
„În situaţia în care măsura anularii a fost dispusă în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală, titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta în baza hotărârii definitive a instanţei prin care se constată aplicarea legii penale de dezincriminare potrivit art. 4 din Codul penal, de îndată la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere”, se menţionează în documentul lansat în dezbatere publică.
În plus, conform dispoziţiilor propuse, dacă titularul permisului de conducere depune o cerere de restituire ca urmare a hotărârii definitive a instanţei prin care se constată aplicarea legii penale de dezincriminare potrivit art. 4 din Codul penal, iar măsura anularii nu a fost dispusă până la data depunerii cererii, atunci şeful serviciului rutier competent dispune restituirea permisului de conducere.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în lunile ianuarie și februarie 2025, o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor”. Spectacolul „promis” de Marte Patru […]