Municipiul Alba Iulia ar putea primi peste 160.000 de euro, pentru dezvoltarea unui sistem inovator de colectare și valorificare a deșeurilor din plastic. Proiect pentru implicare în proiectul european, la aprobat în CL
În ședința de joi, 22 decembrie 2016, consilierii locali din Alba Iulia vor supune spre dezbatere și aprobare, printre altele, un proiect de hotărâre privind participarea municipiului în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea reţelei de valorificare a plasticului folosind tehnicile economiei circulare”, acronim Plastic Circle, finanţat în cadrul programului european Horizon 2020.
Punctul național de contact pentru programul HORIZON 2020 este Ministerul Educației Naționale – Direcția programe CDI pentru priorități europene și internaționale.
Obiectivul general al proiectului PlastiCircle este de a îmbunătăți modul de valorificare a platicului printr-o economie circulară. Astfel, va fi dezvoltat un proces de tratament inovator pentru reintroducerea ambalajelor din plastic în lanțul de materiale din plastic disponibile a fi reutilizate.
Abordarea PlastiCircle se bazează pe inovație în patru etape asociate cu deșeurile din plastic: colectare, transport, sortare și reciclare.
Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni (ianuarie 2017 – ianuarie 2021), iar bugetul total al proiectului este de 8.674.541,25 euro, din care municipiului Alba Iulia i-a a fost alocată suma de 163. 625,00 euro, finanțare nerambursabilă 100%, fără contribuție proprie din partea primăriei municipiului Alba Iulia.
Protrivit raportului de specialitate din proiectul de hotărâre care va fi pus pe masa consilierilor locali, obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Dezvoltarea unui sistem inovator integrat de colectare a deșeurilor din plastic validat de către experți la nivelul municipalităților partenere, care să contribuie la creșterea cantității de deșeuri de ambalaje din plastic colectate
- Dezvoltarea unui proces inovator integrat pentru transportul deșeurilor din plastic, validat de căte experți la nivelul municipalităților partenere, care să se traducă la finalul proiectului în eficientizarea resurselor utilizate pentru transport (ex. Reducerea consumului de combustibil și a cheltuielilor conexe transportului acestor deșeuri)
- Dezvoltarea unui sistem inovator integrat pentru sortarea deșeurilor din plastic în fracțiile optime care să fie recuperate și valorificate ulterior
- Dezvoltarea unui sistem inovator integrat de valorificare și recuperare a fracțiilor din plastic validat de către experți la nivelul municipalităților partenere
- Stimularea transferului de experiență la nivelul partenerilor proiectului în ceea ce privește utilizarea de soluții la cheie pentru dezvoltarea unui container inteligent, optimizarea traseului, optimizarea tehnologiilor de sortare și a produselor obținute din deșeuri reciclate.
Municipiul Alba Iulia va fi implicat în calitate de partener în cadrul tuturor activităților mai sus menționate, având rolul de a replica bunele practici dezvoltate în cadrul proiectului sub îndrumarea directă a experților transnaționali.
Proiectul este unul de cercetare și inovare, fiind în acord cu strategia națională de cercetare, dezvoltare și inovare 2014-2020, aprobată prin HG nr 929 din 21 octombrie 2014.
Una dintre componentele principale ale proiectului o reprezintă cartografierea situației actuale. Respeciv, experți internaționali care vor analiza situația existență la nivelul municipiului Alba Iulia în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor cu precădere la modul în care plasticul este colectat la nivelul municipalității și valorificat. În această etapă, municipalitatea, alături de partenerii proiectului, va identifica nevoile existente la nivelul comunității, inclusiv nevoia de a stimula cetățenii și toți actorii la nivel local să colecteze selectiv deșeurile, adoptând un comportament responsabil.
O altă componentă a proiectului este schimbul de eperiență și bune practici în acest domeniu între parteneri, între țările mai dezvoltate și țările în curs de dezvoltare. Sunt prevăzute întâlniri transnaționale organizate lanivelul țărilor partenere la care vor participa reprezentanți ai municipiului Alba Iulia în calitate de partener alături de toți partenerii proiectului.
Printre componenetele proiectului se află și cea de cercetare. Respectiv, experți la nivelul consorțiului de parteneri vor identifica soluții pentru optimizarea colectării selective a deșeurilor și metode de valorificare a plasticului la nivelul orașelor partenere. Aici vor propune utilizarea de noi tehnologii și testarea de soluții inteligente la nivelul unor cartiere din orașele partenere în proiect.
Coordonator în cadrul proiectului este partenerul lider Instituto Tecnologico del Embalaje, Transporte Y Logistica Spania. Proiectul mai are încă 20 de parteneri, din țări precum Spania, Italia, Belgia sau Germania. (C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan