Rămâi conectat

Curier Județean

Modernizarea centrului de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia: Valoarea contractului, majorată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modernizarea centrului de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia: Valoarea contractului, majorată

Joi, 27 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea documentaţiei tehnico-economice, fază execuţie lucrări şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ’’extindere, reabilitare şI modernizare infrastructură serviciul social ’’centrul de zi pentru persoane vârstnice”.

Obiectivul proiectului este extinderea şi modernizarea clădirii centrului în vederea asigurării condiţiilor pentru furnizarea de noi servicii de recuperare şi reabilitare funcţională: servicii de kinetoterapie, terapii de reabilitare, psihoterapie, terapii specifice individuale şi de grup, prin înfiinţarea de spaţii speciale dotate corespunzător.

Criza economică a afectat piaţa construcţiilor din întreaga Uniune Europeană, având în vedere că Ucraina este principalul furnizor şi producător de oţel şi materie primă pentru piaţa europeană a construcţiilor. Consecinţa imediată a fost o creştere semnificativă a preţurilor la materiale, determinând creşteri şi de peste 40% la unele materiale utilizate in proiectele de infrastructură, cum sunt: mixturile asfaltice, bitumul, oţelul sau fierul-beton, care urmează a fi reflectate în indicele de cost total în construcţii, un indice compozit care cumulează impactul creşterii cheltuielilor materiale, manoperă, utilaje şi transport asupra preţului contractelor de achiziţie legal încheiate pentru care finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile. Indicele de cost total în construcţii este comunicat de Institutul Naţional de Statistică. De asemenea, conflictul militar din regiune a determinat o creştere semnificativă a preţului la echipamentele, utilajele şi dotările independente livrate în cadrul proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, mai ales al proiectelor care au la bază contracte de furnizare echipamente, utilaje sau altele asemenea.

Criza generată de contextul internaţional a condus la creşteri ale preţului la carburanţi, dar şi creşteri semnificative ale preţului la gazele naturale şi la energia electrică, determinând la rândul ei influenţe majore asupra creşterii manoperei la proiectele de infrastructură, dar şi la cele de furnizare bunuri, care se va reflecta în indicele de cost total în construcţii cu impact semnificativ asupra implementării tuturor categoriilor de proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Mai mult, această criză nu a putut fi prevăzută de către ofertanţi, întrucât decizia de liberalizare a preţului la energie a fost luată la nivel european şi naţional.

Toate situaţiile mai sus menţionate au condus la declanşarea crizei pe piaţa construcţiilor, au caracter imprevizibil şi sunt considerate cauze care nu depind de acţiunea părţilor contractuale, dar care afectează în mod semnificativ implementarea proiectelor, consecinţa fiind blocarea implementării proiectelor şi afectarea serioasă a indicatorilor pentru programe operaţionale / naţionale finanţate din fonduri, pe care România le are de îndeplinit în cadrul politicii de coeziune 2014-2020 sau alte politici europene relevante.

Având în vedere cele arătate sunt necesare măsuri de urgenţă pentru realizarea unei reechilibrări contractuale în cadrul contractelor de achiziţie publică aferente proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene nerambursabile, afectate în mod serios de creşteri semnificative ale costurilor dar şi de dificultăţi şi întârzieri semnificative în aprovizionare de materiale.

Întrucât prin ajustarea preţului materialelor aferente restului de executat la contractul de lucrări, se depăşeşte valoarea aprobată anterior prin HCL nr. 203/2017, respectiv valoarea de 2.646.305 lei cu TVA se propune, potrivit OUG nr. 64 / 2022, actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Valoarea actualizată din devizul general al investiţiei, de 3.915.105,22 lei, cu TVA, conţine, pe lângă cheltuielile aprobate iniţial, actualizarea cunoscută până acum în sumă de 159.522,87, fără TVA, potrivit OG nr. 15 / 2021, rezerva de implementare de 227.058,05 lei, fără TVA, constituită potrivit OUG nr. 64 / 2022 şi o prognoză de actualizare la alte cheltuieli diverse şi neprevăzute pentru a avea o valoare de rezervă, în cazul în care se depăşeşte valoarea rezervei de implementare, de 227.058,05 lei, din care se susţine creşterea preţului materialelor, potrivit formulei legale. Decontarea sumelor aferente ajustării preţurilor materialelor se susţine din bugetul de stat, pentru cele aferente cheltuielilor eligibile, şi din bugetul local pentru cheltuieli neeligibile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea