Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Mușcata” – afacerea care a prins ”rădăcini” în Sebeș. Orașul cu buget mai mare decât multe capitale de județ a cheltuit o căruță de bani pe flori, ghivece și suporturi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În orașul în care investitorii români și străini au făcut ca șomajul să fie aproape inexistent, iar bugetul primăriei mai mare decât al multor capitale de județ din țară, se cheltuie o căruță de bani pe flori, ghivece și suporturi ale acestora.

Peste un milion de lei, adică circa 230.000 de euro, s-au cheltuit în anul 2017 pe mușcate simple și curgătoare, jardiniere, ghivece, suporturi metalice pentru ghivece, pomișori ornamentali și chiar gazon verde rulat cu care au fost înlocuite spațiile verzi din unele zone ale municipiului.

Citește și Gazonul din Sebeș, care s-a uscat la două luni după ce a fost pus, a costat aproape cât cel de pe Național Arena

Toate achizițiile s-au făcut transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice SEAP.

Potrivit unui răspuns dat de Primăria Sebeș, în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, municipalitatea a cheltuit, în acest an, peste 560.000 de lei  (fără TVA) doar pentru mușcate și fel de fel de suporturi, ghivece și balustrade pentru flori.

Astfel, de la SC Oleander Garden SRL s-au achiziționat următoarele:

Jardiniere plastic de 60 cm cu mușcate curgătoare: 400 buc x 45 lei/buc = 18.000 de lei

Jardiniere plastic de 45 cm cu mușcate curgătoare: 400 buc x 35 lei/buc = 14.000 de lei

Ghivece plastic cu mușcare curgătoare: 550 buc x 50 lei/buc = 27.500 de lei

De la SC Boti Trans SRL s-au achiziționat:

Jardiniere de 60 cm cu mușcate curgătoare: 600 buc x 45 lei/buc = 27.000 de lei

Jardiniere de 45 cm cu mușcate curgătoare: 560 buc x 39 lei/buc = 21.840 de lei

Ghivece cu mușcate curgătoare: 50 buc x 50 lei/buc  = 2.500 de lei

Mușcate calliope: 500 buc x 5 lei/buc = 2.500 de lei

Prețurile nu includ TVA (În preț sunt incluse transportul și montarea)

De asemenea, primăria Sebeș precizează că achiziția suporturilor pentru mușcate s-a făcut, tot prin SEAP, de la SC Vasiu Klas Plus SRL, în două etape.

Lucrările de structuri metalice pentru stâlpi și rigole pluviale au constat  în confecționarea și montarea a:

68 buc. coloane suport flori – 595 lei/buc

60 buc. cutii metalice imitație lemn pentru flori – 990 lei/buc

130 buc. arcade cu 8 suporturi pentru flori – 1375 lei/buc

636 buc. supradimensionat suport flori amplasați pe stâlpi – 16,8 lei/buc

9 buc. suporturi tip fluture cu 15 suporturi pentru flori – 3.490 lei/buc

Valoarea totală a lucrării este de 320.704 lei fără TVA.

Lucrarea de structuri metalice la balustradele podurilor de pe raza municipiului Sebeș a fost executată de către SC Vasiu Klas SRL și a constat în confecționarea și montarea unui număr de 990 de suporturi din metal vopsit cu vopsea patina timpului, prevăzute cu sistem antifurt, precum și curățarea mecanică, chimică, grunduirea și revopsirea cu vopsea patina timpului la balustradele podului. Valoarea totală a lucrării este este 127.000 de lei fără TVA și include și prețul structurilor metalice, respectiv suporților, potrivit sursei citate.

Astfel, unul dintre primele proiecte importante ale primarului Dorin Nistor, aflat la primul mandat, pare a fi împodobirea orașului, pe alocuri excesivă, cu flori, în special mușcate.

Datorită, în principal, investitorilor care livrează sume importante la bugetul local, Sebeșul a devenit unul dintre cele mai bogate orășele din țară, cu un buget mai mare decât multe capitale de județ. Sebeșul are atâția bani încât dacă ar vrea ar putea, în semn de opulență, să poleiască cu aur o bordură de la intrarea în oraș.

Spre exemplu, în 2016, municipiul Sebeș a avut un buget de peste 14,5 milioane de euro (65.297.260 de lei, din care 9.221.390 de lei excedent al anului 2015 și anii precedenți).

Marii contribuabili ai Sebeșului sunt: Daimler AG prin filiala Star Assembly, Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Star Transmission, Romaqua Group, Pehart Tec, Alpin 57 Lux, Kaufland România, Hidroconstrucția și Savini Due.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea