Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modificări privind managementul spitalelor. Nicoleta Coșarcă: Categoric, trebuie să faci politica pacientului și nu a partidului/ Florin Arion: Nu poți tu să fii manager și nevasta director medical

Dragoş Suciu

Publicat

în

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Alba Iulia, economist Nicoleta Coșarcă, a declarat că este de acord cu prevederile ordonanței de urgență privind funcțiile de manageri ale spitalelor și abia așteaptă să fie puse în aplicare, precizând că în spitale trebuie făcută ”politica pacientului și nu politica de partid”. Managerul Spitalului Orășenesc Cugir, jurist Florin Arion, consideră că ordonanța privind funcțiile de manageri ale spitalelor este ”de bun augur”, precizând că ”politica își are rolul ei, dar nu în spitale, iar administrația e administrație”.   

Nicoleta CosarcaGuvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor. În acest context, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a precizat că actul normativ prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice

Doi manageri de spitale din Alba, Nicoleta Coșarcă și Florin Arion, susțin că modificările sunt binevenite.

”Sunt de acord cu aceste modificări și tare m-aș bucura să se pună și în aplicare. Atâta vreme cât ai un contract de management al unei unități publice la care finanțele vin de la Casa de Asigurări de Sănătate, deci din banii asiguraților, categoric trebuie să faci politica pacientului și nu politica de partid. În altă ordine de idei cred că managementul trebuie făcut full-time și nu part-time. Și așa, de multe ori, cele opt ore sunt insuficiente, dar asta este, face parte din riscul meseriei pe care ți-ai asumat-o în momentul în care ai fost admis unui astfel de concurs”, a spus Nicoleta Coșarcă.

Legat de extinderea conflictului de interese pentru persoane din conducerea spitalului, ec. Nicoleta Coșarcă a declarat că ”este un pas spre normalitate”.

”Conflict de interese, în acest sens, exista și înainte, dar poate nu atât de explicit. Dacă explicăm, este cu atât mai bine. Eu cred că e un pas spre normalitate, dar mai sunt câțiva de făcut. Sunt de acord cu aceste modificări și abia aștept să fie puse în aplicare”, a spus Nicoleta Coșarcă. Contractul ei de management expiră în ianuarie 2017.

Totodată, managerul SJU Alba Iulia a declarat că eliminarea obligației managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar ”e mai complicat să fie pusă în aplicare” pentru că toate spitalele clinice sunt în această situație, ”dar e o idee bună”.

arion florin - manager spital cugirȘi managerul Spitalului Orășenesc Cugir susține modificările. ”Vă spun foarte clar, administrația e administrație și sunt de acord cu interzicerea politicii în spitale. E o idee binevenită pentru că oricum există o pârghie politică asupra spitalelor în consiliile de administrație, care sunt numite de către reprezentați ai Consiliului Local, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și reprezentanți ai primarului. Există, astfel, o oarecare subordonare politico-administrativă. O astfel de propunere e de bun augur”, a spus Florin Arion.

De asemenea, el este de acord cu extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalului, opinând că ”nu poți tu să fii manager și nevasta director medical sau șef de secție”, iar ”cât ai vrea să creezi o imparțialitate devii subiectiv în anumite situații”.

”Eu personal sunt de acord cu toate modificările. Sistemul sanitar e destul de sensibil și dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important. Deci aici managementul trebuie să fie management, administrația administrație și politica își are rolul ei dar nu în cadrul spitalelor”, a spus Florin Arion.

Totodată, el susține, fiind întrebat despre eliminarea obligației managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, că ”interesele medicilor și ale personalului medical și auxiliar sunt reprezentate de către directorul medical. Deci și această modificare este binevenită”. El are contract până în 2018.

Declarațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la această ordonanță:

„Nu mai vrem politică de partid în spitale – e motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot începând de azi să deţină funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice – am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”.

„Această ordonanţă este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe. Asta nu înseamnă că scoatem universităţiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp un chirurg foarte bun şi un profesor foarte bun şi un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam. Tocmai de aceea, dacă există într-o comunitate un manager foarte bun care este interesat de managementul unui spital concursurile pentru conducerea spitalului din acea comunitate îi vor fi deschise şi lui sau ei”.

De asemenea, potrivit ministrului Sănătăţii, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar „orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea