Rămâi conectat

Politică Administrație

Monitorizare video inteligentă în Zona Metropolitană Alba Iulia: Proiect de Hotărâre pentru un transport sigur, eficient și siguranță publică

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Monitorizare video inteligentă în Zona Metropolitană Alba Iulia: Proiect de Hotărâre pentru un transport sigur, eficient și siguranță publică

Un Proiect de Hotărâre cu privire la pregătirea și depunerea spre finanțare a proiectului „Monitorizare Video Inteligentă pentru transport sigur și eficient și siguranță publica în Zona Metropolitană Alba Iulia, acronim SMART VISION AIDA-TL” a fost publicat la data de 14 noiembrie 2024 în Monitorul Oficial Local, urmând a fi supus votului consilierilor locali în data de 15 noiembrie 2024.

Citește și: Primăria Alba Iulia se pregătește pentru iarna 2024 – 2025, în regim de urgență: Negociere directă pentru salubrizare stradală, curățarea și transportul zăpezii

 

Municipiul Alba Iulia propune pregătirea și depunerea spre finanțare a proiectului „Monitorizare Video Inteligentă pentru transport sigur și eficient și siguranță publica în Zona Metropolitană Alba Iulia, acronim SMART VISION AIDA-TL”, care vizează dezvoltarea de soluții de oraș inteligent în domeniul transportului metropolitan, la nivelul Municipiului Alba Iulia și în arealul AIDA-TL: Comuna Sântimbru, Comuna Ciugud, Orașul Teiuș, Comuna Cricău, Comuna Galda de Jos, Comuna Ighiu, Comuna Întregalde, Comuna Mihalț, Comuna Stremț, Comuna Berghin și Comuna Meteș, fără a se limita doar la acestea:

– Studii de trafic prin intermediul unei soluții inteligente (numărare participanți la trafic pietoni, bicicliști, autovehicule, lime-uri, trotinete private, taxiuri alte categorii de participanti la trafic) prin care sa putem dezvolta ulterior studii de trafic care să fundamenteze un potențial Plan de Mobilitate Urbană Durabilă la nivel metropolitan.

– Implementarea unei aplicații integrate prin care să poată fi generate rapoarte și incidente în trafic (depășiri ale vitezei, încălcări ale legislației), vandalizări, furturi, agresiuni, și automat sa fie direcționate către autorități competente dacă ne dorim acest lucru în baza protocoalelor existente.

Ambele soluții de mai sus se vor testa / pilota prin respectarea datelor cu caracter personal și a dreptului la respectarea vieţii private a fiecăruia dintre cetățenii unităților administrativ teritoriale partenere unde vor fi implementate soluțiile.

Proiectul se depune în cadrul Programului „Regiunea Centru” PRIORITATEA 2 :O REGIUNE DIGITALĂ OS 1.2 Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice Acțiunea 2.1 Comunități digitale pentru o regiune inteligentă, Intervenția 2.1.1 Comunități digitale pentru o regiune inteligentă – soluții digitale.

Suma maximă eligibilă care poate fi alocată în cadrul acestui apel de proiecte pentru pilotarea de soluții digitale care să vină în sprijinul cetățenilor este de 500.000 euro. Această intervenție se adresează administrațiilor locale din Regiunea Centru care va sprijini dezvoltarea, testarea, pilotarea și punerea în funcțiune de aplicații de oraș inteligent, în cazul acesta un proiect care va oferi soluții digitale pentru a îmbunătăți serviciile de transport public local la nivel de AIDA TL, de a crește siguranța participanților la trafic (indiferent de tipologia acestora: bicicliști, pietoni, utilizatori ai mijloacelor de transport în comun, conducători auto, motocicliști etc.).

În acest context, se propune dezvoltarea unui proiect de către Municipiul Alba Iulia în strânsă colaborare cu Comuna Sântimbru, Comuna Ciugud, Orașul Teiuș, Comuna Cricău, Comuna Galda de Jos, Comuna Ighiu, Comuna Întregalde, Comuna Mihalț, Comuna Stremț, Comuna Berghin și Comuna Meteș pentru a adresa nevoi comune ale celor 12 Unități administrativ teritoriale implicate.

Municipiul Alba Iulia va fi responsabil de gestionarea bugetului aferent pilotării soluțiilor de oraș inteligent în domeniul transportului metropolitan, iar soluțiile dezvoltate vor deservi în egală măsură nevoile de dezvoltare urbană sustenabilă ale Municipiului Alba Iulia cât și ale fiecărui partener în proiect.

La finalul implementării proiectului atât Municipiul Alba Iulia, cât și ceilalți 11 parteneri implicați vor beneficia de soluții digitale de oraș inteligent în domeniul mobilității urbane sustenabile metropolitane, siguranței publice și optimizarea intervențiilor în caz de nevoi.

Proiectul de Hotărâre, numărul 425 din 13 noiembrie 2024, în forma propusă de inițiatorul Gabriel Codru Pleșa, primar al municipiului Alba Iulia, a fost publicat în Monitorul Oficial Local și va fi supus votului consilierilor locali la data de 15 noiembrie 2024:

ART 1. Se aprobă depunerea proiectului ”Monitorizare Video Inteligentă pentru transport sigur și eficient și siguranță publica în Zona Metropolitană Alba Iulia” – acronim SMART VISION AIDA-TL în cadrul apelului de proiecte ”Comunități digitale pentru o regiune inteligentă – soluții digitale” din cadrul Programului Regiunea Centru.

ART 2. Se aprobă acordul de parteneriat, Anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, încheiat între Municipiul Alba Iulia (Lider de parteneriat – Partener 1) și Comuna Sântimbru (Partener 2), Comuna Ciugud (Partener 3), Orașul Teiuș (Partener 4), Comuna Cricău (Partener 5), Comuna Galda de Jos (Partener 6), Comuna Ighiu (Partener 7), Comuna Întregalde (Partener 8), Comuna Mihalț (Partener 9), Comuna Stremț (Partener 10), Comuna Berghin (Partener 11) și Comuna Meteș (Partener 12) în vederea depunerii, implementării și asigurării durabilității proiectului ”SmartConnect Municipiul Alba Iulia si Comuna Sântimbru, județul Alba”.

ART 3. (1) Se aprobă valoarea totală a proiectului Monitorizare Video Inteligentă pentru transport sigur și eficient și siguranță publica în Zona Metropolitană Alba Iulia – acronim SMART VISION AIDA-TL, în cuantum de 2,528,988.57 lei (inclusiv TVA).

(2) Se aprobă valoarea eligibilă a Proiectului Monitorizare Video Inteligentă pentru transport sigur și eficient și siguranță publica în Zona Metropolitană Alba Iulia – acronim SMART VISION AIDA-TL, 2,488,200.00 lei cu TVA, din care asistenta financiara nerambursabila in valoare de 2,438,436.00 lei cu TVA asigurată din Programul Regiunea Centru.

(3) Se aprobă asigurarea din bugetul Municipiului Alba Iulia a cheltuielilor neeligibile ce pot apărea pe durata implementării proiectului, altele decât cele prevăzute în bugetul inițial, precum și cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului ”Monitorizare Video Inteligentă pentru transport sigur și eficient și siguranță publica în Zona Metropolitană Alba Iulia” – acronim SMART VISION AIDA-TL”, pentru implementarea proiectului în condiții optime, în conformitate cu contractul de finanțare și cu acordul de parteneriat.

(4) Cofinanțarea parteneriatului pentru proiect este în valoare de 49,764.00 lei cu TVA, reprezentand 2% contribuţia solicitantului la cheltuieli eligibile, fiind susținută din bugetul Municipiului Alba Iulia în calitate de lider de parteneriat.

(5) Se aprobă asigurarea tuturor resurselor financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/ decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii, în conformitate cu contractul de finanțare și cu acordul de parteneriat.

(6) Se aprobă asigurarea sumelor reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente proiectului, în vederea sustenabilității financiare a acestuia și pe perioada de durabilitate, în conformitate cu contractul de finanțare și cu acordul de parteneriat.

(7) Dacă este cazul, sumele reprezentând corecțiile ce pot fi identificate în procedura de verificare a achizițiilor, vor fi suportate din bugetul propriu al municipiului Alba Iulia.

ART 4. Se împuternicește primarul municipiului Alba Iulia Gabriel Codru Pleşa, să semneze acordul de parteneriat, Anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, precum și toate documentele necesare depunerii proiectului, contractul de finanțare, anexele la acesta, actele adiționale la contractul de finanțare, precum și orice alte documente necesare ducerii la îndeplinire a proiectului, în numele Municipiului Alba Iulia și al Partenerilor nominalizați în Acordul de parteneriat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Parc de relaxare și agrement cu specific acvatic, construit lângă baza de tratament din Ocna Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc de relaxare și agrement cu specific acvatic, construit lângă baza de tratament din Ocna Mureș Administrația județeană și cea din Ocna Mureș vor realiza în comun o nouă investiție, după Băile Sărate, prin care va fi amenajat un parc de relaxare și agrement cu specific acvatic. Recent, a fost aprobat Acordul de asociere încheiat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea