Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare menajeră, în Gârbova. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

URS Construct
Modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare menajeră, în Gârbova. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Primăria comunei Gârbova a solicitat avizul de mediu pentru proiectul „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comuna Gârbova, județul Alba”, investiție în valoarea de peste 8 milioane de lei.

Comuna Gârbova dispune în prezent de un sistem de alimentare cu apă ce acoperă localităţile Gârbova şi Reciu. Localitatea Cărpiniş nu dispune de sistem de alimentare cu apă.

Alimentarea cu apă a localităţilor Reciu şi Gârbova se realizează prin intermediul unei conducte de aducţiune ce transportă apa din aducţiunea magistrală existentă în zona localităţii Câlnic. Din rezervorul localităţii Reciu, apa este pompată în gospodăria de apă a localităţii Gârbova amplasată la o cotă joasă din vestul localităţii Gârbova.

Iar din gospodăria de apă existentă în localitatea Gârbova apa este pompată în reţeaua de distribuţie, existând în prezent disfuncţionalităţi în asigurarea presiunii necesare la branşamentele individuale în zonele înalte din vestul localităţii.

Conform strategiei Operatorului Regional al sistemului de alimentare cu apă, pentru alimentarea cu apă a localităţii Cărpiniş, debitul disponibil este acumulat în prezent în rezervorul existent ]n extravilanul localităţii Căpâlna, UAT Săsciori, fiind necesară execuţia unei conducte de aducţiune pentru transferul acestuia către Cărpiniş.

Pe lângă disfuncţionalităţile constructive ale sistemului de alimentare cu apă din localitatea Gârbova, datorate în primul rând poziţiei gospodăriei de apă existente, au fost identificate şi disfuncţionalităţi de ordin tehnic datorate configuraţiei reţelei de distribuţie, sistemul nefiind capabil să asigure presiunea necesară la branşamentele tuturor consumatorilor.

În vederea remedierii disfuncţionalităţilor identificate, autorităţile locale îşi propun realizarea unei modernizări a sistemului de alimentare cu apă, prin optimizarea modului de funcţionare al reţelei de distribuţie din localitatea Gârbova, extinderea reţelei pentru acoperirea întregii localităţi precum şi execuţia unui ansamblu de construcţii şi instalaţii pentru asigurarea alimentării cu apă a localităţii Cărpiniş.

Necesitatea investiţiei derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficienţelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcţional şi autorizat de către instituţiile abilitate.

Descrierea situaţiei propuse

Alimentarea cu apă a localităţilor Reciu şi Gârbova se realizează prin intermediul unei conducte de aducţiune ce transportă apa din aducţiunea magistrală existentă în zona localităţii Câlnic.

Întrucât localitatea Cărpiniş nu dispune în prezent de sistem de alimentare cu apă, se propune alimentarea acesteia prin transport sub presiune apă din rezervorul existent în extravilanul localităţii Căpâlna, Comuna Săsciori prin intermediul unei staţii de pompare propusă în amplasamentul rezervorului existent.

Apa potabilă ajunge în localitatea Cărpiniş în rezervorul de înmagazinare propus în localitate. La plecarea din rezervor spre reţeaua de distribuţie a localităţii, se va justa doza de clor prin intermediul staţiei de clorinare prevăzută în amplasamentul Gospodăriei de apă Cărpiniş.

Reţeaua de distribuţie prevăzută pentru localitatea Cărpiniş va acoperi necesarul de apă al localităţii, fiind prevăzută cu cămine de vane şi hidranţi pentru stingerea incendiilor.

Pentru consumatorii localităţii se vor realiza branşamente individuale prin montarea de cămine de branşament la limita de proprietate.

Pentru remedierea disfuncţionalităţilor de ordin tehnic ale sistemului de alimentare cu apă din localitatea Gârbova, se propune realizarea unei gospodării de apă pe un amplasament ce permite alimentarea cu apă gravitaţional a sistemului. În prezent alimentarea cu apă se realizează prin pompare, motiv pentru care nu este asigurată presiunea necesară la branşamentele tuturor consumatorilor. Aşadar, viitorul amplasament al gospodăriei de apă Gârbova se va realiza în extravilanul localităţii pe traseul conductei de aducţiune din localitatea Reciu. Gospodăria de apă va avea în componenţă şi staţia de clorinare pentru ajustarea dozei de clor a apei înainte de distribuţia către consumatorii finali.

Ca urmare a amplasării gospodăriei de apă la o cotă care să permită alimentarea cu apă gravitaţional, sunt necesare optimizări ale sistemului de distribuţie apă existent prin montarea unor vane de reglare presiune pe traseu. De asemenea, sunt prevăzute extinderi ale sistemului de alimentare cu apă în localitatea Gârbova în zona drumului judeţean DJ 106F de-o parte şi de alta a acestuia.

Modernizare sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârbova presupune următoarele obiecte de investiţie:

1. Conductă de aducţiune pentru localitatea Cărpiniş;

2. Gospodărie de apă cu rezervor şi staţie de clorinare pentru localitatea Cărpiniş;

3. Reţea de distribuţie a apei în localitatea Cărpiniş;

4. Branşamente individuale în localitatea Cărpiniş;

5. Gospodărie de apă cu rezervor şi staţie de clorinare în localitatea Gârbova;

6. Modernizare şi extindere reţea de distribuţiei a apei în localitatea Gârbova.

Principalele efecte pozitive directe ale implementării investiţiei în zona studiată sunt:

– Ridicarea standardului de viaţă a populaţiei rezidente în zonă prin asigurarea accesului la cele două utilităţi în condiţii corespunzătoare;

– Dezvoltarea spaţiului rural;

– Susţinerea stopării fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajelor rural-urban;

– Atragerea de noi investiţii în zonă, dezoltarea turismului rural;

– Diminuarea tendinţelor de declin social şi economic;

– Crearea de noi locuri de muncă;

– Diminuarea discrepanţelor dintre diferite zone rezidenţiale învecinate, prin asigurarea accesului la utilităţi publice de calitate, furnizate de un operator unic, cu tarif unitar;

– Centralizare şi evidenţă unitară a tuturor construcţiilor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare, ce vor fi pe viitor operate de un Operator Regional unic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea