Rămâi conectat

Editorial

Ne paşte o criză alimentară?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În ultima vreme, după peste 2 ani de criză economico – financiară, la nivel mondial se vorbeşte tot mai mult despre posibilitatea izbucnirii unei crize alimentare, asta mai ales din cauza modificărilor semnificative ale climei pe glob. Iar în contextul în care, în ultimii ani, ţara noastră a devenit un mare importator de produse agro-alimentare, n-ar fi exclus ca o asemenea criză să apară şi la noi, în condiţiile în care avem un randament de utilizare a terenurilor agricole de doar  45-50 la sută. La ora actuală, potrivit datelor prezentate de către Ministerul Agriculturii, la nivel de ţară au fost semănate circa 5 milioane de hectare, dintr-un total de peste 9 milioane de hectare de teren arabil, deşi oficialii ministerului declară că în acest an vor rămâne numai sub un milion de hectare de suprafeţe agricole nelucrate. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat zilele trecute că România nu poate intra într-o criză alimentară. ”Afirm cu toată responsabilitatea că România nu poate intra niciodată într-o criză alimentară, chiar dacă acest lucru se vehiculează de atâta timp şi într-un mod speculativ. Aş spune, de asemenea infirmând tot teorii speculative privind creşterea preţului la grâu şi secară, că preţul la grâu şi la secară este în acelaşi proces de evaluare, că nu există evoluţii sau involuţii la producţia culturilor respective şi repet, că există condiţii certe ca anul 2011 să fie un an agricol foarte bun pentru România”, a spus Tabără. Ministrul a precizat că România nu trebuie să se limiteze la o producţie de produse agro-alimentare pentru propriii cetăţeni, ci trebuie să şi exporte. În acest context, Tabără a spus că exporturile României în 2010 faţă de 2009 la produse agroalimentare au crescut cu 40,7%, iar importurile cu numai 2%. De asemenea, deficitul comercial realizat pe produse agricole, în 2009, a fost de circa 1,4 miliarde euro pentru ca în 2010 să scadă la 700 milioane euro, reducerea fiind de 50%. ”Ţinta pentru 2011 este ca această balanţă comercială să se aşeze pe zero sau să treacă pe plus” – a mai spus domnia sa.
Cu tot optimismul ministrului, Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România a anunţat că în perioada următoare produsele agro-alimentare s-ar putea scumpi semnificativ, îndeosebi preţurile produselor alimentare procesate, care în următoarele 2-3 luni ar putea creşte cu circa 10 – 12 la sută, iar cele la carne, după cum se ştie, s-au scumpit deja cu circa 20 la sută. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că, în mod normal, în perioada următoare n-ar mai trebui să crească preţurile la ulei şi la zahăr, pentru că este producţie primară, şi că ar trebui să se plafoneze şi preţul la pâine, precum şi la legume şi fructe.
Ceva speranţe ar fi totuşi, deoarece Comisia Europeană a aprobat recent o schemă financiară cu un buget total de 1,3 miliarde de lei (aproximativ 304 milioane de euro), prin care România poate sprijini financiar din bugetul naţional fermierii afectaţi de criză, fiecare dintre aceştia putând beneficia de un sprijin financiar de 15.000 de euro. Totodată, potrivit datelor prezentate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), până la începutul lunii mai au fost depuse un număr de 779.453 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 4,536 milioane de hectare, în cadrul programului guvernamental de acordare a unor subvenţii pe suprafaţă. Ministrul Tabără a anunţat de asemenea, că în procesul de reorganizare a ministerului a fost reînfiinţată Direcţia generală pentru zootehnie, ”care, de ani de zile, a fost desfiinţată”, pentru a avea o bază tehnică fundamentată mai ales pe legislaţia europeană. ”Mai mult, am dat drumul la legislaţia privind abatoarele mici care în 2005, printr-o mare greşeală, o mare eroare, au fost anulate. De asemenea, pregătim un cadru legislativ pentru fabricile mici de prelucrare a produselor lactate”, a declarat Tabără. Să sperăm că toate acestea nu vor rămâne iar doar pe hârtie…
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea