Municipiul Alba Iulia va avea cinci păduri urbane. Unde vor fi amplasate?
Municipiul Alba Iulia va avea cinci păduri urbane. Unde vor fi amplasate?
„Căldură mare, monșer”, ar zice Caragiale. Ba chiar foarte mare, zicem noi, tânjind după umbră. Cum este fără putință de tăgadă că în locurile umbrite de vegetație înaltă temperaturile sunt mult mai scăzute, și pentru că orașele sunt „insule de căldură” unde temperaturile cresc și cu 10 grade față de ce comunică meteorologii ca fiind temperaturile măsurate de ei în stațiile meteo, plantarea cât mai multor arbori este o idee foarte bună.
La asta s-au gândit și autoritățile europene, care au introdus în Mecanismul de Redresare și Reziliență și posibilitatea de a finanța plantarea de arbori în zonele urbane.
De aceea, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru implementarea proiectului „Înființare păduri urbane în municipiului Alba Iulia”. Valoarea totală a proiectului este de 304.213, fără TVA, finanțabil din fonduri europene din cadrul PNRR.
Citește și: Mutarea blocului A2 din Alba Iulia, cu 80 de apartamente, în greutate de 7.600 de tone
În Alba Iulia au fost identificate deocamdată cinci spații care pot deveni „păduri urbane”, de fapt, mini-păduri, pe care să fie plantați arbori specifici pădurilor, și nu numai arbori ornamentali, cum au unele acum.
„Aceste păduri urbane se vor înființa folosind o vastă diversitate de arbori și arbuști din specii native și vor avea densități mari, astfel încât să se constituie în “plămâni verzi”, care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietății și implicit îmbunătățirea sănătății publice”, se arată în referatul de aprobare supus atenției consilierilor locali.
Cele cinci amplasamente incluse în documentație sunt următoarele:
1. În apropierea cartierului Recea, pe terenul rezervat pentru Sala Polivalentă și pentru terenuri de sport, o fâșie de aproximativ 140 metri lungime și aproximativ 20 de metri lățime, pe latura din direcția dominantă a vântului, adică în total 2.339 mp.
2. Al doilea spațiu este scuarul din fața fostei Întreprinderi Ardeleana, pe strada Morii. Acolo sunt câțiva pomișori, dar se dorește o vegetație mai deasă care să protejeze de arșiță și care în centru să aibă un spațiu de odihnă răcoros. Suprafața care urmează să fie efectiv plantată aici este de 470 mp.
3. Cel mai mic amplasament este în centrul orașului, lângă blocul 31C de pe strada Ardealului, acela cu pictura murală pe calcan. Mini-pădurea va avea și rol estetic, ascunzând oarecum accesul auto în spatele blocului, o zonă puțin spus urâțică! Aici spațiul efectiv plantat va fi de 149 mp.
4. În apropierea Catedralei Unității Neamului (de la Schit), în capătul Bulevardului Transilvaniei se va planta o suprafață de 980 de mp, suprafață acum doar înierbată.
5. Lângă noul sediu al Centrului Multicultural din strada Gheorghe Șincai (Lumea Nouă), se va planta o suprafață de 2514 mp.
Durata de realizare este de 23 de luni, pregătire teren și înființare plantație în primul an, întreținere plantație în anul doi și trei, după semnarea contractului de finanțare și demararea efectivă a lucrărilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Concursul Județean de Literatură „Eminescu și Copiii”, organizat de Grădinița cu PP Nr.16 din Alba Iulia: Scene artistice inspirate din universul eminescian
FOTO | Concursul Județean de Literatură „Eminescu și Copiii”, organizat de Grădinița cu PP Nr.16 din Alba Iulia: Scene artistice inspirate din universul eminescian Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16 Alba Iulia a organizat cea de-a XXII-a ediție a Concursului Județean de Literatură „Eminescu și Copiii”, un eveniment ce a avut loc la sala de […]