Rămâi conectat

Actualitate

Modificări privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Ce sumă poate dona o persoană fizică sau juridică – Proiect

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de modificare a Legii privind finanțarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale inițiat la Senat prevede ca toate donaţiile peste un salariu minim pe economie să fie publicate, iar subvenția de la bugetul de stat să fie suspendată în cazul în care ocupă funcţii de conducere, în partidul respectiv, persoane care au suferit condamnări definitive pentru comiterea unor infracțiuni electorale sau de corupție.

De asemenea, se introduce posibilitatea de a suspenda subvenția partidelor în cazul în care în organismele lor de conducere sunt persoane condamnate pentru infracțiuni electorale sau pentru infracțiuni de corupție.

În privința modalităților de finanțare de la bugetul de stat, dacă în legislația actuală subvenția este de 75% în funcție de rezultatele de la parlamentare și 25% în funcție de rezultatele de la alegerile locale, proiectul prevede proporții egale, de 50% – 50%.

În cazul constatării unor nereguli, de către Autoritatea Electorală Permanentă, partidele politice vor avea un termen maxim de 30 de zile pentru remediere.

Totodată, conform proiectului, partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, partea I, precum şi de a transmite pentru publicare pe pagina de internet a AEP, până la data de 30 aprilie a anului următor, lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut în anul fiscal precedent donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe ţară pentru întregul partid, lista persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumuturi a căror valoare depășește 20 de salarii de bază minime brute pe ţară, suma totală a donațiilor confidențiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe ţară primite.

După dezbaterile din Senat, proiectul va fi analizat de comisiile de specialitate din Camera Deputaților și apoi supus votului final de aici.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea