Mit sau realitate: Pot să fie amendați șoferii dacă ascultă muzica prea tare în mașină, în timp ce conduc
O grămadă de conducători auto, în special tineri, obișnuiesc să șofeze cu muzica dată foarte tare. Pot fi ei amendați dacă sunt opriți de polițiștii rutieri și dacă da, care este amenda? Afli toate acestea în rândurile de mai jos.
Să zicem că ai o mașină cu un sistem audio de înaltă calitate pe care ai plătit câteva mii bune de euro și conduci liniștit în timp ce muzica bubuie în boxe. Întâmplarea face ca tocmai atunci să fii oprit de un polițist rutier care să îți strice buna dispoziție cu o amendă pentru faptul că asculți muzica prea tare. Poate să facă asta sau este doar un exces de zel?
Ei bine, și una și alta. Dar să o luăm cu începutul. În primul rând, da, poți primi între 4 și 5 puncte amendă pentru că șofezi cu muzica dată prea tare pe baza articolului 100, aliniatul 1, punctul 10 din Codul Rutier. Cum punctul de amendă este 145 de lei, vorbim de o sumă cuprinsă între 580 și 725 de lei.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic.” Aceasta este baza legală.
Perfect de acord. Însă cum apreciază polițistul că volumul la care asculți tu muzica în mașină este peste limita legală? Cum măsoara el decibelii? Răspunsul este foarte simplu: nicicum. Depinde de polițist. Dacă este mai zelos din fire, te poți alege cu o amendă și dacă nu asculți muzica dată la maxim.
Sursa: 4tunning.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii