Ne așteaptă o vară cu scumpiri de până la 20%: Estimările specialiștilor în economie
Ne așteaptă o vară cu scumpiri de până la 20%: Estimările specialiștilor în economie
Specialiștii în economie dau vești proaste românilor. Potrivit acestora ne așteaptă o vară cu prețuri tot mai mari în magazine, cu scumpiri de până la 20%.
Inflaţia la poarta fabricilor a crescut cu 50% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă, din 2021, din pricina exploziei tarifelor la energie, petrol și gaze.
Majorările pentru carburanţi, gaze și energie au dus mult în sus prețurile din industrie, arată datele de la Institutul de Statistică. Asta înseamnă scumpiri în lanţ.
Creşterile de preţuri în industrie pe toată linia în aprilie, anul acesta, față de aceeași perioadă din 2021. Practic, vedem aici inflaţia la poarta fabricilor şi uzinelor – la ce preţuri vând mai departe marfa. Dacă ne uităm, vedem la extracția de petrol și gaze prețuri cu 262%, la fabricarea produselor din țiței – duble, la fel și la energia electrică și termică.
În industria alimentară, creșterea este cu 24 de procente. Mai scumpă a fost și fabricarea de îmbrăcăminte ori de substanțe chimice.
Media arată că avem o creștere a prețurilor producției industriale de la un an la altul de aproape 50%.
Mihai Roman, profesor de Macroeconimie la ASE: „Este înșelătoare pentru că atâta vreme cât pentru produsele exportate creșterea de prețuri a fost cu doar 24% față de creșterea internă a prețurilor de producție cu 60% asta arată că greul în economia românească a fost dat de producția internă. Am avut 13,8%, probabil vom ajunge la peste 20% inflație. Până la sfârșitul acestui an, este posibil ca în comparație cu anul trecut să avem în anumite luni și creșteri cu 20%”.
Ioana Bâldea Constantinescu, reprezentant al unei edituri: „Ne străduim să nu facem rabat la calitate în niciun fel, oferta este foarte amplă. Sigur, e o criză în desfășurare și ea ne va afecta pe toți într-un fel sau altul, dar cu siguranță cărțile pe care le aducem în librării sunt rezultatul unor eforturi foarte mari”.
Iar în cazul fabricării mobilei, prețurile din industrie au urcat cu 17%.
Aurica Sereny, Asociația Producătorilor de Mobilă: „Preţurile care au fost luna trecută nu le mai regăsim. Firmele ar trebui să-şi crească preţurile ca să nu intre în faliment”.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan