Noi măsuri de simplificare în asistența socială adoptate de Guvern. Vezi care sunt acestea
Solicitanții de ajutoare sociale vor depune un dosar în loc de trei, iar bursele școlare vor fi eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale, a anunțat, vineri, Oana Țoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, în cadrul unei conferințe de presă, referitor la noi măsuri de simplificare în asistența socială adoptate de Guvern.
„Ce înseamnă măsurile se simplificare pentru ajutorul social? Înseamnă trecerea de la 50 de documente pe care beneficiarul trebuia să le obțină de la 8-9 autorități pentru a le depune pentru dosare. Cele trei tipuri (de ajutor social n.r.), de venit minim garantat, alocație de sprijin familial și ajutor de încălzire, deși de cele mai multe ori se suprapun la aceeași oameni în situație de sărăcie, însemnau trei proceduri diferite, trei dosare diferite. Acesta, în același timp, salvează timp și asistenților sociali și autorităților locale pentru că ceea ce ne dorim, ca să ajungem într-o zonă de a ajuta oamenii să depășească vulnerabilitatea, este ca asistenții sociali să fie pe teren și nu îngropați de dosare”, a spus Oana Țoiu.
De asemenea, prin această procedură se vor putea efectua verificări mai bune, iar primăriile vor avea posibilitatea de a verifica acuratețea declarațiilor.
Oana Țoiu a spus că modificarea se referă la eliminarea burselor de merit din calculul veniturilor, fapt care ducea în trecut la diminuarea ajutoarelor sau chiar eliminarea lor în cazul în care copii realizau performanțe școlare. Tot prin aceste modificări s-a avut în vedere faptul că absențele unui copil să nu mai fie calculate pentru întreaga familie urmat de suspendarea ajutorului pentru respectiva familie, în cazul în care aceasta are mai mulți copii și nu toți au acumulat numărul prevăzut de absențe.
Guvernul a adoptat o Hotărâre care introduce noi măsuri de simplificare în asistența socială, dar și o serie de corecții. Astfel, pentru obținerea venitului minim garantat (VMG) și a alocației pentru susținerea familiei (ASF), în situația în care persoana sau familia întrunește toate condițiile de eligibilitate, inclusiv pentru obținerea ajutorului pentru încălzirea locuinței (dosarul se depune în perioada sezonului rece, respectiv 1 noiembrie — 31 martie), solicitantul va depune un singur dosar. Documentele depuse inițial pentru unul dintre beneficii se iau în considerare și pentru solicitarea ulterioară a celorlalte măsuri de sprijin. Mai exact, dacă inițial se stabilește dreptul la venit minim garantat și ulterior apare un copil în familie și se solicită alocația pentru susținerea familiei, nu va mai fi necesară întocmirea unui nou dosar.
Numărul de documente necesare scade de la 52 de acte ce se obțineau de la 7-9 instituții, la 15-17, diminuându-se în acest fel și costurile suportate de beneficiar, dar și timpul petrecut pentru obținerea documentelor doveditoare privind componența familiei și veniturile acesteia.
De asemenea, în cazul venitului minim garantat, este eliminată cerința de a prezenta din 3 în 3 luni o adeverință de la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă. Verificarea situației persoanelor apte de muncă se va face pe baza listelor și informațiilor furnizate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, respectiv de inspectoratele teritoriale de muncă.
Prin noile măsuri adoptate de Guvern se renunță și la cerința depunerii de către beneficiar, din 3 în 3 luni, a unei declarații pe propria răspundere și a documentelor justificative care să ateste menținerea condițiilor de acordare. Aceasta era o reglementare suplimentară, având în vedere că beneficiarul era oricum obligat să comunice în scris primarului modificările intervenite în componența familiei și a veniturilor acesteia.
În cazul drepturilor suspendate, acestea se vor acorda din oficiu în luna următoare, dacă din verificările efectuate de inspectorii sociali nu rezultă situații de modificare sau încetare a acestora. În prezent, pentru reluarea plății este necesară depunerea unei noi cereri. Totodată, pentru evitarea fraudelor și erorilor, organul central fiscal de pe raza teritorială va verifica informațiile despre venituri, declarate de persoană sau familie și va comunica primăriilor rezultatele verificării.
Prin noile reglementări se flexibilizează și modul de acordare a alocației pentru susținerea familiei. Dacă într-o familie cu mai mulți copii de vârstă școlară, unul dintre aceștia nu urmează o formă de învățământ sau acumulează mai mult de 20 absențe nemotivate într-un semestru, acest copil nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel încât familia să poată beneficia în continuare de suport financiar pentru a asigura celorlalți copii posibilitatea frecventării cursurilor școlare. În prezent, dacă unul dintre copii înregistrează absențe școlare, familia pierde dreptul de a mai primi ASF.
În anul 2015/2016, s-a retras ASF-ul pentru 56.773 de copii (20.716 familii) pe baza absențelor și repetențelor, inclusiv în situația în care un copil a mers zilnic la școală și nu a avut absențe, dar totuși la final de an a rămas repetent.
Printr-o altă reglementare, din Hotărârea de Guvern adoptată au fost eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și ajutor pentru încălzire, toate bursele școlare. În prezent, doar bursele sociale sunt acceptate, precum și bursa profesională prevăzută de HG nr. 1062/2012, iar eliminarea stimulentului educațional prevăzut de Legea nr. 248/2015 reprezintă o corecție adusă textului normativ.
Până în prezent dacă un copil trecea de la media 8 la media 10, statul român micșora ajutorul pentru susținerea familiei, incluzând bursa de merit la calculul venitului familiei. Numărul acestor cazuri de micșorare a ASF în situația copiilor cu burse de merit a fost în 2015 de 385, iar în acest an au fost 230 cazuri.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în 2 februarie 2025, în toate regiunile din România: Temperaturi specifice lunii martie, la mijlocul iernii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 2 februarie 2025, în toate regiunile din România: Temperaturi specifice lunii martie, la mijlocul iernii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni Vremea va fi caldă în următoarele zile, iar în unele zone temperaturile vor depăși media multianuală, anunță meteorologii în prognoza pentru următoarele două săptămâni publicată […]