Mit sau realitate: Pot să fie amendați șoferii dacă ascultă muzica prea tare în mașină, în timp ce conduc
O grămadă de conducători auto, în special tineri, obișnuiesc să șofeze cu muzica dată foarte tare. Pot fi ei amendați dacă sunt opriți de polițiștii rutieri și dacă da, care este amenda? Afli toate acestea în rândurile de mai jos.
Să zicem că ai o mașină cu un sistem audio de înaltă calitate pe care ai plătit câteva mii bune de euro și conduci liniștit în timp ce muzica bubuie în boxe. Întâmplarea face ca tocmai atunci să fii oprit de un polițist rutier care să îți strice buna dispoziție cu o amendă pentru faptul că asculți muzica prea tare. Poate să facă asta sau este doar un exces de zel?
Ei bine, și una și alta. Dar să o luăm cu începutul. În primul rând, da, poți primi între 4 și 5 puncte amendă pentru că șofezi cu muzica dată prea tare pe baza articolului 100, aliniatul 1, punctul 10 din Codul Rutier. Cum punctul de amendă este 145 de lei, vorbim de o sumă cuprinsă între 580 și 725 de lei.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic.” Aceasta este baza legală.
Perfect de acord. Însă cum apreciază polițistul că volumul la care asculți tu muzica în mașină este peste limita legală? Cum măsoara el decibelii? Răspunsul este foarte simplu: nicicum. Depinde de polițist. Dacă este mai zelos din fire, te poți alege cu o amendă și dacă nu asculți muzica dată la maxim.
Sursa: 4tunning.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]