Negruț: În 2012, Ponta susținea nu doar ridicarea la media europeană a redevențelor, ci și crearea unui fond de investiții de tip norvegian
Traian Băsescu spunea în ultima perioadă de mandate că ,,Victor Viorel Ponta este un prim-ministru profund corupt”. Afirmaţia a fost preluată de o televiziune de știri și este folosită în promo-ul unei emisiuni. Am vorbit și eu destul de des despre relele aduse de acest om care ocupă de prea mult timp funcția de premier al României.
Ne anunţa domnul premier zilele acestea că nu va modifica nivelul redevenţelor nici anul acesta după ce ameninţa din 2012 că o va face, si va amâna creșterea acestora, cu încă un an. În anul 2012, susținea nu doar ridicarea la media europeană a redevențelor (taxelor de concesionare) aferente exploatării resurselor minerale, ci și crearea unui fond de investiții de tip norvegian în care veniturile din resurse naturale să fie investite pentru a finanța proiecte și pensii în viitor, reamintește sursa citată. Trebuie amintit că în anul 2004 Adrian Năstase premier la acea vreme încheia un contract cu Petrom prin care această societate plătea redevenţe statului român sub valoarea reală , mai mult este stipulat în contract că această valoare nu se va modifica până în decembrie 2014. Actualul nivel al redevențelor, stabilit pentru o perioadă de 10 ani, a expirat iar Ponta în mărinimia sa a decis să se mai amâne cu un an renegocierea acestora , deci companiile au mai câștigat un an de redevențe mici.
Resursele naturale energetice convenționale sunt în țara noastră proprietate publică, lucru menționat în Constituție, la articolul 136, 135 afirmă obligația statului să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional. Legea Petrolului 238/2004 spune că operaţiunile petroliere se concesionează, în schimbul unei redevenţe petroliere către bugetul de stat, stabilită la o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase. În prezent, companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. La aceste cote, la bugetul statului se încasează anual circa un miliard de RON din redevențe miniere și petroliere (aproape nimic în comparație cu profitul companiilor). În anul 2013 o companie ca Petrom a ajuns să facă profit net de peste un milliard de euro.
Strategia economică a Petrom, firma ajunsă la acest superprofit, trebuie să fi fost foarte bună. Potrivit informaţiilor din presa centrală, grupul OMV-Petrom a fost şi atent în cultivarea relațiilor economice cu familiile a cel puțin trei politicieni cu potențial, foști și posibil viitori premieri ai României: Nicolae Văcăroiu, al cărui fiu, Mihai, a primit monopolul pe distribuția în rețeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și altor produse consumabile și Mihai Răzvan Ungureanu, prin soția lui, care a primit aproape o sută de mii de euro pentru serviciul de a fi făcut parte dintr-un consiliu consultativ al Petrom. Cel de-al treilea este nimeni altul decât Victor Ponta.
Relațiile lui Victor Ponta cu Petrom sunt vechi. El a fost și asociat și administrator al SIECO SRL, firmă care a derulat mai multe contracte cu PETROM. El a trebuit să părăsească SIECO SRL în 2002, când a fost numit Șeful Corpului de Control al Guvernului Năstase. Firma de contabilitate a familiei premierului, EXFIN 2000 SRL, din acționariatul cărora fac parte mama lui Victor Ponta (Cornelia Naum) și sora lui Victor Ponta (Alexandra Herțanu) și unde lucrează fosta soție a lui Victor Ponta (Roxana Ponta), și-a stabilit punctul de lucru chiar în cadrul firmei SIECO SRL. Relația a continuat printr-o firmă apropiată de partid, unde cumnatul lui Victor Ponta a devenit acționar. Este vorba de firma Grossmann Engineering Group, unde acționar majoritar a fost până acum câteva luni (mai 2014) Herțanu Iulian, cumnatul lui Victor Ponta, și care a derulat mai multe contracte cu compania Petrom de-a lungul vremii. Iulian Herțanu este căsătorit cu una dintre surorile lui Victor Ponta, Alexandra. Grossmann Engineering Group a fost “construction/designer/supplier” pentru OMV Petrom SA începând cu 27.08.2005, iar respectivul rol, de furnizor al Petrom, era încă în vigoare cu certitudine încă la 31 decembrie 2009. Din același document al Petrom, aflăm că după desprinderea din OMV Petrom SA a companiei SC OMV Petrom Marketing SRL, o parte din lucrările Grossmann urmau să fie transferate către noua societate a grupului OMV. În 2011 Grossmann a avut contracte în valoare de 1 milion de euro cu compania Petrom. Pe datele noastre o treime din încasările firmei de construcții a cumnatului lui Ponta au venit în acel an de la Petrom. Relațiile contractuale Petrom-Grossmann Engineering Group ar fi continuat inclusiv în 2012, în perioada când Victor Ponta devenise premierul României.
În acest context doresc să amintesc inițiativele pe care le-am avut privitor la redevențe. Am solicitat direcționarea redevențelor rezultate în urma exploatării miniere, către bugetul autorităților locale și ale județului, prin două amendamente la Legea Minelor nr. 85/2008. În 2013 am avut o propunere legislativă de modificare a Legii nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale, dar a primit aviz nefavorabil din partea Guvernului. Inițiativa legislativă aducea completări la lege astfel încât o parte din sumele încasate din plata redevenţelor miniere (25%) să revină bugetelor autorităţilor locale pe teritoriul căreia se află exploatarea minieră. De asemenea, 50% din valoarea taxei pentru activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale să fie plătită către bugetul autorităților locale pe teritoriul cărora se află teritoriul previzat în licență/exploatare.
Gândiți-vă la bogățiile naturale pe care le are județul Alba. Ar fi corect ca o pondere semnificativă din beneficiile rezultate din exploatarea acestor resurse să se reverse asupra locuitorilor județului.
Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun