Morcovul, una dintre legumele cele mai bogate în săruri minerale
Sucul de morcovi previne cancerul
Această legumă rădăcinoasă este originară din Afganistan, unde creştea în stare sălbatică. Ca multe alte plante, a suferit, de-a lungul secolelor, profunde transformări. Soiurile pe care le cunoaştem astăzi sunt fragede şi dulci.
INDICAŢII
Natura a înzestrat morcovul cu vitaminele A, B, C, săruri minerale şi elemente ca: fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sodiu, caroten, asparagină etc. Compoziţia extrem de bogată în principii active face din morcov un nutriment terapeutic de primă importanţă. Conţinând fier din abundenţă, acţiunile sale remineralizante şi antianemice sunt remarcabile, el contribuie la creşterea numărului de globule roşii şi a cantităţii de hemoglobină. Procentul mare de caroten face ca morcovul să fie foarte indicat în procesul de creştere, în sporirea acuitătii vizuale şi în combaterea dermatozelor. Morcovul prezintă interes şi pentru persoanele preocupate de frumuseţea epidermei, pentru că el întreţine supleţea pielii şi favorizează regenerarea celulelor. Morcovul tratează atât constipaţia, cât şi diareea, restabilind totodată peristaltismul intestinal. Pentru acţiunea sa cicatrizantă este recomandat îndeosebi în tratamentul ulcerelor gastrice şi enterocolitelor. Ficatul leneş, încărcat de deşeuri şi toxine, nu poate avea un prieten mai bun care să-i stimuleze funcţionarea şi să-i ajute la dezintoxicare; morcovul este, deci, o legumă care trebuie să fie inclusă zilnic în meniul hepaticilor, ca şi în cel al reumaticilor, al celor suferinzi de artrită şi gută, în curele de dezintoxicare a organismului şi pentru calmarea durerilor. În tot timpul anului, dar mai ales iarna, este bine să se consume morcov pentru a întări mecanismele imunitare naturale ale organismului. Zahărul din morcov sau levuloza nu are efecte negative asupra diabetului zaharat. După cum am mai arătat, cel mai bun mijloc de a profita de efectele benefice ale unei legume este consumarea ei sub formă de salată, ca aperitiv, fiartă înăbuşit sau pe abur sau crudă, ca pe un fruct, în orice moment al zilei. Morcovul se pretează cu uşurinţă la aceste moduri de preparare. Cu toate acestea, un consum exagerat – întins pe durata mai multor luni – poate să producă anumite tulburări fără consecinţe grave, ca icterul benign. Fiţi liniştit, dacă nu suferiţi de nici o boală digestivă deosebită, puteţi mânca şi zece morcovi pe zi, timp de mai multe săptămâni, fără să apară efecte nedorite. La fel ca întreaga rădăcină, sucul de morcovi este un aliment foarte sănătos, prin abundenţa de săruri minerale şi vitamine, indicat în afecţiunile amintite mai sus. Proprietăţile speciale ale fibrelor vegetale pot fi conferite numai de pulpa legumei.
Fitoterapeutul Artault de Vevey a vindecat cu suc de morcov copii bolnavi de impetigo al feţei, administrându-le 50, până la 150 g de suc pe zi. Crustele au dispărut după două luni de tratament şi, odată cu regresul bolii, micii bolnavi şi-au recăpătat frumuseţea tenului şi vigoarea. Ca şi alte numeroase vegetale, morcovul a fost folosit în numeroase reţete. Aceste remedii ale farmacopeei populare s-au transmis până în zilele noastre. Uşor de realizat, iată câteva dintre acestea:l Anemie: 100 ml de suc de morcov, 400 g de zahăr. Se amestecă sucul cu 200 ml de apă minerală (un castronel). Se adaugă zahărul, dizolvat în prealabil prin fierbere pe abur, până la obţinerea unui sirop. Se ia câte o linguriţă de preparat, de opt-zece ori pe zi. lAnorexie: 5 g de seminţe de morcov măcinate. Se lasă să infuzeze într-un vas cu apa clocotită, timp de 15 minute, după care se filtrează preparatul. Se bea un pahar înainte de fiecare masă. lDiaree: 15 g de seminţe de morcov sub formă de pudră. Se lasă să fiarbă în 300 ml de apă timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se bea o jumătate de pahar dimineaţa, pe stomacul gol, o alta jumătate de pahar cu o oră înainte de cină şi încă una cu o jumătate de oră înainte de culcare. lDispepsie: 5 g de morcov deshidratat (praf). Se lasă să fiarbă în 300 ml apă, timp de zece minute şi se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar cu zece minute înainte de fiecare masă principală. Se bea încet şi, de preferinţă, călduţ. lGastrita: se iau 150 g de morcovi bine spalaţi şi uscaţi. Se extrage sucul, pentru a-l bea după ce i s-au adăugat puţină apă minerală şi miere. Se bea de 3 ori pe zi: dimineaţa, pe stomacul gol, după-amiază şi cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Uz extern
Morcovul întinereşte toate ţesuturile din organism. Efectele sale benefice asupra epidermei sunt cunoscute de adepţii medicinei şi cosmeticii naturiste.
lTen gras: se aplică suc proaspat de morcov pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute. Se spală cu apă minerală. Aceasta este şi o mască detoxifiantă pentru tenul uscat.
lRiduri: două polonice de suc de morcov, o linguriţă de miere lichidă, o lingură de ulei de grâu încolţit. Se amestecă. Se aplică pe faţă. Se lasă un sfert de oră, apoi se clăteşte.
Morcovii ar trebui consideraţi o mină de aur din punct de vedere al conţinutului de vitamine şi elemente nutritive. După cum ştim nici o altă legumă nu conţine beta-caroten în proporţie aşa de mare precum se găseşte în morcovi. În organismul nostru beta-carotenul este transformat în vitamina A care ajută la îmbunătăţirea vederii, întărirea sistemului imunitar, întărirea oaselor şi dinţilor şi prevenind posibile probleme ale glandei tiroide. Lista microelementelor şi substanţelor nutriente conţinute de morcovi este impresionanată: pe lângă beta-caroten, în morcovi se găsesc vitaminele C,B, D, E şi K, proteine, potasiu, calciu, fosfor, zinc, aluminiu, sodiu, mangan etc.
Sucul de morcovi are proprietăţi antiinflamatoare, luptă împotriva îmbătrânirii şi este folosit în prevenirea cancerului.
Specialiştii sunt de părere că amestecul morcovilor cu alte legume şi fructe poate mări semnificativ acţiunea terapeutică a acestora. De exemplu, adăugarea sucului de spanac în paharul cu suc de morcovi vă ajută să vă calmaţi şi să adormiţi dacă suferiţi de insomnii. De asemenea, acţionează împotriva constipaţiei. Sucul de morcovi este deosebit de folositor femeilor gravide şi copiilor pentru că ajută la dezvoltarea fătului. Pentru că sucul de morcovi conţine o cantitate mare de zahăr natural, majoritatea copiilor le place să-l consume. Ţineţi minte că un pahar de suc proaspăt de morcovi pe zi vă ajută să vă păstraţi sănătatea şi să vă întăriţi organismul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare
Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare Specialiștii recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Sportul are beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice a celor mici, contribuind la o creștere armonioasă și la construirea încrederii în sine. Printre sporturile […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba