Rămâi conectat

Actualitate

Mita pentru medici, legală şi cu factură: Proiect pentru impozitarea şpăgii din spitale şi transformarea ei în donații legale pentru unitatea sanitară unde te-ai tratat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mita pentru medici, legală şi cu factură: Proiect pentru impozitarea şpăgii din spitale şi transformarea ei în donații legale pentru unitatea sanitară unde te-ai tratat

Mita pentru medici, legală şi cu factură. Parlamentarii vor să elimine banii negri şi să îi transforme în donaţii legale pentru spitalul care i-a tratat. Un proiect de lege prevede posibilitatea unor astfel de recompense, pe care statul le va impozita. Experţii anti-corupţie cred, însă, că şpaga nu va dispărea prin lege, ci atunci când medicii o vor refuza.

România nu pare că a evoluat mult din anul 2022, când eram pe primul loc în Europa la şpaga dată în spitale, conform unui studiu publicat de Comisia Europeană.

„Normal că am dat, nevoită ca să îmi dea mai multă atenţie, să fiu băgată dacă mi-a fost rău”, ne spune o pacientă.

 

Bani negri în fonduri legale

Proiectul de lege care îşi propune să transforme banii negri în fonduri legale a fost depus în Parlament în 2017 şi modificat acum. Iniţial, prevedea că pacienţii pot recompena medicii şi să le trimită sumele în conturile unei fundaţii deschide de doctor.

„Pacientul, dacă doreşte, poate face plăţi doar unităţii sanitare, donaţii. Va trebui realizat un cadru legislativ pentru stimularea medicilor pe performanţă”, ne spune Alexandru Rogobete, preşedinte Comisia de Sănătate, Camera Deputaţilor.

„Este bine să fie făcute cu precizarea: către secţiile în care pacienţii au fost îngrijiţi şi au fost mulţumiţi de astfel de îngrijiri, de comportamentul cadrelor medicale, s-au simţit în siguranţă”, a explicat Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Craiova.

Spitalele ar putea face publice aceste venituri

Spitalele ar urma să facă publice lunar donaţiile şi să publice pe siteul lor cum au cheltuit banii. Sponsorizările şi donaţiile ocupă de multe ori un rol important, adică există părţi din spitale, există pavilioane, secţii care au fost făcute doar din donaţii.

Harta şpăgii din spitale arată că cel mai des dau mită pacienţii internaţi în spitalele din sudul ţării, Covasna şi Harghita. Ministerul Sănătăţii a schimbat întrebarea pe care o primesc la externare toţi bolnavii, prin SMS.

Procentele s-au dublat

Până acum, pacienţii primeau întrebarea: Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente? De un an însă, cei externaţi trebuie să răspundă la: Dacă vi s-au solicitat bani, doriţi să sesizaţi?

Procentul pacienţilor care spun că li s-a solicitat mită şi vor să sesizeze organele penale aproape s-a dublat şi a ajuns la 4% în ultimele 12 luni.

În ultimul an, mai mulţi medici au fost prinşi când primeau mită de la pacienţi, iar unii au fost trimişi deja în judecată. Printre ei, şi fostul ministru Nelu Tătaru, acuzat că lua inclusiv găini şi ouă de la bolnavi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat O noua regulă pentru șoferii care doresc să-și recupereze mai repede permisul suspendat. Nu mai este suficient testul grilă, trebuie să plătească și amenda. Legea a fost adoptată de parlament cu o condiție nouă clară: fără plata amenzii, nimeni […]

Citește mai mult

Actualitate

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea