Moartea stârneşte concurenţa între firmele din Alba Iulia
Este vorba, evident, de firmele care prestează servicii funerare
Grea viaţa în România ultimilor ani. Dar nici cu moartea nu e mai uşor. Cu toate că se ştie, românul nu se zgârceşte când e vorba de nuntă, înmormântare sau botez. Adică, împrejurările unde poate fi văzut şi „analizat” de comunitatea în care trăieşte.
Sub lacrimile şi tristeţea unei înmormântări se ascund însă, de regulă, poveştile unor afaceri profitabile. Spre exemplu, un bolnav (sau o victimă a unui accident) se stinge din viaţă în ciuda eforturilor disperate ale medicilor. Tot spre exemplu, decesul survine pe o secţie, undeva în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Din acest moment se declanşează competiţia între societăţile ce prestează serviciile funerare în Alba Iulia. Trupul neînsufleţit este depus la Laboratorul de Medicină Legală – Morga spitalului. Până la morgă, aparţinătorii îndoliaţi sunt informaţi de…persoane binevoitoare despre oferta serviciilor funerare din Alba Iulia (numerele de urgenţă ale acestora) fie găsesc oferta acestor societăţi (o parte dintre ele, ce-i drept) expusă la intrarea în morgă. Pe de altă parte, dacă omul a murit în propria sa casă, de multe ori preoţii sunt sfetnici buni şi în îndrumarea aparţinătorilor îndoliaţi către o societate de pompe funebre.
Dacă familia răposatului are o situaţie financiară precară (şi oricum funeraliile vor fi oficiate undeva în afara municipiului) îmbălsămarea (conform normelor europene) se poate face în incinta Laboratorului de Medicină Legală Alba, contra unei sume de circa 75 de lei, bani plătiţi la casieria spitalului. Pentru orice serviciu de îmbălsămare efectuat oriunde altundeva decât în incinta spitalului, preţul creşte.
În schimb, dacă familia îşi permite (financiar), poate apela la unul dintre numerele de telefon aflate pe traseu şi îşi va revedea mortul doar la… priveghi, frumos îmbrăcat, îmbălsămat şi aşezat într-un sicriu de 1,2,3,4…etc stele, în funcţie iarăşi de buzunar.
Pe piaţa serviciilor funerare din Alba Iulia există un lider de necontestat, cu servicii şi preţuri pe măsură. În jurul acestuia mai gravitează vreo trei alte societăţi care asigură servicii funerare şi care se zbat pentru supravieţuire (profit din servicii mortuare). Deşi acestea se străduiesc să practice preţuri sub concurenţă, competenţa lor se termină la intrarea în cimitir, atunci când locul de veci al răposatului este pe undeva în cimitirul municipal (Maieri) sau Chip. De la poarta acestor cimitire, răposatul este preluat de firma care administrează locurile de veci iar pentru toate serviciile prestate (închiriere capelă, capac frigorific, dus/coborât sicriul, săpatul gropii) se plăteşte din nou. Şi aceasta este valabil doar în cazul în care familia răposatului nu recurge din start la serviciile acestei firme. Pe de altă parte, firmele mai mici de pompe funebre au ceva profit atunci când este vorba de transportul răposatului cu maşina pe distanţe mai lungi sau atunci când funeraliile se oficiază în satele şi comunele din jurul municipiului.
În funcţie de serviciile oferite, pachetele sociale de servicii funerare costă de la 300 lei până la vreo 1110 lei. În funcţie iarăşi de solicitări şi de finanţele aparţinătorilor. De exemplu, una dintre firme, de circa 300 de lei oferă un sicriu complet echipat, crucea de lemn cu plăcuţa inscripţionată şi bonus, transportul gratuit al sicriului. La aceeaşi ofertă, cei care nu se descurcă cu decedatul, trebuie să mai achite 390 de lei pentru „scos decedat din casă, pregătirea de înmormântare, săpat groapă şi lăsat în groapă”. Pentru atragerea clientelei, o altă firmă oferă tot felul de bonusuri – inclusiv aranjamente florale sau o coroană, gratuite. Evident, pe lângă toate acestea, o înmormântare presupune o mulţime de cheltuieli suplimentare (legate de pomană, oficiatul slujbei etc) cheltuieli cunoscute în amănunt doar de cei care au trecut prin tristeţea pricinuită de decesul unui apropiat.
Cuantumul ajutorului de deces în 2011, stabilit potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 a fost de 2.022 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi de 1.011 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Suma i se va da celui care dovedeşte că a plătit pentru cheltuielile de înmormântare (aparţinătorului sau firmei care s-a ocupat de funeralii). Deci, oricum, o societate de pompe funebre are asigurată dintr-o înmormântare, minim suma decontată de statul român.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 11 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii