Nicolae Furdui Iancu la ceas aniversar: Artistul albaiulian care a dus cântecele moților peste tot în lume împlinește 69 de ani!
Nicolae Furdui Iancu la ceas aniversar: Artistul albaiulian care a dus cântecele moților peste tot în lume împlinește 69 de ani!
Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai ascultaţi şi apreciaţi interpreţi de muzică populară românească de-a lungul timpului, împlinește astăzi vârsta de 69 de ani.
Născut într-o zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși, în data care se sărbătorește Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Nicolae Furdui Iancu este un fiul al Apusenilor a cărui voce inegalabilă face publicul să vibreze atât pe scenele ţării, cât şi în afara ei.
În semn de apreciere pentru lunga sa carieră artistică și pentru promovarea folclorului din Alba, artistul a primit, în 2021, titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba lulia”.
Nicolae Furdui Iancu s-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol, în 26 octombrie 1955, copilărind acolo până la vârsta de 5 ani, cu bunicii dinspre tată. La vârsta de cinci ani s-a stabilit cu părinții la Abrud. Aici, în Abrud, va urma școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Cântă, ca artist amator, pe mai multe scene şi câştigă câteva concursuri, până în ajunul de Crăciun, în anul 1984, când tot în urma unui concurs interjudeţean de amatori, este chemat şi la Radiodifuziune.
Cu înregistrările debutului său din radio, va realiza primele filmări de televiziune, devenind în doar câteva luni, unul dintre cei mai populari cântăreţi ai folclorului românesc. Cântecele sale se regăsesc în zona folclorică Ardeal, judeţul Alba, cu predilecţie Munţii apuseni – Ţara Moţilor (zona sa natală) şi interpretează doine, cântece istorice, cântece de dragoste, de joc şi de petrecere, care fac parte dintr-un repertoriu strict autentic cules din vatra satului, din zona pe care o reprezintă.
Parcursul său profesional a fost constat ascendent, atât în planul îmbogăţirii tehnice vocale şi a resurselor expresive, cât şi în privinţa repertoriului, pe care l-a lărgit continuu, pornind de la culegeri proprii, dar şi de la materiale de arhivă folclorică, dintr-o arie având ca centru Ţara Moţilor şi cuprinzând treptat întreaga Transilvanie.
Domnul Furdui-Iancu a realizat numeroase înregistrări la radio şi televiziune şi mai multe discuri, iar mai recent şi compact discuri, cu o tematică diversă, de la cântecul de joc şi de petrecere, la colind şi până la cântecul istoric de coloratură patriotică şi naţională.
A susţinut recitaluri în cadrul emisiunilor televizate, dintre care amintim: „Tezaur Folcloric”, „O vedetă populară”, „O dată’n viaţă”, a cântat pe scenele festivalurilor: „Cerbul de Aur” – Braşov, „Festivalul Cântecului şi Dansului Popular Românesc” – Mamaia, „Callatis” – Mangalia, etc., precum şi în spectacole din străinătate ( S.U.A., Canada, Coreea şi Europa).
Este invitat, deseori, în diferite emisiuni de folclor şi divertisment difuzate de majoritatea posturilor naţionale de radio şi televiziune din România, fiind un artist iubit şi apreciat de public.
Artist Nicolae Furdui-Iancu este „interpretul care a adus pe scenă cu atâta fală portul şi cântecele moţilor, mărturiseşte prin cântec credinţa sa moştenită de la acei minunaţi oameni ai munţilor. Sobru, hotărât, cu glas bărbătesc, frumos timbrat, Nicolae Furdui-Iancu ne invită să parcurgem prin cântec pagini de istorie.’’(Marioara Murărescu – realizator TV „Tezaur Folcloric”)
„Interpret cu deosebite calităţi ce şi-a legat numele de tot ceea ce înalţă sufletul şi spiritul uman, Nicolae Furdui-Iancu face parte din pleiada acelor oameni talentaţi care îşi croiesc o carieră artistică prodigioasă”.
Ani mulţi, sănătoşi, voioşi şi norocoşi maestre Nicolae Furdui Iancu!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa
Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa Traficul rutier este îngreunat vineri dimineața pe Transalpina – DN 67 C, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan