Nereguli depistate de Curtea de Conturi în mai multe UAT-uri din Alba: Drepturi salariale nelegale, decontări nejustificate sau lucrări supraevaluate
Nereguli depistate de Curtea de Conturi în mai multe UAT-uri din Alba: Drepturi salariale nelegale, decontări nejustificate sau lucrări supraevaluate
Din rapoartele Camerei de Conturi Alba realizate în urma misiunilor de audit derulate în cursul anului 2022 au rezultat mai multe nereguli și abateri la mai multe unităţi administrative-teritoriale din Alba.
Cele mai semnificative abateri care au generat prejudicii au fost identificate în zona cheltuielilor de personal, a cheltuielilor de capital și a cheltuielilor cu bunuri și prestări de servicii, fiind determinate, în principal, de nerespectarea prevederilor legale privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, precum și de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor bugetare.
În cazul celor 24 de misiuni de audit realizate de Camera de Conturi Alba în anul 2022, la nivelul unităților administrativ-teritoriale incluse în programul anual de activitate, evaluarea abaterilor constatate se prezintă, astfel:
Total abateri constatate în sumă de 7.033 mii lei, din care:
– Total prejudicii – în sumă de 2.176 mii lei, din care recuperate operativ – 874 mii lei;
– Total venituri suplimentare – în sumă de 252 mii lei, din care încasate operativ – 26
mii lei;
– Total abateri financiar-contabile – în sumă de 4.605 mii lei.
Au fost identificate abateri privind nerespectarea prevederilor legale ce reglementează stabilirea drepturilor salariale ale personalului din cadrul entităților auditate, în valoare totală de 9 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 6 mii lei, de natura:
– drepturi salariale, indemnizații achitate delegatului sătesc, care au fost acordate pentru ședințe la care acesta nu a participat, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Poșaga.
– drepturi salariale (indemnizație participare la concurs) acordate și achitate peste nivelul prevăzut de actele normative în vigoare, respectiv peste nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Șpring;
– drepturi salariale, spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, în cazul persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, în condițiile în care entitatea auditată nu a mai derulat asemenea proiecte în perioada respectivă, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Lopadea Nouă.
Abateri privind efectuarea şi decontarea nejustificată din bugetul local a unor cheltuieli în valoare totală de 829 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 2 mii lei care nu au legătură cu activitatea desfăşurată de entităţile verificate, privind:
– plata unor servicii de colectare şi transport deşeuri menajere, prestate de operatorul de salubritate în interesul altor persoane beneficiare de pe raza comunei, fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării contravalorii acestor cheltuieli, abatere identificată la U.A.T.C: Bistra, Gârbova, Lupşa, Mirăslău, Săliştea şi Spring.
– plata nejustificată din bugetul local al U.A.T.C. Bistra a unor daune compensatorii, penalităţi de întârziere, cheltuieli de executare şi onorariu executor judecătoresc, rezultate din nepunerea în executare a unor sentinţe judecătoreşti irevocabile, fără ca entitatea verificată să dispună măsuri de recuperare a acestor sume de la persoanele responsabile pentru nepunerea în aplicare a acestor sentinţe.
– plata nejustificată din bugetul local al U.A.T.C. Rimetea a unor amenzi, penalităţi de întârziere pentru achitarea cu întârziere a unor facturi de prestări servicii, despăgubiri, dobândă legală penalizatoare, precum şi a unor cheltuieli de judecată, fără ca entitatea verificată să dispună măsuri de recuperare a acestor sume de la persoanele responsabile.
– decontarea nejustificată a contravalorii pieselor de schimb şi a serviciilor de reparaţii auto, ca urmare a unui accident pe drumul public, constatat de către organele de poliţie, fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării acestor cheltuieli de la persoanele responsabile, abatere identificată la U.A.T.C. Poiana Vadului;
– păgubirea bugetului entităţii auditate, prin neacordarea unei atenţii deosebite asupra integrităţii bunurilor patrimoniu, cu un număr de 4 obiecte de inventar (1 laptop şi 3 tablete), care nu au fost identificate faptic la inspecţia pe teren şi fără ca ordonatorul de credite să dispună măsuri pentru recuperarea contravalorii acestor bunuri de la persoanele responsabile, abatere identificată la Şcoala Gimnazială Ohaba – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.C. Ohaba;
Aspecte deficitare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor materiale, în valoare totală de 353 mii lei, din care s-a recuperat operativ, suma de 196 mii lei, respectiv:
– acceptarea la plată şi decontarea unor servicii supraveghere şi cercetare arheologică, peste nivelul prevăzut în contractul încheiat cu prestatorul de servicii, abatere identificată la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.J. Alba.
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, majorate nejustificat cu valoarea unor lucrări neexecutate, situaţie identificată în urma inspecţiilor efectuate de persoanele desemnate de entitatea verificată împreună cu echipa de audit, abatere identificată în următoarele cazuri: la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.M. Alba Iulia; la U.A.T.M. Blaj, la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi trecerea direct pe cheltuieli a unor consumuri de carburant pentru utilajul – buldoexcavator din dotarea entităţii, în condiţiile în care consumurile de combustibil nu sunt justificate cu documente legal întocmite, abatere identificată la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi decontarea unor servicii care în fapt nu au fost prestate (eutanasiere câini şi incinerare), abatere identificată la U.A.T.M. Sebeş şi la U.A.T.C. Lunca Mureşului.
– acceptarea la plată şi decontarea unor cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, peste nivelul prevăzut de lege, abatere identificată la Şcoala Gimnazială Ohaba – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.C. Ohaba.
Aspecte deficitare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor de investiţii, în sumă totală de 985 mii lei, din care s-a recuperat operativ, suma de 670 mii lei, referitoare la:
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, majorate nejustificat cu valoarea unor lucrări neexecutate, situaţii identificate în urma inspecţiilor efectuate de persoanele desemnate de entitatea verificată împreună cu echipele de audit, în sumă de 233 mii lei, din care s-a recuperat suma de 185 mii lei, abateri identificate la: Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare’’ Blaj -ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.M. Blaj, U.A.T.M. Blaj, U.A.T.M. Sebeş, U.A.T.O. Câmpeni, U.A.T.C. Bistra, U.A.T.C. Cergău, U.A.T.C. Lunca Mureşului, U.A.T.C. Lupşa, U.A.T.C. Mirăslău, U.A.T.C. Poşaga, U.A.T.C. Sălciua şi U.A.T.C. Vadu Moţilor.
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, care fie conţin articole de cheltuieli la care s-a renunţat, fie lucrări care sunt în afara devizului ofertă, anexă la contractul de lucrări, în sumă de 126 mii lei, din care s-a recuperat suma de 25 mii lei, abatere identificată la U.A.T.M. Sebeş şi la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor situaţii de lucrări supraevaluate, prin: actualizarea profitului, a unei părţi din manoperă, sau a restului de executat, după caz, contrar prevederilor legale în domeniu, precum şi situaţii de lucrări supraevaluate, care conţin articole de cheltuieli a căror preţuri unitare sunt peste nivelul celor prevăzute în propunerea financiară, anexă la contractele de lucrări încheiate, în sumă de 516 mii lei, din care s-a recuperat suma de 350 mii lei, abateri identificate în cazul: U.A.T.J. Alba, U.A.T.M. Blaj, U.A.T.C. Cergău, U.A.T.C. Crăciunelu de Jos, U.A.T.C. Doştat, U.A.T.C. Lunca Mureşului, U.A.T.C. Mirăslău, U.A.T.C. Poiana Vadului, U.A.T.C. Poşaga, U.A.T.C. Şpring, U.A.T.C. Valea Lungă şi U.A.T.C. Vadu Moţilor.
– acordarea unui avans în sumă de 96 mii lei către executantul lucrărilor unui obiectiv de investiţii, fără ca entitatea verificată să urmărească justificarea acestuia la finele anului 2021, la care s-au calculat accesorii în sumă de 14 mii lei. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum şi a accesoriilor, abatere identificată la U.A.T.C Vadu Moţilor.
Aspecte deficitare privind obligaţiile şi creanţele statului şi ale U.A.T., în valoare totală de 3 mii lei, din care s-a virat operativ la buget suma de 3 mii lei, reprezentând: taxe de participare la licitaţie, sume recuperate şi nevirate bugetului local (ajutor încălzire acordat nelegal), precum şi sume încasate în anii precedenţi fără a exista debit (suprasolviri), a căror vechime a depăşit termenul legal până la care contribuabilii aveau dreptul să solicite restituirea sau compensarea acestor sume, abatere identificată la U.A.T.C. Gârbova.
Aspecte deficitare privind activitatea de concesionare sau închiriere a bunurilor din domeniul public şi privat a unităţilor administrativ-teritoriale, în sumă totală de 34 mii lei, din care s-a virat operativ la buget local suma de 20 mii lei.
S-au reţinut, în acest context, următoarele aspecte:
– nu s-a stabilit la nivelul real, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare, veniturile din închirieri şi concesiuni cuvenite bugetelor locale în baza contractelor de închiriere/concesiune a bunurilor din domeniul public sau privat al U.A.T., încheiate de către autorităţile publice locale cu terţe persoane, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Doştat;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare penalităţile de întârziere, cuvenite bugetului local pentru neîncasarea la data scadentă a chiriei, în cazul a unui număr de 9 contracte de contracte de închiriere (pajişti/păşuni) din domeniul public al comunei, abatere identificată la U.A.T.C. Spring;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare penalităţile de întârziere, cuvenite bugetului local pentru neîncasarea la data scadentă a chiriei/redevenţei, datorate în cazul a două persoane juridice care au ieşit din insolvenţă, abatere identificată la U.A.T.M. Alba Iulia;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare, redevenţa datorată de operatorul economic care exploatează bunuri proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale pentru furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice, abatere identificată la U.A.T.C. Sălciua.
Cauzele care au determinat producerea abaterilor constatate, sunt determinate de: necunoaşterea în totalitate a legislaţiei ce reglementează închirierea/concesionarea bunurilor proprietate publică sau privată a U.A.T., de către conducerea entităţilor şi de către personalul cu atribuţii în domeniu; neimplicarea ordonatorului principal de credite în stabilirea persoanelor cu atribuţii clare pe linia stabilirii şi urmăririi contractelor ce au ca şi obiect închirieri şi concesiuni de bunuri proprietatea publică sau privată a U.A.T., precum şi ineficienţa sistemului de control intern managerial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată