Muzeul fostei Școli de Arte și Meserii, inaugurat la Zlatna: Sunt adăpostite capodoperele cioplite în piatră de foștii colegi ai celebrului sculptor Corneliu Medrea
Muzeul fostei Școli de Arte și Meserii, inaugurat la Zlatna: Sunt adăpostite capodoperele cioplite în piatră de foștii colegi ai celebrului sculptor Corneliu Medrea
Maiestuoasa clădire ce adăpostește Liceul ”Corneliu Medrea” din Zlatna, fosta Școală de Arte și Meserii, a fost înnobilată cu o nouă piesă de rezistență, menită să păstreze vie identitatea națională și locală a trăitorilor de pe aceste meleaguri. Subsolul clădirii, un loc în care se împletesc misterios catacombe cu intrânduri arcuite, a fost excelent pus în valoare de către administrația locală, fiind transformat acum într-un spațiu care adăpostește cu generozitate piesele descoperite de-a lungul timpului în acest antic Ampelum dar și operele de artă, cioplite în piatră, descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare a fostei Școli de Arte și Meserii din Zlatna.
Primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, a declarat pentru ziarul Unirea că obiectele care fac azi parte din patrimonial istoric al orașului (în jur de 137 de piese) au fost salvat de la dispariție în ultima clipă, în timpul intervențiilor de reabilitare a acoperișului. Cu sprijinul unor sculptori din Cluj (în frunte cu inimosul Lajos Micklos), au fost mobilizate forțe impresionante în demersurile de reabilitare a fragmentelor de piatră cioplită, opera de artă ieșite din mâinile foștilor elevi ai Școlii de Arte și Meserii Zlatna.
Pentru punerea acestora în valoare au făcut voluntariat, mai multe luni, studenții Universității de Belle Arte din Budapesta.
Momentan, în muzeul care a devenit o destinație turistică pentru cei care vizitează Apusenii, pot fi admirate busturi ale unor personalităților de origine maghiară implicate în istoria Transilvaniei (Lajos Kossuth), a României (un Lenin cu moalele capului crăpat), Coroana Sfântului Ștefan al Ungariei cioplită în piatră, un detaliu din 1849 al fațadei Școlii de Arte și Meserii, însemne ale breslei, detalii cioplite de inspirație romană, motive florale sau cu animale, personaje din mitologia greacă sau romană etc. De asemenea, universitatea maghiară a editat și un album foto cu toate piesele găsite în podul liceului din Zlatna și restaurate.
Clădirea fostei Școli de Arte și Meserii a fost reabilitată anii trecuți din temelii: au fost refăcute tencuielile, acoperișul, tâmplăria la uși și la ferestre, au fost înlocuite pardoselile, s-a intervenit asupra instalaţiilor electrice, sanitare, de stingere a incendiilor, termice, ventilare – desfumare, asupra branşamentelor, ventilaţiei, a hidranţilor. Au fost create grupuri sanitare noi. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la circa 14 milioane de lei. Iluminatul arhitectural care pune în valoare clădirea a fost pornit, în cadru festiv, în 2019, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, când aici s-au reunit din toate cele patru colțuri ale lumii românii, la Congresul Spiritualității Românești. Unitatea de învățământ a fost dotată cu table inteligente, interactive, table de scris, bănci, scaune, mese de laborator și catedre.
Liceul ”Corneliu Medrea” a fost ridicat între anii 1894 – 1895 și a funcționat inițial ca Şcoală de Arte şi Meserii. Faima Şcolii de Arte şi Meserii la Zlatna (actualul liceu) l-a determinat pe talentatul tânăr Cornel Medrea, viitor sculptor de renume, ca din anul 1905 să frecventeze această instituție. Şcoala de Arte şi Meserii din Zlatna avea durata de 4 ani, cu învăţământ teoretic şi instruire practică şi pregătea tineri pentru două specialităţi: maiştri cioplitori în piatră şi şlefuitori (tocitori) în piatră.
Importanţa şi valoarea acestei şcoli a fost dată de către pregătirea profesorilor şi a maiştrilor instructori, precum şi a materiilor prevăzute în programul şcolar: aritmetica, geometria plană şi în spaţiu, desen liber, desen de specialitate, desen scris, caligrafie, curs de modelaj, tehnologia industriei pietrei, studiul construcţiilor, chimia, contabilitate şi devize, igienă şi limba maghiară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]