Rămâi conectat

Actualitate

Noi drepturi pentru angajații români: Ce se va schimba începând din iunie 2026

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Noi drepturi pentru angajații români: Ce se va schimba începând din iunie 2026

Angajații români vor dobândi, începând din iunie 2026, noi drepturi odată cu transpunerea în practică a Directivei (UE) 2023/970 privind transparența salarială și egalitatea de remunerație.

Astfel, salariații vor avea următoarele drepturi:

– de a afla care va fi salariul încă din faza de depunere a candidaturii;

– va putea cunoaște criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;

– va putea solicita informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare.

Important de precizat este faptul că informațiile privind salarizarea pe care angajatorii vor avea obligația de a le pune la dispoziția angajaților lor nu fac referire la detalii exacte legate de angajați și salarii, ci vizează diferențele dintre anumite drepturi și nivelurile medii salariale.

Egalitatea de șanse

După cum notează publicația Avocatnet, o evaluare efectuată de Parlamentul European în urmă cu trei ani a arătat că principiul egalității de remunerare sau cel al nediscriminării nu pot fi puse în practică în condițiile în care dreptul la informare al salariatului nu este bine conturat și nu există instrumete de salvgardare a acestuia.

Textul concluzionează faptul că o lipsă generală de transparență în ceea ce privește nivelurile de remunerare în cadrul organizațiilor menține o situație în care discriminarea în privința remunerației și prejudecățile pe criteriu de sex pot trece nedetectate sau sunt greu de dovedit.

Existența unor astfel de situații a făcut necesară luarea de măsuri obligatorii pentru a îmbunătăți transparența salarială, pentru a încuraja organizațiile să asigure egalitatea de remunerare între bărbați și femei care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.

Prin urmare, Directiva europeană stipulează faptul că eliminarea discriminărilor trebuie să înceapă cu transparența salarială de dinainte de angajare, ea trebuind să fie aplicată inclusiv candidaților la ocuparea unui loc de muncă.

Documentul arată că lipsa acestor informații limitează capacitatea de negociere a viitorului angajat și ar facilita subevaluarea remunerației în comparație cu competențele și experiența sa, ori în baza unei discriminări de sex. Ca atare, angajatorii trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor criteriile de stabilire a remunerației ori informații privind procesul de avansare.

Mai mult, directiva europeană stipulează dreptul lucrătorilor de a obține, la cerere, informații cu privire la propria lor remunerație și la nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoria de lucrători care prestează aceeași muncă ca ei sau o muncă de aceeași valoare ca a lor.

În același timp, angajatorii ar trebui să informeze anual lucrătorii cu privire la acest drept, precum și cu privire la măsurile luate pentru exercitarea acestui drept.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea