Motivarea Tribunalului în dosarul crimei de la Lunca Mureșului: ”Modul de comitere a faptei denotă o violență, o agresivitate a inculpatului și, implicit, o periculozitate deosebită a acestuia”
Tribunalul Alba a motivat hotărârea prin care Barsony Gligor, judecat pentru uciderea fostului primar al comunei Lunca Mureșului, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.
Instanța a avut în vedere, în primul rând, gravitatea infracțiunii și modul de comitere a acesteia, prin aplicarea loviturilor repetate cu un obiect tăietor-înțepător, care au cazat victimei Rusu Ioan 20 de plăgi la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului și genunchiului stâng, plăgile cervicale cu secțiune de vase sanguine mai, și secțiune de căi aeriene, determinând hemoragia externă combinată cu asfixie mecanică prin aspirație sanguină în căile respiratorii și plămâni, care au condus la deces.
”Acest mod de comitere a faptei denotă o violență, o agresivitate deosebită a inculpatului și, implicit, o periculozitate deosebită a acestuia. Totodată, Tribunalul are în vedere și gravitatea rezultatului produs – moartea victimei Rusu Ioan, prin prisma faptului că viața unei persoane reprezintă valoarea socială cea mai importantă apărată de lege. De asemenea, Tribunalul are în vedere și conduita procesuală a inculpatului, acesta nerecunoscând săvârșirea faptei, în pofida probelor științifice administrate în cauză și fără a fi în măsură să dea explicații plauzibile prin care să combată probele respective”, se suține în motivarea hotărârii pronunțate în 20 decembrie 2017. Din fișa de cazier a inculpatului, rezultă că Barsony Gligor a fost condamnat, începând cu anul 1988, de 12 ori, la pedepse cuprinse între 4 luni închisoare și 8 ani închisoare, pedepse care însumează 38 de ani și 8 luni închisoare și care i-au fost aplicate pentru furt, lovire, tâlhărie, viol, perversiuni sexuale, tentativă la viol, evadare, violare de domiciliu, furt calificat. Acesta a executat, prin cumularea acestor pedepse, mai mult de 26 ani închisoare.
”Având în vedere că scopul pedepsei este prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, raportat la antecedentele penale ale inculpatului Barsony Gligor, Tribunalul apreciază că în prezenta cauză se impune aplicarea maximului special de pedeapsă, comportamentul infracțional constatat al inculpatului dovedind că o pedeapsă mai puțin consistentă nu este suficientă pentru îndreptarea inculpatului și nici pentru realizarea caracterului coercitiv al pedepsei”, se susține în documentul instanței de judecată. Pe lângă pedeapsa de 30 de ani de închisoare, inculpatul a mai fost obligat să plătească 300.000 de lei către trei părți civile și cheltuieli de judecată în valoare de 28.480 de lei.
În data de 26 noiembrie 2016, în jurul orei 17,40, victima Rusu Ioan a plecat de la domiciliu, la volanul autoturismului său, marca Dacia Duster, spunându-i soției sale că merge în satul învecinat – Lunca Mureșului – pentru a se întâlni cu martorul (…), dar se va întoarce repede. În jurul orei 18, victima Rusu Ioan s-a întâlnit cu inculpatul Barsony Gligor, pe raza satului Lunca Mureșului, în punctul numit de localnici «La continit», fiind foarte posibil ca întâlnirea să nu fi fost întâmplătoare, ci la solicitarea inculpatului, deoarece, conform declarației martorei (…), acesta din urmă i-a cerut în ziua precedentă telefonul mobil și l-a apelat pe numitul Rusu Ioan, dar martora nu a stat să asculte discuția. Cert este că cei doi s-au întâlnit în locul menționat și la un moment dat, victima a fost atacată de către inculpat cu un cuțit pe care acesta-l avea asupra lui.
Potrivit declarației aceluiași martor, inculpatul avea în locuință un cuțit de aproximativ 20 cm, pe care i l-a lăsat spre folosință martora, obiect care ulterior incidentului nu a mai fost văzut în locuința inculpatului. Ținând cont de acest aspect, este foarte probabil ca inculpatul să se fi înarmat cu acel cuțit și nu să-l fi avut întâmplător asupra lui. De asemenea, avându-se în vedere că în autoturismul victimei, mai exact pe volan, cheia de contact și o sticlă din plastic cu eticheta Borsec s-au găsit probe biologice – sânge, care a evidențiat un profil genetic identic cu al inculpatului, este justificată concluzia că agresiunea a început în autoturism, unde s-a dat o luptă, victima apărându-se iar inculpatul autorănindu-se la palma mâinii stângi prin manevrarea cuțitului, apoi a continuat în afara autoturismului. Rănirea inculpatului la mâna stângă prin folosirea cuțitului cu această mână este plauzibilă, ținând cont și de concluziile raportului de autopsie. În timpul agresiunii, inculpatul a aplicat victimei mai multe lovituri, cauzându-i 20 de plăgi, unele tăiate, altele tăiate-înțepate, situate la nivelul capului, gâtului, abdomenului, palmelor și genunchiului stâng, plăgi având caracteristici vitale.
După aplicarea celor 20 de lovituri, inculpatul Barsony Gligor a abandonat victima lângă autoturismul acesteia și înainte de a pleca a luat din interiorul mașinii o bucată de material textil, de culoare albastră, cu care și-a șters rănile de la mână. Acest material textil a fost aruncat la aproximativ 45 metri distanță de autoturism, pe traseul urmat de inculpat după părăsirea locului faptei. De asemenea, inculpatul a aruncat cuțitul folosit, precum și pantalonii purtați în momentul săvârșirii faptei.
Deși cuțitul nu a fost găsit ulterior, Tribunalul are convingerea că acesta a fost obiectul vulnerant, mai exact un cuțit de aproximativ 20 cm, cu prăsele negre, singurul obiect de acest gen deținut de inculpat. În ceea ce privește pantalonii purtați de inculpat în momentul săvârșirii infracțiunii și aruncați ulterior, ei au fost găsiți de organele de anchetă în data de 6 decembrie 2016, cu ocazia reluării cercetărilor în zona limitrofă punctului unde a fost găsită victima. În urma examinării lor, au fost identificate mai multe pete de sânge uman pe partea exterioară – dreaptă în zona genunchiului, în zona capsei de închidere a fermoarului și la nivelul buzunarului drept, genotiparea urmelor de sânge punând în evidență un amestec de profiluri genetice în care sunt incluse profilurile genetice ale inculpatului Barsony Gligor și ale victimei Rusu Ioan. Decizia Tribunalului Alba a fost contestată, dosarul urmând să ajungă, pentru hotărârea definitivă, la Curtea de Apel.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]